Γιούνκερ: Να απελευθερωθούν οι δύο Έλληνες αξιωματικοί

Γιούνκερ: Να απελευθερωθούν οι δύο Έλληνες αξιωματικοί

Σε μία κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της χώρας, ο πρόεδρος της Κομισιόν μίλησε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, όντας ο πρώτος Ευρωπαίος αξιωματούχος που μιλά από το βήμα της Ολομέλειας. Ο κ. Γιούνκερ αποκάλεσε θεαματική την αναδιάρθρωση των δημόσιων οικονομικών, φέρνοντας ως παράδειγμα τα πλεονάσματα κατά την περίοδο του 2016 και 2017.

Με θέρμη και αλλεπάλληλες δηλώσεις συγκίνησης για την παρουσία του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επαίνεσε τις προσπάθειες του ελληνικού λαού κατά την οκταετή μνημονιακή περιπέτεια και κάλεσε τους ευρωπαίους εταίρους να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα ως προς το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Ο πρόεδρος της Κομισιόν άνοιξε όλα τα μείζονα θέματα, με αναφορές στα ζητήματα της οικονομίας, στο Μακεδονικό, στην τουρκική προκλητικότητα αλλά και το προσφυγικό.

Οικονομία, μεταρρυθμίσεις και χρέος

Ο κ. Γιούνκερ αποκάλεσε θεαματική την αναδιάρθρωση των δημόσιων οικονομικών της χώρας, φέρνοντας ως παράδειγμα τα πλεονάσματα που επετεύχθησαν κατά την περίοδο του 2016 και 2017. «Κανένα άλλο κράτος της Ευρώπης δεν μεταρρυθμίστηκε πιο γρήγορα και πιο ριζικά από την Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά, ενώ για το αναπτυξιακό σχέδιο που αναμένεται να εγκριθεί κατά το αυριανό Eurogroup τόνισε πως επί της ουσίας προπαρασκευάζεται το μέλλον των επόμενων γενιών. «Αν δεν γίνει σήμερα, θα πρέπει να γίνει αύριο με πιο δύσκολες προσπάθειες» προειδοποίησε και κάλεσε τα μέλη την εθνική αντιπροσωπεία να μην αφήσει να πάνε χαμένα όσα έγιναν πράξη με τόσες θυσίες. Με βάση τα προαναφερθέντα, η περίοδος μετά τον Αύγουστο -κατά τον κ. Γιούνκερ- θα σηματοδοτήσει μία νέα εποχή, με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις απέναντι στην Ευρωζώνη. Τότε, όπως συμπλήρωσε, θα αρθούν οι παθογένειες που κόστισαν στη χώρα και στην κοινωνία, ενώ κάλεσε τους εταίρους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για τα μέτρα που αφορούν το ελληνικό χρέος. «Pacta sunt servanda», ήταν η λατινική φράση που χρησιμοποίησε και η οποία σημαίνει πως οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται.

Με σαφήνεια διατύπωσε ότι η διαφθορά «πρέπει να εκριζωθεί», εκφράζοντας την άποψη νωρίτερα ότι το κράτος δεν πρέπει να είναι μόνο πάροχος υπηρεσιών ή μόνο εργοδότης. «Η χώρα έχει ανάγκη από υγιείς τράπεζες στην υπηρεσία της ανάπτυξης και το γενικότερο συμφέρον και όχι αυτές να εξυπηρετούν ίδια συμφέροντα» είπε, στηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο τις προσπάθειες της κυβέρνησης στην εξυγίανση του τραπεζικού τομέα.

Προσφυγικό, ελληνουτουρκικά και Μακεδονικό

Σχετικά με το προσφυγικό, ο κ. Γιούνκερ ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει μόνη της το ζήτημα των προσφύγων. «Τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ έχουν υποχρέωση να βοηθήσουν την Ελλάδα και πρέπει να την συνδράμουν» πρόσθεσε, επικρίνοντας όσα κράτη – μέλη της Ένωσης αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους. «Η Ελλάδα έκανε πολλά για να διασφαλίσει τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας» υπογράμμισε και χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για τη γείτονα, επισημαίνοντας πως η Τουρκία συνεχίζει να παρανομεί στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου. Κάλεσε δε την Τουρκία να απελευθερώσει τους δύο έλληνες αξιωματικούς.

Περνώντας στο Μακεδονικό, κάλεσε την Ελλάδα μεν να επισπεύσει τις διαδικασίες εξεύρεσης λύσης, χαρακτηρίζοντας ως επείγον το θέμα, ωστόσο απέκλεισε κάθε συζήτηση περί ημερομηνίας ορόσημου για την επίλυση του ονοματολογικού. Επίσης, σημείωσε ότι δεν προσήκει στον ίδιο να σας δώσει κάποια κατεύθυνση και προσανατολισμό προκειμένου να βρεθεί η «χρυσή τομή», αφού όπως είπε αυτή «θα βρεθεί μεταξύ σας».

«Ζήτω η Ευρωπαϊκή Ελλάδα, ζήτω η Ελληνική Ευρώπη»

Πλείστες ήταν οι φίλες αναφορές του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τη χώρα μας και τον ελληνικό λαό. Υπογράμμισε πως μονίμως αρνιόταν να δεχτεί ότι υπήρχε οποιοδήποτε ενδεχόμενο να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, συμπληρώνοντας ότι το ουσιώδες για τον ίδιο ήταν η μοίρα του ελληνικού λαού. «Η Ελλάδα και η Ευρώπη πάνε μαζί» διατράνωσε και κατέστησε σαφές ότι η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα θα ήταν ένα ατελές οικοδόμημα.

Αξιοσημείωτο δε πως με εγκάρδια ήταν η αναφορά για τον ιδρυτή της ΝΔ, Κωνσταντίνο Καραμανλή, με αφορμή τα 20 χρόνια από τον θάνατό του. Τον αποκάλεσε «μεγάλος δημοκράτης» και «ένθερμο υπερασπιστή της ευρωπαϊκής ενότητας».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter