Γιώργος Κύρτσος: «Οι υγειονομικοί πρέπει να ενισχυθούν»

Γιώργος Κύρτσος: «Οι υγειονομικοί πρέπει να ενισχυθούν»

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ μιλά για τη διαχείριση της πανδημίας και την κυβερνητική πρακτική

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος μιλά στο Documento για την πανδημία και άλλα μείζονα ζητήματα της τρέχουσας επικαιρότητας, σημειώνοντας ότι στέλνει «λάθος μήνυμα η αύξηση των μελών του υπουργικού συμβουλίου».

Η θετική ανταπόκριση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην επιστολή σας αναφορικά με τη δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού ελέγχου της εγκυρότητας των τεστ και εμβολιασμών Covid-19 μέσω της τεχνολογίας blockchain σας γεννά προσδοκίες για τη δρομολόγηση αντίστοιχου εγχειρήματος; Πώς ακριβώς μπορεί να αξιοποιηθεί η εν λόγω τεχνολογία στην αντιμετώπιση της πανδημίας;

Είναι μια πρόταση που έκανα με τη βοήθεια επιστημονικών συνεργατών μου που ξέρουν το θέμα πολύ καλύτερα από εμένα και για την οποία είχα ενημερώσει και το γραφείο του πρωθυπουργού. Η άποψή μου είναι ότι η τεχνολογία blockchain μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καταγράφει πλήρως και να κάνει εντελώς αδιάβλητα πιστοποιητικά από αυτά που έχουν σχέση με τα τεστ Covid-19, τον εμβολιασμό ή ακόμη και τα πανεπιστημιακά διπλώματα.

Υπέβαλα την πρόταση μαζί με την ευρωβουλευτή κ. Μαρία ντα Γκράσα Καρβάλιο. Εκλέγεται στην Πορτογαλία, είναι στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, έχει τεράστια ευρωπαϊκή εμπειρία, ήταν μέλος της ομάδας του Μπαρόζο όταν ο τελευταίος ήταν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έχει διατελέσει με επιτυχία υπουργός στη χώρα της. Πρόκειται λοιπόν για μια πρόταση που στηρίζεται σε ειδικές γνώσεις και ευρύτερη πολιτική υποστήριξη. Είμαι πολύ ικανοποιημένος που τη δέχτηκε με θετικό τρόπο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ανέπτυξε σχετική πρωτοβουλία με τον δικό του τρόπο ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης. Με την κ. Καρβάλιο θα συνεχίσουμε τη σχετική προσπάθεια αξιοποιώντας το γεγονός ότι αυτό το εξάμηνο η Πορτογαλία ασκεί την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Θεωρείτε λύση την πρακτική που ακολούθησε η Κύπρος προχωρώντας σε παραγγελίες επιπλέον εμβολίων μέσω Ισραήλ;

Θεωρώ επικίνδυνη αυτή την πρωτοβουλία γιατί εξασθενίζει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και τη συνοχή στο θέμα των εμβολίων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε πολύ καλή δουλειά διαπραγματευόμενη με τις μεγάλες πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες την κάλυψη όλων των αναγκών των 440 εκατομμυρίων πολιτών των 27 κρατών-μελών. Η προμήθεια και η διανομή των εμβολίων γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ταυτόχρονα και με πληθυσμιακά κριτήρια. Η Ελλάδα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της μέσα από την πολιτική που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δεν υπάρχει λόγος να αμφισβητήσουμε την αλληλεγγύη και την πειθαρχία. Διαφορετικά θα δούμε πλούσιους και ισχυρούς να καλύπτουν τις ανάγκες τους κατά προτεραιότητα σε βάρος κρατών-μελών με λιγότερες δυνατότητες, όπως η Ελλάδα.

