Γιώργος Λάνθιμος: Δεν γινόταν να αρνηθώ την πρόταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Γιώργος Λάνθιμος: Δεν γινόταν να αρνηθώ την πρόταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Δόθηκε σήμερα η κοινή συνέντευξη τύπου του Έλληνα σκηνοθέτη και της διάσημης πρωταγωνίστριας του Εμα Στόουν ενόψει της πρεμιέρας της μεσαίου μήκους ταινίας του «Βληχή» που γυρίστηκε για λογαριασμό της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Όπως είπε ο Γιώργος Λάνθιμος στη συνέντευξη τύπου για την δεύτερη συνεργασία του με την Εθνική Λυρική Σκηνή που έχει τίτλο «Βληχή» και πρωταγωνιστές την Εμα Στόουν με τον Γάλλο ηθοποιό Νταμιάν Μπονάρ, στην πρόταση που του έγινε δεν μπορούσε να πει όχι καθώς τον έμπνευσε για ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο και ταυτόχρονα για μια επιστροφή στις ρίζες του κινηματογράφου. Συγκεκριμένα ανέφερε: ««Ήταν πολύ ενδιαφέρουσα για μένα η πρόταση από τη Λυρική και τον ΝΕΟΝ, καθώς με αυτή την ταινία γυρίζω σε ένα πρώιμο στάδιο του κινηματογράφου, ασπρόμαυρο, χωρίς λόγια. Ήταν πρόκληση και ταυτόχρονα έμπνευση ότι είναι μια ταινία βουβή που παρουσιάζεται με τον συγκεκριμένο τρόπο και με τη συνοδεία ζωντανής ορχηστρικής μουσικής». Η συνεργασία του με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή της ΕΛΣ Γιώργο Κουμεντάκη περιλάμβανε αμέτρητες ανταλλαγές ιδεών έστω και δια αποστάσεως ενώ όσο ο δημιουργός έγραφε την ιστορία του φιλμ ο Γιώργος Κουμεντάκης τον τροφοδοτούσε συνεχώς με μουσικό υλικό.

Η ιστορία του γυρισμένου σε 35mm φιλμ αφορά ένα γάμο σε κρίση, μια συμβολική ματιά πάνω στη ζωή και το θάνατο καθώς και μια ονειρική αλληγορία για τις αλλαγές των φύλων. Ο Γιώργος Λάνθιμος δεν συμφωνεί ότι με το συγκεκριμένο έργο επιστρέφει στην Ελλάδα («δεν θεωρώ ότι έφυγα ποτέ»), σημειώνει την χημεία του με την Στόουν κάτι που βρίσκει σύμφωνη την αμερικανίδα σταρ καθώς όπως λέει «ταιριάζουμε πολύ με τον Γιώργο» υπογραμμίζοντας τη σημασία του να εμπιστεύεται με τυφλά μάτια μια ηθοποιός τον σκηνοθέτη της «ακόμη και στο πιο παράδοξο φιλμ που έχω κάνει μέχρι σήμερα». Μάλιστα συμπλήρωσε πως «είμαι ενθουσιασμένη που είχα την ευκαιρία να ταξιδέψω στην Αθήνα και την Τήνο και να συμμετέχω σε αυτό το πρόγραμμα. Ήταν πραγματικά ένα μεγάλο δώρο η εμπειρία μου στο νησί και να δουλέψω ξανά με τον Γιώργο».

Η συνεργασία Λάνθιμου- Στόουν θα έχει και συνέχεια καθώς μετά τα φιλμ «Ευνοούμενη» (προτάθηκε για 10 βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, συμπεριλαμβανομένων των ταινίας, σκηνοθεσίας, Β’ γυναικείου ρόλου για τις Έμα Στόουν- Ρέιτσελ Βάις και Α γυναικείου ρόλου το οποίο κέρδισε η Ολίβια Κόλμαν) και «Βληχή» αυτή την εποχή γυρίζουν την νέα τους ταινία.

Info

H «Βληχή» προβάλλεται στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής την Παρασκευή 6, το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Μαΐου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter