Γιορτή του ιταλικού σινεμά στην Αθήνα

Γιορτή του ιταλικού σινεμά στην Αθήνα

Η τρίτη διοργάνωση του Cinema made in Italy πραγματοποιείται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος μέχρι τις 25 Οκτωβρίου.

Το 3ο Cinema made in Italy που ξεκίνησε με την προβολή της νέας ταινίας του Νάνι Μορέτι «Ένα καινούργιο αύριο» (θα προβληθεί κανονικά στο εμπορικό κύκλωμα από τις 26 Οκτωβρίου σε διανομή Feelgood) περιλαμβάνει νέες ταινίες αλλά και μια κλασική. Ο λόγος για το «Μπελίσιμα» του Λουκίνο Βισκόντι, παραγωγής 1945, που θα παιχτεί με ανακαινισμένη κόπια την ερχόμενη Δευτέρα στις 21.30. Στο φιλμ που είναι από το πιο αντιπροσωπευτικά του ιταλικού νεορεαλισμού, η Άννα Μανιάνι υποδύεται την παντρεμένη Μανταλένα που ζει στην εργατική συνοικία Πρενεστίνο κι έχει μεγάλα όνειρα για την οκτάχρονη κόρη της Μαρία. Όταν μια κινηματογραφική εταιρεία διοργανώνει στη Ρώμη έναν διαγωνισμό για την επιλογή ενός νεαρού κοριτσιού που θα παίξει βασικό ρόλο σε μια νέα ταινία, η Μανταλένα αποφασίζει, ενάντια στις επιθυμίες του συζύγου της, να βάλει την Μαρία να συμμετάσχει, ξοδεύοντας χρόνο και χρήμα.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα περιλαμβάνει τα εξής φιλμ:

«Όμορφο καλοκαίρι» (La bella estate) της Laura Luchetti. Το 1938 η νεαρή Τζίνια έχει μόλις μετακομίσει στο Τορίνο από την επαρχία. Αναζητώντας την περιπέτεια ανακαλύπτει τον εκθαμβωτικό κόσμο των καλλιτεχνών και ξεκινάει μια σχέση με ένα ζωγράφο. Η Αμέλια, το μοντέλο που την οδηγεί στις μποέμικες συνοικίες, είναι αισθησιακή, ελεύθερη και διαφορετική από οποιονδήποτε άλλο άτομο έχει γνωρίσει. Η ταινία είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα του Τσέζαρε Παβέζε «Το ωραίο καλοκαίρι». (Τρίτη 24/10 στις 19.30)

«Πυροτεχνήματα» (Stranizza d’amuri) του Giuseppe Fiorello. Στη Σικελία τον Ιούνιο του 1982, ενώ όλη η Ιταλία ζει στο ρυθμό του μουντιάλ, δύο έφηβοι ονειρεύονται να ζήσουν μια ιστορία αγάπης χωρίς φόβο. Ο 17χρονος Τζιάνι, δέχεται bullying λόγω της ομοφυλοφιλίας του, αλλά η ζωή του αλλάζει όταν γνωρίζει τυχαία τον 16χρονο Nίνο.( Τετάρτη 25/10 στις 19.00)

«Η παραξενιά» (La stranezza) του Roberto Andò. Μια ιστορία από τη ζωή του μελλοντικού νομπελίστα λογοτεχνίας Λουίτζι Πιραντέλο (Τόνι Σερβίλο) που επιστρέφει στην αγαπημένη του Σικελία για τα 80ά γενέθλια του μέντορά του Τζιοβάνι Βέργκα. Όμως η άφιξή του στο Αγκριτζέντο του επιφυλάσσει απρόσμενες εξελίξεις που θα τον οδηγήσουν στη δημιουργία του “Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα”, ενός διαχρονικού έργου τέχνης που σημάδεψε το θέατρο του εικοστού αιώνα. Το φιλμ που έχει αποσπάσει τα βραβεία David di Donatello Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου και Καλύτερης Παραγωγής, θα προβληθεί τη Δευτέρα 23/10 στις 19.00.

Ο «Κύκλος» (Il cerchiο) είναι ένα ντοκιμαντέρ της Sophie Chiarello που επιδιώκει να δώσει την εικόνα της σύγχρονης εποχής μέσα από τα παιδικά μάτια. Ποια είναι τα σημερινά παιδιά; Τι σκέφτονται και τι καταφέρνουν να κατανοήσουν από τον κόσμο των ενηλίκων; Η σκηνοθέτρια προκειμένου να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα, αποφασίζει να καταγράψει τη καθημερινότητα των μαθητών μιας τάξης του δημοτικού, σε ένα σχολείο μιας πολυεθνικής γειτονιάς. Επί πέντε χρόνια με την κάμερά της, κατεβάζει το βλέμμα της στο ύψος των παιδιών ώστε να καταγράψει την οπτική τους για τον κόσμο. Βραβείο David di Donatello Καλύτερου Ντοκιμαντέρ για το φιλμ που θα παιχτεί την Κυριακή 22/10 στις 18.45.

Αμέσως μετά (21.15) ακολουθεί η κωμωδία «Οι περιπέτειες του Τζίτζι», ενώ η διοργάνωση ολοκληρώνεται με τα φιλμ «Οι υπέροχες» της Ρομπέρτα Τόρες (Τρίτη 24/10 στις 21.45) και «Ελ Παραΐσο» του Enrico Maria Artale (Τετάρτη 25/10 στις 21.30) που στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας στο τμήμα των Οριζόντων απέσπασε 3 βραβεία: καλύτερου σεναρίου, καλύτερης ηθοποιού και ARCA CinemaGiovani καλύτερης ιταλικής ταινίας.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter