Γιώργος Γεραπετρίτης, ο αντ’ Αυτού

Γιώργος Γεραπετρίτης, ο αντ’ Αυτού

Το κενό που μεσολάβησε με την αποπομπή του Γρηγόρη Δημητριάδη και του Παναγιώτη Κοντολέων από τις θέσεις του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού και του επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), αντίστοιχα, ανέλαβε την περασμένη εβδομάδα να το καλύψει προσωρινά ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Ο υπουργός Επικρατείας, στο μεσοδιάστημα της ανάληψης των καθηκόντων του από τον Γιάννη Μπρατάκο, βρέθηκε στο πλευρό του νέου διοικητή της ΕΥΠ Θοδωρή Δεμίρη ως «εποπτεύων» στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Εκείνο που σίγουρα «επόπτευσε» ήταν να διασφαλίσει ότι ο Θ. Δεμίρης θα καταθέσει αυτό που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε δημόσια από το βήμα της Βουλής, πως «a priori κανείς δεν εξαιρείται». Η παρουσία του αυτή, εκτός των ερωτημάτων για τον ρόλο που στην πραγματικότητα έχει στα της ΕΥΠ, έφερε τον υπουργό Επικρατείας στην ευχάριστη θέση να ανακάμπτει στις προτιμήσεις του πρωθυπουργού, που το τελευταίο διάστημα φαινόταν να τον έχει παραγκωνίσει.

Αλλωστε, κατά ριπάς δημοσιεύονταν τους τελευταίους μήνες τα σχόλια και τα «μηνύματα» από φιλοκυβερνητικές στήλες για την… ανάγκη ο άλλοτε συνεργάτης του Γιώργου

Παπανδρέου να λάβει πάλι μια θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ώστε να μη χρειαστεί να πέσει στη μάχη του σταυρού στις επερχόμενες εκλογές. Μετά τη νέα κρίση της κυβέρνησης και τον αποδεκατισμό που υφίσταται ο πρωθυπουργός –δημόσια και ιδιωτικά– από στελέχη που αποπέμπονται ή αρνούνται να τον υπερασπιστούν, ο άνθρωπος που εμφανίζεται σε κάθε δυσκολία του Κυρ. Μητσοτάκη ξαναχτυπά.

Κυματοθραύστης σε λιμνάζοντα νερά

Την περασμένη εβδομάδα η απόφαση του προέδρου της Βουλής να του δώσει τον λόγο σε μια διαδικασία που προβλέπονται μόνο τοποθετήσεις πολιτικών αρχηγών δεν έριξε κανέναν από τα σύννεφα. Εμφανίστηκε όταν ο Κυρ. Μητσοτάκης στριμώχτηκε και απείλησε κατ’ ουσίαν την αντιπολίτευση με προσφυγή στη Δικαιοσύνη για την πολιτική κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση.

«Θα συμφωνήσω, όμως, με αυτό το οποίο είπε ο υπουργός, ο κ. Γεραπετρίτης, ότι μερικές φορές θεωρούμε ότι επειδή βρισκόμαστε σε αυτή την αίθουσα μπορούμε να χρησιμοποιούμε φράσεις και λέξεις οι οποίες είναι βαθύτατα προσβλητικές και οι οποίες σε οποιαδήποτε άλλη συναναστροφή θα ήταν και μηνύσιμες και αγώγιμες» ήταν ο αντίλαλος του υπουργού Επικρατείας στα λόγια του πρωθυπουργού. Του έδωσε έτσι μια ευκαιρία να κρύψει πίσω από την αντιπαράθεση αυτή με τον Αλέξη Τσίπρα τα κρίσιμα ερωτήματα εάν ο ίδιος και ο πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ γνώριζαν για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη.

Ερωτήματα εύλογα, ειδικά από τη στιγμή που ο ίδιος ο Γ. Γεραπετρίτης έχει εκτεθεί από τις δημόσιες δηλώσεις του. Από τη μία, ήταν εκείνος που εμφανίστηκε να κουνά το δάχτυλο στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι «δεν ήρθε να ενημερωθεί», αλλά εμφανίστηκε και να βγάζει πόρισμα για την παρακολούθηση πως «δεν υπήρξε κανένα στοιχείο από την παρακολούθηση του κινητού του κ. Ανδρουλάκη και γι’ αυτό δεν υπήρξε λόγος να συνεχιστεί ούτε να γνωρίσει το περιεχόμενό της κάποιος τρίτος». Από την άλλη, ότι «δεν γνωρίζει κανείς το οτιδήποτε», δηλώνοντας άγνοια για την παρακολούθηση, μαζί με τον αποπεμφθέντα επικεφαλής της ΕΥΠ.

Η μπερδεμένη αυτή γραμμή της οποίας μετέρχεται και ο πρωθυπουργός δεν είναι η πρώτη φορά που συναντιέται σε παρέμβαση του Γ. Γεραπετρίτη στον δημόσιο διάλογο, και δη, σε μια δύσκολη για την κυβέρνηση κατάσταση.

Επιζητεί ανανέωση του ρόλου του

Πίσω στον Φεβρουάριο του 2020, λίγο πριν από τη «μάχη του Εβρου», ήταν ο διαπρεπής ακαδημαϊκός που αναλάμβανε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά όταν το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις» παραβίαζε την ελληνική υφαλοκρηπίδα και έκοβε βόλτες στα ελληνικά νερά.

Τότε εμφανιζόταν να υποστηρίζει πως «με βάση τις πληροφορίες που είχαμε από τους ειδικούς που πήγαν στην περιοχή –και από τη φρεγάτα και από όλα τα μέσα που έχει ο ελληνικός στρατός– είδαμε ότι πρόκειται, μάλλον, για ζήτημα που οφείλεται στις καιρικές συνθήκες». Λίγες εβδομάδες αργότερα η ελληνική κυβέρνηση θα κατηγορούσε την Τουρκία για «εισβολή» με «εργαλειοποίηση των μεταναστών». Κανείς όμως δεν κατηγόρησε και τον Γ. Γεραπετρίτη για την πρωτοφανή αυτή κάλυψη της τουρκικής προκλητικότητας που προηγήθηκε.

Το ίδιο θα επαναληφθεί και τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, με την αλησμόνητη προκλητική δήλωση πως «εάν υποθέσουμε ότι είχαμε 5.000 ΜΕΘ, αυτό θα σήμαινε ότι θα είχαμε έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό νεκρών. Διότι η θνητότητα μες στις ΜΕΘ είναι στο μισό». Τους ίδιους ισχυρισμούς επανέλαβαν πολλές φορές κυβερνητικά στελέχη και ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης. Εκεί άλλωστε στηρίχτηκαν τα ρεκόρ θνησιμότητας που ακόμη καταγράφει η χώρα μας στην πανδημία.

Και στην τραγική διαχείριση του χιονιά με τον εγκλωβισμό χιλιάδων πολιτών στην Αττική οδό όλοι εκείνον περίμεναν να σώσει την κατάσταση. Ηταν όμως η αποκάλυψη των ιδιαίτερων σχέσεων με τον Μένιο Φουρθιώτη που ήρθε στη δημοσιότητα τις ίδιες ημέρες, εγκλωβίζοντας και τον ίδιο σε έναν ιδιότυπο χιονιά.

Από τον Οκτώβριο του 2017 βρίσκεται στο πλευρό του Κυρ. Μητσοτάκη ως «επικεφαλής επιτροπής σοφών». Μια εκσυγχρονιστική «σφραγίδα» στην ούγια του κόμματος που έφτιαχνε ο σημερινός πρωθυπουργός. Μετά την εκλογή ο ρόλος του επιβεβαιώθηκε. Πρώτος στην αυλή Μητσοτάκη, με τα… οφέλη του να φτάνουν μέχρι επενδύσεις όπως της ΛΑΡΚΟ, όπως καταγγέλθηκε στη Βουλή. Σήμερα εκμεταλλεύεται τις καταστάσεις για να τον ανανεώσει.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter