Γιούνκερ: Η ευρωζώνη χρειάζεται τον δικό της υπουργό Οικονομικών

Γιούνκερ: Η ευρωζώνη χρειάζεται τον δικό της υπουργό Οικονομικών

Το όραμα του για την αναγέννηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίασε σήμερα το πρωί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ δίνοντας έμφαση στα πέντε σενάρια που παρουσιάστηκαν νωρίτερα φέτος και με τα οποία φιλοδοξεί να περάσει ή ΕΕ από το σημερινό status quo σε μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων.

«Είναι τώρα η ώρα να οικοδομήσουμε μία περισσότερη ενωμένη, περισσότερο ισχυρή και περισσότερο δημοκρατική Ευρώπη για το 2025» ανέφερε στην ομιλία του.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ξεκινήσει εμπορικές συνομιλίες με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσθέτοντας ότι η ΕΕ θα πρέπει να ολοκληρώσει τις νέες εμπορικές συμφωνίες έως το 2019.

Η ΕΕ σχεδιάζει να θεσπιστεί λεπτομερής έλεγχος για τις ξένες επενδύσεις σε στρατηγικής σημασίας τομείς και επιχειρήσεις της ΕΕ, δήλωσε ο Γιούνκερ κατά την ομιλία του από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρουσιάζοντας το όραμά του για την αναγέννηση της Ένωσης.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα πρέπει σταδιακά να γίνει το ευρωπαϊκό “ΔΝΤ”, η Κομισιόν θα καταθέσει τις προτάσεις της τον Δεκέμβριο, δήλωσε ακόμα.

Η ευρωζώνη χρειάζεται το δικό της υπουργό Οικονομικών, ο οποίος να μπορεί να χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία της ΕΕ και θα πρέπει να έχει θέση αντιπροέδρου στην Κομισιόν και προέδρου στο Eurogroup, δήλωσε ο Γιούνκερ.

Η ευρωζώνη δεν χρειάζεται δικό της κοινοβούλιο ούτε ξεχωριστό προϋπολογισμό, πρόσθεσε ο Γιούνκερ.

Στήριξη στο όραμα Μακρόν

Η Ενωση πρέπει να εναγκαλισθεί το όραμα του Εμανουέλ Μακρόν για την Ευρώπη και την ιδέα για την ευρεία δημόσια διαβούλευση για το μέλλον, δήλωσε ο Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι σε θέση να υπερβεί τα βέτο των χωρών μελών σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Στο μέλλον η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να συνδυάσει τους ρόλους του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε, ενώ απέκλεισε για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία.

Προς Τουρκία: Απελευθερώστε τους δημοσιογράφους!

Ο Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ ζήτησε από την Τουρκία θα απελευθερώσει του φυλακισμένους δημοσιογράφους και να σταματήσει να καθυβρίζει τους ευρωπαίους ηγέτες.

«Απευθύνω σήμερα έκκληση προς τους τούρκους αξιωματούχους, απελευθερώστε τους δημοσιογράφους μας και όχι μόνο τους δικούς μας, σταματήστε να καθυβρίζετε τα κράτη μέλη μας, τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων χαρακτηρίζοντάς τους φασίστες και ναζί».

Η Τουρκία απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η ΕΕ θα τείνει πάντα το χέρι προς τους τουρκικό λαό, αλλά η Τουρκία φαίνεται ότι δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αποτυχία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, πρόσθεσε.

Συνομιλίες Γιούνκερ

Ο ίδιος ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θέλησε πριν την σημερινή ομιλία του “να ακούσει ισχυρούς παίχτες” για το μέλλον της Ευρώπης όπως την Γερμανίδα καγκελάριο ‘Αγγελα Μέρκελ, τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, τον πρωθυπουργό του Βελγίου Σαρλ Μισέλ και τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο με τους οποίους είχε τηλεφωνικές συνομιλίες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter