Γιώργος Τσίπρας: Τι μάθαμε από τον κ. Παναγιωτόπουλο για τα γερμανικά Marder

Γιώργος Τσίπρας: Τι μάθαμε από τον κ. Παναγιωτόπουλο για τα γερμανικά Marder

Τελικώς τα Marder θα βρεθούν στη Β. Ελλάδα και αντί των Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) ΒΜΡ1 στα νησιά θα βρεθούν Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) και Αναγνωριστικά Οχήματα. Αυτό επιβεβαίωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος στη σχετική Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε στη Βουλή χθες, όπως επισήμανε ο Βουλευτής Δυτικής Αττικής και Αν. Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Τσίπρας.

Σε δήλωση του σημειώνει τα ακόλουθα:

«Στο επίμονο ερώτημα αν ήταν έτσι κι αλλιώς στους σχεδιασμούς των Ενόπλων Δυνάμεων η αντικατάσταση ΤΟΜΑ με ΤΟΜΠ στα νησιά, απάντηση δεν λάβαμε. Όπως δεν λάβαμε απάντηση και στο συναφές ερώτημα αν η αντικατάσταση-υποβάθμιση αυτή γίνεται διότι προτεραιότητα ήταν η αποστολή των ΒΜΡ1 στην Ουκρανία και όχι οι αμυντικές μας ανάγκες.

Ο ΥΠΕΘΑ ισχυρίστηκε ότι για την τοποθέτηση των γερμανικών Marder στην Β. Ελλάδα και των ΤΟΜΠ και Αναγνωριστικών στα νησιά, ακολουθούν εισηγήσεις των Επιτελείων τις οποίες «βρίσκουν λογικές». Μόνο που το ερώτημα παραμένει: αν δεν ήταν ο πόλεμος στην Ουκρανία, και αν δεν είχε ληφθεί η απόφαση αποστολής εκεί των ΒΜΡ1, θα εισηγούνταν τα Επιτελεία την αντικατάσταση-υποβάθμιση των ΤΟΜΑ με ΤΟΜΠ στα νησιά, ακόμη κι αν υπήρχε η δυνατότητα δωρεάν ανταλλαγής των ΒΜΡ1 με τα Marder; Η απάντηση για κάθε νοήμονα στρατιωτικό είναι προφανέστατα όχι. Συνεπώς, υφίσταται σοβαρό πρόβλημα στην απόφαση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας να συναινέσει στις επιλογές του Μαξίμου και τη δέσμευσή του προς τρίτους.

Προς επίρρωση της προτεραιότητας που έχουν οι δεσμεύσεις του Μαξίμου προς τρίτους έναντι των αναγκών της χώρας, και το θέμα του «χρονισμού» πάει περίπατο. Τα Marder θα μας έρχονται κατά δόσεις ΑΦΟΥ φύγουν τα ΒΜΡ1. Και δεν υπολογίζουμε τον απαιτούμενο χρόνο εκπαίδευσης. Έτσι ενώ ο ίδιος ο ΥΠΕΘΑ θεωρούσε τον Ιούνιο «ιδιαίτερα σημαντικό το ζήτημα του χρονισμού αυτής της ανταλλαγής» προκειμένου να καθησυχάσει τις αντιδράσεις, χθες παραδέχτηκε ότι θα υπάρχει «κάποια απόκλιση στο χρονισμό». Είναι τόσο υψηλή προτεραιότητα η αποστολή των ΒΜΡ1 στην Ουκρανία που το Μαξίμου και η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ δεν φρόντισαν να εξασφαλίσουν ούτε καν το «ιδιαίτερα σημαντικό το ζήτημα του χρονισμού». Έστω και για λόγους εθνικής αξιοπρέπειας…

Τέλος, σχετικά με την πληροφορία που παρέχει η Rheinmetall στην επίσημη ιστοσελίδα της (και αυτό το πληροφορούμαστε από το εξωτερικό) ότι μέχρι το τέλος του έτους η Ελλάδα θα παραλάβει 100 και όχι μόνο τα 40 Marder της ανταλλαγής, πληροφορία που επιβεβαίωσε ο ΥΠΕΘΑ, εκκρεμεί το ερώτημα αν τα 40 «δωρεάν» είναι το τυράκι για τα υπόλοιπα 60 που δεν θα είναι δωρεάν – οχήματα θυμίζουμε 40ετίας – ή αν όλα μαζί τα 100 θα είναι το τυράκι για μια νέα μεγάλη αγορά αμφίβολης αναγκαιότητας αλλά γερμανικής προέλευσης».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter