Γιούνκερ προς Παπαδημούλη για «Μακελειό»: Η Κομισιόν καταδικάζει κάθε μορφής διάκριση ή συμπεριφορά μη ανοχής

Γιούνκερ προς Παπαδημούλη για «Μακελειό»: Η Κομισιόν καταδικάζει κάθε μορφής διάκριση ή συμπεριφορά μη ανοχής

Απαντητική επιστολή προς τον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρη Παπαδημούλη, απέστειλε ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέχεια του αιτήματος του ευρωβουλευτή προς τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών να καταδικάσουν το χυδαίο και σεξιστικό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Μακελειό».

Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, τον περασμένο Μάρτιο, στοχοποιούσε Ελληνίδες υπουργούς – στελέχη της κυβέρνησης και τη σύζυγο του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

«Η Κομισιόν καταδικάζει κάθε μορφής διάκριση ή μη ανεκτική συμπεριφορά, καθώς βαίνουν αντίθετα στις αξίες πάνω στις οποίες έχει δομηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ισότητα των φύλων είναι δομικής σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αρχή της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών περιλαμβάνεται στη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων», αναφέρει στην απάντησή του ο Ζ. Κ. Γιούνκερ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ως Αρμόδιος Αντιπρόεδρος του ΕΚ για Θέματα Ισότητας των Φύλων είχε απευθύνει προσωπικές επιστολές τόσο στον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι (δυο φορές), όσο και στον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και την Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Λ. Μ. Πασκιέ. Ακόμη, έχει ζητήσει να ασχοληθεί άμεσα με το θέμα και ο Ευρωπαϊκός οργανισμός ECRI (European Commission against Racism and Intolerance), που είναι αρμόδιος για θέματα που αφορούν την καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων λόγω ταυτότητας φύλου, εθνοτικής καταγωγής, χρώματος, ιθαγένειας, θρησκείας, κ.λπ.

«Σας καλώ να καταδικάσετε έντονα την προσβλητική, βίαια φασιστική και σεξιστική επίθεση, που τροφοδοτεί το μίσος και είναι κατά της δημοκρατίας», ανέφερε στις επιστολές του ο Δ. Παπαδημούλης.

Ακολουθεί η απάντηση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στον Δημ. Παπαδημούλη:

«Αξιότιμε Ευρωβουλευτή,

θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την επιστολή σας με την οποία καταδικάζετε το άρθρο και τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν στην ελληνική εφημερίδα “Μακελειό”.

Αρχικά θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η Κομισιόν καταδικάζει κάθε μορφής διάκριση ή μη ανεκτική συμπεριφορά, καθώς βαίνουν αντίθετα στις αξίες πάνβω στις οποίες έχει δομηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ισότητα των φύλων είναι δομικής σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αρχή της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών περιλαμβάνεται στη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

Η Ε.Ε. αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις, όπως η οπισθοδρόμηση έναντι στα δικαιώματα των γυναικών, η κινητοποίηση ενάντια στην ισότητα των φύλων, και τα λαϊκιστικά και εξτρεμιστικά κινήματα. Αυτά τα κινήματα εκδηλώνονται με σεξιστική και ρατσιστική γλώσσα και αντιδράσεις ενάντια στην πρόοδο επί των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Η καταπολέμηση της βίας λόγω φύλου, συμπεριλαμβανομένης της “ψηφιακής” βίας, είναι μία από τις πέντε προτεραιότητες της Κομισιόν στη «Στρατηγική Δέσμευση για την Ισότητα των Φύλων 2016-2019». Αυτό το πλαίσιο ορίζει τους στόχους και δράσεις για την εργασία της Επιτροπής για την επίτευξη της ισότητας των φύλων.

Η Κομισιόν, επομένως, διασφαλίζει, εντός των ορίων των αρμοδιοτήτων της, ότι αυτά τα θεμελιώδη δικαιώματα αποτελούν αντικείμενο σεβασμού -συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος της αξιοπρέπειας ή του δικαιώματος μη διακριτικής μεταχείρισης».

Σημ.: Η απαντητική επιστολή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επισυνάπτεται σε αρχείο pdf.

https://www.documentonews.gr/filegrid/2019/06/26/5d132359825e6310e3687694.pdf

Μυστικά & Documento

19/09/2021, 17:00
Βαξεβάνης
Documento Newsletter