Γηροκομείο στα Χανιά: Σοκάρουν οι μαρτυρίες για κακοποίηση ηλικιωμένων

Γηροκομείο στα Χανιά: Σοκάρουν οι μαρτυρίες για κακοποίηση ηλικιωμένων

Νέες συγκλονιστικές μαρτυρίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την υπόθεση του γηροκομείου στα Χανιά όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 68 ηλικιωμένοι, όλοι από ανακοπή καρδιάς, σύμφωνα με τις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου.

Η δικηγόρος Μαρία Ευαγγέλου Παπαδάκη, από την καταγγελία της οποίας ξεκίνησε η εισαγγελική έρευνα, περιέγραψε αναλυτικά τις πράξεις και τις παραλείψεις που όπως καταγγέλλει οδήγησαν στον θάνατο του πατέρα της. Ο πατέρας της δικηγόρου φιλοξενείτο στον οίκο ευγηρίας στα Χανιά για τον οποίο τις τελευταίες ημέρες διεξάγεται έρευνα από την εισαγγελία. Η δικηγόρος είναι συνήγορος υπεράσπισης δύο ακόμη οικογενειών που έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη για τα όσα συνέβαιναν στον οίκο ευγηρίας.

Η Μ. Παπαδάκη υπέβαλε έγκλιση για την περίπτωση του πατέρα της τον Σεπτέμβριο του 2020, διότι, όπως υποστηρίζει η ίδια, ο οίκος ευθύνεται για έκθεση σε βαριά σωματική βλάβη. Παρέλαβε τον πατέρα της εμπύρετο και με υποξυγοναιμία από τη συγκεκριμένη δομή, αναφέρει.

Διαβάστε επίσης: Αναφορά στον Άρειο Πάγο κατέθεσε ο δικηγόρος του γηροκομείου στα Χανιά

Όπως αναφέρει, σε δεύτερη επίσκεψή της η απάντηση της διοίκησης ήταν ότι η κακή του εικόνα ήταν αποτέλεσμα της άνοιας και της αδυναμίας του να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον. Επσκέφθηκε ξανά τη μονάδα για τρίτη φορά για να διαπιστώσει τις συνθήκες στις οποίες ζούσε ο πατέρας της. Την τρίτη ημέρα και κατά το δεύτερο επισκεπτήριο, η υπεύθυνη της μονάδας την ενημέρωσε ότι είχε κοιμηθεί ο πατέρας της και δεν θα μπορούσε να τον δει.

Η ίδια την απώθησε και είδε τον πατέρα της να κάθεται στο καθιστικό, δεμένος και να μην έχει επαφή με το περιβάλλον. Όταν ρώτησε γιατί ήταν σε αυτή την κατάσταση ο πατέρας της, της επανέλαβαν ότι ήταν λόγω αδυναμίας προσαρμογής στο περιβάλλον και τη διαβεβαίωσαν ότι χαίρει άκρας υγείας, είναι απύρετος και έχει άριστο οξυγόνο. Η κα Παπαδάκη δεν πείστηκε και επέμεινε στη διαμετακομιδή του πατέρα της στο νοσοκομείο. Εκεί η αντίδραση από τη μονάδα ήταν σθεναρή καθώς, όπως αναφέρει, της έλεγαν ότι είναι καλά στην υγεία του και άδικα θα κινήσει διαδικασίες.

Μόλις ήλθε το ΕΚΑΒ, ο διασώστης βρήκε εμπύρετο τον πατέρα της και με χαμηλό οξυγόνο. Μόλις έφθασαν στα ΤΕΠ, της είπαν πως ο πατέρας της είχε 41 πυρετό και πεθαίνει. Ακολούθησε καθοδική πορεία, η οποία ενάμιση μήνα μετά οδήγησε στον θάνατό του.

Σύμφωνα με την κ. Παπαδάκη, υπάρχει τεχνική έκθεση που συνδέει την κατάσταση του πατέρα μου με πράξεις και παραλείψεις της μονάδας. Όπως τονίζει, κατά την αρχική της έγκλιση θεωρούσε πως οι άνθρωποι του οίκου ήταν υπεύθυνοι για πλημμεληματική έκθεση του πατέρα της και έφταιγαν για πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης. Μέχρι τώρα, δεν έχει ασκήσει ούτε αγωγή αποζημίωσης, ούτε έχει κάνει ασφαλιστικά μέτρα, ούτε αντλεί κάποιο οικονομικό όφελος.

Δυο μήνες αφότου είχε κάνει αυτήν την έγκλιση, την επισκέφθηκαν με δική τους πρωτοβουλία δυο άγνωστοι προς αυτήν απολυμένοι εργαζόμενοι της μονάδας και όπως είπε η ίδια: «Άρχισαν να μου περιγράφουν πράγματα τρομακτικά, τα οποία δεν μπορεί να συλλάβει ο ανθρώπινος νους. Τότε κατάλαβα ότι είχα δει μόνο την κορυφή του παγόβουνου και ότι θα έπρεπε να γίνει άμεση παρέμβαση, εφόσον οι καταθέσεις των υπαλλήλων αυτών ήταν βάσιμες, χάριν διάσωσης ανθρώπινων ζωών».

Προχώρησε σε διασταύρωση των μαρτυριών των υπαλλήλων με άλλες και διέθεσε τα στοιχεία στις Αρχές.

Ετικέτες

Μυστικά & Documento

23/01/2022, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter