Γιώργος Γεραπετρίτης: Ο καθηγητής του βατερλό

Η κυβέρνηση προχωράει χωρίς… πυξίδα στην επίλυση των ανοιχτών θεμάτων του ποδοσφαίρου και ο υπ. Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης γίνεται μέρος του προβλήματος

Σε βατερλό του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη εξελίχθηκε το πρόσφατο ταξίδι του στην έδρα της UEFA, τη Νιόν, και η κυβέρνηση δείχνει ανίκανη να διαχειριστεί την «καυτή πατάτα» του ποδοσφαίρου. Ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού άκουσε από τους ξένους αξιωματούχους να αποκλείουν το ενδεχόμενο διορισμού Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής, ενώ για την περιβόητη υπόθεση της πολυϊδιοκτησίας, εφόσον ΠΑΟΚ και Ξάνθη κριθούν ένοχοι, θα τιμωρηθούν σύμφωνα με τις διατάξεις του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ και όχι βάσει της αλλοπρόσαλλης (ν)τροπολογίας που πέρασε από την Βουλή με διαδικασίες εξπρές η κυβέρνηση, καταφέρνοντας να δυσαρεστήσει όλη την Ελλάδα!

Το ταξίδι Γεραπετρίτη πραγματοποιήθηκε με τυμπανοκρουσίες μεν, αλλά αποδείχθηκε μια μεγαλοπρεπής επικοινωνιακή πατάτα, αφού δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός πως δεν είχε επαφές με τους χαρτογιακάδες της FIFA, παρότι είχε ανακοινωθεί πως θα πάει και στη Ζυρίχη. Δεν τον δέχτηκαν καν στην παρούσα φάση και τα… μηνύματα που έπρεπε να πάρει για την αποφυγή πολιτικών παρεμβάσεων στο ποδόσφαιρο τα έλαβε από την UEFA.

Και δεν είναι μόνο αυτά. Η κυβέρνηση έχει κάνει σημαία της την υπογραφή «ποδοσφαιρικού μνημονίου» με την ευρωπαϊκή ομοσπονδία, που τώρα το λένε… «συνυποσχετικό» για να μην προκαλεί δυσάρεστους συνειρμούς, αλλά στην όλη διαδικασία πρέπει να συμμετέχει υποχρεωτικά και η (ενοχλητική για τα σχέδιά τους) ΕΠΟ. Ο Γεραπετρίτης ταξίδεψε στη Γενεύη με την εκτίμηση πως θα πάρει εύκολα το πράσινο φως από τις διεθνείς ομοσπονδίες για να αναλάβει την πολυπόθητη (για ευνόητους λόγους) «πρωθυπουργία» του ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλά μέχρι στιγμής έσπασε τα μού τρα του. Στις όποιες αλλαγές δρομολογηθούν στο ελληνικό ποδόσφαιρο αναμένεται να έχει λόγο και η ΕΠΟ, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι FIFA – UEFA θα προσφέρουν σε τεχνογνωσία, όπως κάνουν εδώ και τρία χρόνια.

Άλλαξαν τροπάριο

Όταν ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού κατάλαβε ότι έχει πέσει σε… τοίχο άλλαξε το τροπάριο και η διαρροή από το Μέγαρο Μαξίμου ήταν πως γίνονται συζητήσεις για τη βία και τα στημένα παιχνίδια, με τη FIFA και την UEFA να είναι διατεθειμένες να προσφέρουν τεχνική βοήθεια. Στους ξένους αξιωματούχους προκάλεσε όμως αρνητική εντύπωση όταν τέθηκαν αυτά τα δύο ζητήματα, γιατί υποτίθεται πως ήδη έχουν πάρει τον δρόμο τους με τη «steering committee» που έχει δημιουργήσει ο Λευτέρης Αυγενάκης, τον οποίο ο πρωθυπουργός εξευτέλισε πολιτικά τραβώντας τον στον… πάγκο. Οι διεθνείς ομοσπονδίες είχαν θέσει στη διάθεση της κυβέρνησης τα δύο κορυφαία εξειδικευμένα στελέχη τους, τους Μαρκ Τίμερ (σύμβουλο Ασφάλειας και Προστασίας Αγώνων UEFA) και Νίκολας Ραουντένσκι (αξιωματούχο Ακεραιότητας Διοργανώσεων UEFA) και μάλιστα είχαν έρθει δύο φορές στην Αθήνα. Προφανώς ούτε αυτό γνώριζε ο Γεραπετρίτης, ο οποίος συνάντησε παλαίμαχους άσους (π.χ. Ντέμη Νικολαΐδη) και παράγοντες για να τον ενημερώσουν για τα θέματα του ποδοσφαίρου, αλλά αγνόησε και δεν μίλησε με τον πολιτικά «δυστυχή» Αυγενάκη που μέχρι πριν από δέκα ημέρες έτρεχε, στα μέτρα του μικρού όπως αποδείχθηκε πολιτικού του εκτοπίσματος, το πρότζεκτ επανεκκίνησης της Σούπερ Λίγκας.

Δεν ήξερε, δεν ρώταγε…

Ο υπουργός Επικρατείας έχει και… επικίνδυνες σκέψεις για τη διαιτησία που σε έναν βαθμό προδίδουν και την ασχετοσύνη του με το αντικείμενο που του ανατέθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μιλώντας στην ΕΡΤ υποστήριξε ότι «υπάρχουν σκέψεις για αυτονόμηση της διαιτησίας, με έναν ανεξάρτητο φορέα για τους διαιτητές». Σε όλο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη η διαιτησία ανήκει στην ομοσπονδία και έχει μια μορφή ανεξαρτησίας. Στην Ελλάδα σήμερα αυτή η λειτουργική ανεξαρτησία είναι ήδη σε ύψιστο βαθμό, διότι η FIFA στην Επιτροπή Διαιτησίας έχει ορίσει ξένα μέλη με πρόεδρο τον Πορτογάλο Μέλο Περέιρα. Δεν ήξερε, δεν ρώταγε ο Γεραπετρίτης;

Οι αστοχίες του καθηγητή Γ. Γεραπετρίτη προκαλούν αλγεινή εντύπωση, καθώς ο ίδιος στις αρχές του 2017 είχε υπερασπιστεί σε μια υπόθεση ως δικηγόρος την τότε ΠΔΕ της ΕΠΟ στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Για να καταθέσει ένα υπόμνημα 16 σελίδων, λογικά θα πρέπει να ήταν διαβασμένος επί των ποδοσφαιρικών ζητημάτων και ιδίως επί του ποδοσφαιρικού αυτοδιοίκητου που υπερασπιζόταν τότε. Ομως τρία χρόνια μετά στην πράξη άλλα φαίνονται. Και είναι βέβαιο ότι τo «επιτελικό κράτος»… πήγε περίπατο και στο ποδόσφαιρο.