Οι γιατροί επισημαίνουν ότι έχουν αγνοηθεί τα αιτήματα για την ενίσχυση του ΕΣΥ και καταγγέλλουν τον Βασίλη Κοντοζαμάνη για στοχοποίησή τους με φόντο τους θανάτους εκτός ΜΕΘ. Από την άλλη, ο Γιώργος Γεραπετρίτης είχε δηλώσει πως οι περισσότερες ΜΕΘ θα ήταν συνυφασμένες με περισσότερους θανάτους. Εσείς τι λέτε για όλα αυτά;

Θεωρώ ότι η βασική μάχη κατά της Covid-19 διεξάγεται προτού φτάσουν τα νέα κρούσματα στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Κίνα, για παράδειγμα, έχουν περάσει έξι μήνες από τους τελευταίους θανάτους εξαιτίας της Covid-19. Επομένως η σωστή στρατηγική δεν είναι «αφήστε την πανδημία να εξελιχθεί και εμείς θα αυξάνουμε τις ΜΕΘ», γιατί με αυτήν τη λογική θα πρέπει να διπλασιάζουμε τον αριθμό των κλινών ΜΕΘ κάθε δύο τρεις εβδομάδες. Πρέπει να δώσουμε μάχη για να περιορίσουμε δραστικά τον αριθμό των νέων κρουσμάτων. Παράλληλα πρέπει να ενισχύουμε τις ΜΕΘ και γενικότερα τις δυνατότητες του ΕΣΥ. Η κυβέρνηση κινείται σε αυτή την κατεύθυνση με πολύ καλά αποτελέσματα. Επειδή όμως δέχεται μεγάλη κοινωνική και πολιτική πίεση έχω προτείνει την προσφυγή της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για να δανειστούμε, όπως δικαιούμαστε, ένα ποσό που αναλογεί στο 2% του ΑΕΠ, δηλαδή γύρω στα 3,5 δισ. ευρώ για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της Covid-19 στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης.

Διάβασα τις δηλώσεις του κ. Κοντοζαμάνη και τις ερμηνεύω εντελώς διαφορετικά από εκείνους που θεωρούν ότι καταγγέλλει τους νοσοκομειακούς γιατρούς μεταφέροντας σε αυτούς κυβερνητικές ευθύνες. Οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι νοσηλευτές και το προσωπικό των νοσοκομείων που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή είναι άξιοι σεβασμού και πρέπει να ενισχυθούν οικονομικά και επαγγελματικά.

Παρά τη δέσμευση για σφιχτό και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα, ο ανασχηματισμός διεύρυνε το υπουργικό συμβούλιο, γεγονός που στηλιτεύσατε κι εσείς. Γιατί θεωρείτε ότι προέκυψε αυτή η αντίφαση;

Η κυβέρνηση θέλει να επιταχύνει τις εξελίξεις προς τη σωστή κατεύθυνση και φαίνεται ότι δεν εμπιστεύεται πλήρως το κράτος με τις σημερινές του δομές. Κατέφυγε όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις στην αύξηση του αριθμού των μελών του υπουργικού συμβουλίου.

Η δυναμική είναι λάθος γιατί με τόσους υπουργούς διευκολύνεται η σύγχυση αρμοδιοτήτων, ενώ στέλνεται το λάθος μήνυμα σε ό,τι αφορά το λεγόμενο «επιτελικό κράτος» και την αποτελεσματικότητά του. Δεν στηλιτεύω κανέναν, απλώς επαναλαμβάνω απόψεις που είχα εκφράσει επί Τσίπρα όπως και κατά τον σχηματισμό της πρώτης κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Πώς αισθάνεστε που παρά την καταδικαστική απόφαση «συναντάτε» τον Γιάννη Λαγό στο Ευρωκοινοβούλιο;

Θεωρώ απαράδεκτη την καθυστέρηση στην άρση της ασυλίας του. Μέσα από αυτή την καθυστέρηση αναδεικνύονται η γραφειοκρατική λογική που συχνά επικρατεί στις Βρυξέλλες, όπως και τα πολιτικά παιχνίδια διάφορων αρμόδιων ευρωβουλευτών τα οποία δεν είναι υπέρ του Λαγού, αλλά θέτουν άλλες προτεραιότητες καταλήγοντας στη διευκόλυνσή του. Στην περίπτωση του Λαγού το θέαμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της αρμόδιας επιτροπής είναι θλιβερό.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter