Γιώργος Τσίπρας για Γεράνεια: Τι συμβαίνει και δεν έχει κηρυχθεί αναδασωτέα η περιοχή;

Γιώργος Τσίπρας για Γεράνεια: Τι συμβαίνει και δεν έχει κηρυχθεί αναδασωτέα η περιοχή;

Ερωτήματα σχετικά με την αντιμετώπιση της περιοχής την οποία κατέκαψε η πυρκαγιά που ξέσπασε τον περασμένο Μάιο στα Γεράνεια Όρη, απευθύνει προς την «επιτελική» διοίκηση ο βουλευτής Δυτικής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας.

Όπως επισημαίνει στη δήλωσή του, αν και από την πρώτη ημέρα μετά την πυρκαγιά, οι κυβερνητικοί παράγοντες έσπευσαν να δηλώσουν ότι η περιοχή θα κηρυχθεί άμεσα αναδασωτέα, η αρμόδια Αποκεντρωμένη Διοίκηση «δεν έχει εκδώσει ακόμη την απόφαση για την κήρυξη της περιοχής ως αναδασωτέας».

«Τι ακριβώς συμβαίνει με τον συντονισμό του “Επιτελικού Κράτους” και δεν έχει κηρυχθεί αναδασωτέα η περιοχή μέσα στην προθεσμία του Νόμου; Υπάρχει κάποια σκοπιμότητα; Θα κηρυχθεί επισήμως η περιοχή αναδασωτέα τώρα που παρήλθε η προθεσμία; Είναι το πρώτο δείγμα γραφής για το κομφούζιο θα επικρατήσει τώρα και στις υπόλοιπες καμένες περιοχές;», διερωτάται ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας.

Αναλυτικά η δήλωση του Γ. Τσίπρα

Από την πρώτη ημέρα μετά την καταστροφική πυρκαγιά των Γερανείων τον περασμένο Μάιο που κατέκαψε πάνω από 70 χιλιάδες στρέμματα, κυβερνητικοί παράγοντες, βουλευτές και τοπικοί άρχοντες έσπευσαν να δηλώσουν ότι η περιοχή θα κηρυχθεί άμεσα αναδασωτέα. Ο κ. Μητσοτάκης στο διάγγελμα του στις 5/8/21, χωρίς να εξαιρεί την πυρκαγιά των Γερανείων, ανέφερε γενικά ότι οι “καμένες εκτάσεις θα κηρυχθούν αμέσως αναδασωτέες”. Όπως επισημάναμε και σε σχετική ερώτηση μας στη Βουλή, πράγματι το πρώτο βήμα που έπρεπε να γίνει για την επόμενη μέρα της αποκατάστασης της περιοχής είναι ακριβώς αυτό. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μας είχε απαντήσει επισήμως στις 26/7/21 ότι “κατ’ εφαρμογή του άρθρου 117 του Συντάγματος και του άρθρου 38 του ν. 998/1979, οι καμένες δασικές εκτάσεις θα κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες, με χρήση στοιχείων, τα οποία θα ληφθούν από τους δασικούς χάρτες των περιοχών, οι οποίοι στο σύνολό τους βρίσκονται σε ανάρτηση”.

Παρόλα τα παραπάνω πληροφορούμαστε ότι η αρμόδια Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν έχει εκδώσει ακόμα την απόφαση για την κήρυξη της περιοχής ως αναδασωτέας! Βάσει της δασικής και εθνικής νομοθεσίας (Άρθρο 41,παρ 3 του Ν. 998/1979) η προθεσμία για την έκδοση της απόφασης είναι τρεις μήνες μετά από την καταστολή της πυρκαγιάς. Μάλιστα αυτή η προθεσμία μειώθηκε σε έναν μήνα με την ΠΝΠ της 13/8/21 που κυρώνεται τις επόμενες μέρες στη Βουλή. Στην ίδια ΠΝΠ συγκεντρώθηκαν όλες οι αρμοδιότητες στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Τι ακριβώς συμβαίνει με τον συντονισμό του “Επιτελικού Κράτους” και δεν έχει κηρυχθεί αναδασωτέα η περιοχή μέσα στην προθεσμία του Νόμου; Υπάρχει κάποια σκοπιμότητα; Θα κηρυχθεί επισήμως η περιοχή αναδασωτέα τώρα που παρήλθε η προθεσμία; Είναι το πρώτο δείγμα γραφής για το κομφούζιο θα επικρατήσει τώρα και στις υπόλοιπες καμένες περιοχές;

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter