Γιώργος Τσίπρας σε Παναγιωτόπουλο: Με ποιον τρόπο δρομολογείτε την προμήθεια των F35;

Γιώργος Τσίπρας σε Παναγιωτόπουλο: Με ποιον τρόπο δρομολογείτε την προμήθεια των F35;

Εξηγήσεις για τον τρόπο προμήθειας των μαχητικών αεροσκαφών F35 ζητά ο βουλευτής και Αναπληρωτής Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Τσίπρας, απευθυνόμενος με ερώτησή του στον υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

«Ερωτάμε, δηλαδή, με ποιον τρόπο δρομολογείτε την προμήθεια των F35. Βλέπουμε δυστυχώς -και πραγματικά πέφτουμε από τα σύννεφα- ότι βρισκόμαστε προ ενός ακόμα μεγαλύτερου σκανδάλου από αυτά που προηγήθηκαν με τις άλλες μεγάλες συμβάσεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια, όπου ένα κοινό χαρακτηριστικό ήταν η παντελής απουσία της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας» σημειώνει ο Γιώργος Τσίπρας και συμπληρώνει:

«Ερχόμαστε τώρα και στα F35, τα οποία έχουν και μία παραπάνω ιδιαιτερότητα. Θα εξηγήσω γι’ αυτό μετά. Γνωρίζαμε, όταν κατετίθετο η ερώτηση – έχουμε καινούργια δεδομένα μετά την κατάθεση της ερώτησης-, ότι δεν έχετε σκοπό να γίνει απολύτως τίποτα στη χώρα. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι και οι εταίροι του Προγράμματος των F35 και οι FMS πελάτες που ακολούθησαν παίρνουν ένα μέρος, οποιουδήποτε είδους μέρος, όλες οι χώρες, μηδεμιάς εξαιρουμένης. Για ό,τι μας αφορά, έτσι κι αλλιώς υπάρχει ζήτημα υποδομών, μαζί με το ζήτημα της κυβερνοασφάλειας, έτσι κι αλλιώς υπάρχει ζήτημα υποστήριξης οπλικών συστημάτων, συντήρησης κλπ. και υπάρχει και η δυνατότητα να πάρουμε συνολικά μέρος στο Πρόγραμμα, που σημαίνει να παράγουμε εδώ κομμάτια F-35 που πωλούνται σε άλλες χώρες».

«Αντί αυτού δεν έχουμε ζητήσει τίποτα και έχουμε πληροφορηθεί -διαψεύστε με αν δεν είναι έτσι- σε έγγραφο της Αμερικανικής Πρεσβείας για το τι θέλουμε. Η απάντηση σε όλα είναι όχι. Το ερώτημα είναι απλό. Έχετε αποφασίσει να αποτελειώσετε την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία; Η μία ερώτηση είναι αυτή. Η δεύτερη ερώτηση είναι, για αυτά τα ζητήματα αποφασίζετε εσείς ή κομμάτι της στρατιωτικής ηγεσίας; Εάν ισχύει το δεύτερο, είναι λάθος γιατί είναι ζήτημα καθαρά πολιτικής ηγεσίας. Αν το αποφασίζετε πάλι εσείς, να μας εξηγήσετε τον λόγο που αρνείστε τη συμμετοχή. Θέλω μόνο να συμπληρώσω ένα στοιχείο, να το έχουμε υπόψη μας, διότι υπάρχει ένα παρελθόν και υπάρχει μια σύγχρονη πραγματικότητα. Το παρελθόν που έχουμε βιώσει στη χώρα μας είναι το τραγικό παρελθόν με τα MIRAGE. Δεν θέλω να επεκταθώ σε τι κατάσταση βρίσκονταν, πόσα ήταν τα επιχειρησιακά και τα λοιπά» τόνισε ακόμη ο Γιώργος Τσίπρας και κατέληξε ρωτώντας:

«Η σύγχρονη πραγματικότητα είναι ότι ακόμα και στις Ηνωμένες Πολιτείες με τα F35, το ποσοστό επιχειρησιακής ικανότητας είναι γύρω στο 50% κι αν πάμε σε ποσοστό πλήρους επιχειρησιακής ικανότητας, πέφτει κάτω από 30%. Αυτό σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση Αμερικανού Αξιωματικού που είναι αρμόδιος για τα ζητήματα αυτά. Πού; Στις Ηνωμένες Πολιτείες που έχουν τα εργοστάσια δίπλα, όλη την παραγωγή δίπλα και με όλες τις δυνατότητες που έχει η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία. Δηλαδή πάμε να κάνουμε τι ακριβώς; Να πάμε σε τι επιχειρησιακή ικανότητα αντίστοιχη των MIRAGE, για να λέμε ότι έχουμε F-35;».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter