Γιοκάι Ακμπουλούτ: Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες για δικούς του σκοπούς

Γιοκάι Ακμπουλούτ: Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες για δικούς του σκοπούς

Συνέντευξη με την κουρδικής καταγωγής Γερμανίδα βουλευτή του Die Linke

Καλεσμένη στο φεστιβάλ ταινιών και ντοκιμαντέρ MOViEMENT με θέμα τη μετανάστευση (30/10 – 03/11), το οποίο διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του ελληνικού παραρτήματος του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ, η κουρδικής καταγωγής Γερμανίδα βουλευτής του Die Linke (Αριστερά) βρέθηκε στην Αθήνα και μίλησε στο Documento για την προσφυγική κρίση, τον Τούρκο πρόεδρο και τον διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων και μεταναστών.

Ο Ερντογάν συνηθίζει να χρησιμοποιεί την προσφυγική κρίση για να ασκεί πίεση στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρόσφατα απείλησε εκ νέου να στείλει εκατομμύρια πρόσφυγες στην ΕΕ, αν η τελευταία χαρακτηρίσει την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία «κατοχή». Πώς πιστεύετε ότι πρέπει να αντιδράσει η ΕΕ;

Ηδη από τη στιγμή που η ΕΕ συνήψε με την Τουρκία τη συμφωνία για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών, το Die Linke άσκησε έντονη κριτική, καθώς για μας ήταν σαφές ότι η κυβέρνηση στην Τουρκία εξελισσόταν σε ένα αυταρχικό καθεστώς και θεωρούμε απαγορευτικό να συνάπτει κανείς συμφωνίες με τέτοιες κυβερνήσεις. Αυτό που ζητάμε τόσο από την ΕΕ όσο και από τη γερμανική κυβέρνηση είναι η κατάργηση της συγκεκριμένης συμφωνίας, η οποία είναι προβληματική τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία, στους οποίους καταλήγει μόνο ένα μικρό ποσοστό των δισεκατομμυρίων που έχουν δοθεί από την ΕΕ. Ορισμένα μόνο προγράμματα τρέχουν, ενώ περισσότεροι από τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες είναι στον δρόμο, ζουν σε άθλιες συνθήκες και δουλεύουν σαν σκλάβοι στις περιοχές κοντά στα τουρκικά σύνορα. Επομένως, αυτή η συμφωνία δεν είναι λειτουργική. Η μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ πρέπει να αλλάξει.

Στόχος της επιχείρησης «Πηγή ειρήνης» στη βορειοανατολική Συρία, σύμφωνα πάντα με τον Ερντογάν, είναι η δημιουργία ζώνης ασφαλείας για τους πρόσφυγες. Εσείς τι λέτε;

Είναι ξεκάθαρο ότι ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες για να ικανοποιήσει άλλα συμφέροντά του στην περιοχή. Ξεκίνησε πόλεμο εναντίον των Κούρδων και όλη αυτή η συζήτηση για τη ζώνη ασφαλείας είναι λάθος. Η περιοχή της Ροζάβα στη βορειοανατολική Συρία ήταν ιδιαίτερα ασφαλής και μια από τις πιο σταθερές σε όλη τη χώρα. Ο Ερντογάν προσπαθεί να καταστρέψει την αυτονομία και τις δημοκρατικές δομές των Κούρδων. Αυτός είναι ο βασικός στόχος του.

Είπατε ότι το Die Linke ζητά να αλλάξει η ΕΕ την πολιτική της στο προσφυγικό. Τι προτείνει το ίδιο;

Η ΕΕ εδώ και χρόνια συζητά, χωρίς μεγάλη επιτυχία, για την ανάγκη κατανομής των προσφύγων σε όλα τα κράτη-μέλη της, η οποία υπονομεύεται πλέον και από την άνοδο των νεοφασιστικών κομμάτων σε όλη σχεδόν την ευρωπαϊκή επικράτεια. Πιστεύουμε στην ανάγκη κατανομής των προσφύγων και την προώθηση προγραμμάτων για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες τα οποία θα βασίζονται στην αλληλεγγύη και την ανθρωπιά σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Η ΕΕ διοχετεύει τεράστια κεφάλαια για την αντιμετώπιση του προσφυγικού αλλά με λάθος τρόπο, σπαταλώντας τα σε τρελές συμφωνίες και στη φύλαξη των συνόρων.

Στην Ελλάδα υπάρχει η αίσθηση ότι η ΕΕ την έχει μετατρέψει σε τεράστιο hotspot.

Κατανοώ αυτή την αίσθηση. Η Ελλάδα έχει μεγάλες οικονομικές προκλήσεις να αντιμετωπίσει και πρέπει χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και τα σκανδιναβικά κράτη να συνδράμουν, δεδομένου ότι έχουν αυτήν τη δυνατότητα.

Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση ψήφισε νέο νόμο με στόχο να περιορίσει τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στη χώρα. Σας ανησυχεί αυτή η αλλαγή πολιτικής η οποία έρχεται να συμβαδίσει με μια σκληρότερη γραμμή που ήδη ακολουθούν άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις;

Πιστεύω ότι πρόκειται για την κρίση του νεοφιλελευθερισμού σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. Αυτό που πιστεύω είναι ότι η επίλυση του προσφυγικού περνά και από την αλλαγή εξωτερικής πολιτικής των ευρωπαϊκών χωρών. Η Γερμανία για παράδειγμα πουλά όπλα στην Αγκυρα. Και πάλι, μόνο η Ολλανδία ήταν υπέρ της επιβολής εμπάργκο στην Τουρκία από την ΕΕ.

Στον ελληνικό δημόσιο λόγο προωθείται έντονα ο διαχωρισμός μεταξύ προσφύγων και μεταναστών. Τι λέτε γι’ αυτό;

Η συζήτηση αυτή κυριαρχεί και στη γερμανική δημόσια σκηνή. Γίνεται πολλή συζήτηση για τους πρόσφυγες και από την άλλη η χώρα έχει ανάγκη από τους μετανάστες για να ενισχύσει το εργατικό της δυναμικό, δεδομένου ότι έχει να αντιμετωπίσει και το γεγονός ότι ο πληθυσμός της γερνάει όλο και περισσότερο. Είναι σημαντικό να δίνεται σε όλους η ευκαιρία να σταθούν στα πόδια τους, ανεξαρτήτως αν είναι πρόσφυγες ή μετανάστες.

Ως κοινωνική λειτουργός έχετε εργαστεί με νεαρούς μετανάστες. Ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες μιας χώρας αν θέλει να τους ενσωματώσει;

Είναι πολύ σημαντικό από την πρώτη στιγμή να υπάρχει στήριξη στις οικογένειες των μεταναστών. Να τους παρέχεται στέγαση και να έχουν άμεση πρόσβαση στην εκπαίδευση έτσι ώστε να μπορέσουν να ενσωματωθούν στην κοινωνία. Στη Γερμανία χρειάστηκε να περάσουν 30 χρόνια για να γίνουν αποδεκτοί. Τώρα σιγά σιγά αυτό αλλάζει. Βέβαια η διαφορά μεταξύ ανατολικής και δυτικής Γερμανίας είναι μεγάλη. Υπάρχουν δήμοι στην ανατολική Γερμανία οι οποίοι αρνούνται να δεχτούν πρόσφυγες και μετανάστες. Δεν είναι τυχαίο ότι εκεί το AfD (σ.σ.: το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική Γερμανία) συγκέντρωσε στις τελευταίες εκλογές ποσοστό της τάξης του 30%.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter