Γιώργος Παπαγιάννης “Προίκα μου ο Διαμαντίδης”

Γιώργος Παπαγιάννης “Προίκα μου ο Διαμαντίδης”

Συνέντευξη στον Νίκο Παπαδογιάννη

Δύο μέρες πριν το ξεκίνημα της σεζόν στο ΝΒΑ, ο Γιώργος Παπαγιάννης χτυπήθηκε από κεραυνό εν αιθρία: «Θα πας να παίξεις στην αναπτυξιακή Λίγκα, την D-League, για να βρεις χρόνο συμμετοχή. Θα έρχεσαι στο Σακραμέντο όποτε σε χρειαζόμαστε, αλλά η βάση σου θα είναι αρχικά η πόλη Ρίνο. Καλή τύχη, μικρέ, να έχεις πάντοτε ανοιχτό το κινητό σου».

Ο 19χρονος άσος, που επελέγη στο νούμερο 13 του ντραφτ από τους Σακραμέντο Κινγκς (πιο ψηλά και από τον Αντετοκούνμπο…) σοκαρίστηκε. «Όταν σε έχουν διαλέξει τόσο ψηλά, δεν περιμένεις να σε στείλουν στην D-League. Στην αρχή πέρασα δύσκολες μέρες», ομολογεί. Το εξάμηνο που ακολούθησε, ωστόσο, έφερε μια πρώτη καθιέρωση για τον γίγαντα των 2μ18. Και πολλές ώρες πτήσης…

-Ουσιαστικά ανήκες σε δύο διαφορετικές ομάδες τον πρώτο καιρό.

Γ.Π.: «Δευτέρα έπαιζα στο Ρίνο, Τρίτη επέστρεφα στο Σακραμέντο για τους αγώνες των Κινγκς, Τετάρτη έπαιρνα το αεροπλάνο για κάποια άλλη πόλη ώστε να παίξω ξανά στην D-League, Πέμπτη πάλι στο Σακραμέντο. Τρεις εβδομάδες σερί κράτησε αυτή η ιστορία, αλλά χρειαζόμουν αγώνες. Δεν γίνεται να μείνεις σε αγωνιστική ετοιμότητα μόνο με διάδρομο και προπόνηση».

-Δεν σε κούρασε αυτή η κατάσταση; Δεν φοβήθηκες ότι κάπου έκανες λάθος;

Γ.Π.: «Περισσότερο πνευματική ήταν η κόπωση παρά σωματική. Τη στήριξη στις σκοτεινές μέρες τη βρήκα περισσότερο μέσα μου. Θύμιζα στον εαυτό μου ότι έχω βάλει κάποιον σκοπό και έκανα υπομονή».

Στα βαθιά του ΝΒΑ

-Ώσπου, οι Κινγκς αποφάσισαν να σε ρίξουν στα βαθιά του ΝΒΑ.

Γ.Π.: «Δεν μπορώ να πω ότι ζορίστηκα, διότι είχα πια καλή ψυχολογία. Χρειάστηκα 4-5 αγώνες για να μπω στο πνεύμα της ομάδας. Δεν είχαμε ελπίδες για πλέι-οφ μετά την παραχώρηση του ΝτεΜάρκους Κάζινς, οπότε βρέθηκε και για μένα χρόνος συμμετοχής».

-Έπαιξες τελικά σε 22 αγώνες με τους Κινγκς, πρώτη αλλαγή στους ψηλούς.

Γ.Π.: «Ναι, το τελευταίο δίμηνο ήταν μία ωραία γεύση από όσα θα ακολουθήσουν. Μακάρι να μπορούσα να ξαναζήσω τον αγώνα με την Οκλαχόμα, όπου έκανα το πρώτο μου νταμπλ-νταμπλ με 14 πόντους και 11 ριμπάουντ».

-Τι σου είπαν οι Κινγκς στο τέλος της σεζόν; Με ποια λόγια σε ξεπροβόδισαν;

Γ.Π.: «Με πιστεύουν και θεωρούν ότι η χρονιά πήγε καλά. Σεβάστηκαν ιδιαίτερα την προσπάθεια που έκανα, με τα συνεχή πήγαινε-έλα στην D-League. Αρχικά ένιωθα το βάρος της ευθύνης, αλλά μου είπαν να ηρεμήσω και να παίξω το μπάσκετ μου. Ξέρεις, το ΝΒΑ είναι ένα ψυχρό πρωτάθλημα. Ο καθένας κοιτάζει τον εαυτό του και τη δουλειά του».

-Υποθέτω ότι η παρουσία του Ντίβατς και του Στογιάκοβιτς στην ομάδα είναι πολύτιμη.

Γ.Π.: «Ασφαλώς, είμαστε σε επαφή με τον Βλάντε, αλλά ακόμα περισσότερο με βοηθάει ο Πέτζα. Έχει ζήσει στην Ελλάδα, μιλάει τη γλώσσα, καταλαβαίνει την κουλτούρα του Έλληνα αλλά και του Αμερικανού. Όταν με έβλεπε πεσμένο, καταλάβαινε αμέσως τι είχα».

-Πήγες γυμνάσιο στις ΗΠΑ, αλλά αποφάσισες να επιστρέψεις στην Ελλάδα για δύο χρόνια. Πολλοί πιστεύουν ότι θα ήταν καλύτερα αν πήγαινες σε αμερικάνικο κολέγιο.

Γ.Π.: «Δεν ήταν λάθος, ούτε μετάνιωσα. Είχα την ευλογία να παίξω και να προπονηθώ δίπλα στον Διαμαντίδη. Ο Δημήτρης και άλλοι παίκτες του Παναθηναϊκού μου δίδαξαν να τηρώ την ψυχολογική μου ισορροπία».

-Ποια ήταν η αποχαιρετιστήρια συμβουλή του Διαμαντίδη;

Γ.Π.: «Να μη σταματήσω ποτέ τη δουλειά. Έτσι οι στόχοι μου θα γίνουν πραγματικότητα. Ο Διαμαντίδης ήταν πρότυπο επαγγελματία, ένα πραγματικό ρομπότ, ιδίως από τα 32 και μετά όταν το κορμί χρειάζεται συντήρηση.».

-Ένας 19χρονος πρέπει να ζήσει και τη ζωή του…

Γ.Π.: «Για τέσσερις μέρες στην Ελλάδα πήγαινα από καφέ σε καφέ! Σε 8 μήνες στο Σακραμέντο, βγήκα από το σπίτι 7-8 φορές, για ένα φαγητό. Πήγα στην Αμερική για δουλειά, όχι για διασκέδαση».

“Θα παίξω στην Ανδρών”

-Μαζί με τον Γιάννη και τον Κουφό, εκπροσωπείτε πια την Ελλάδα, στο ΝΒΑ.

Γ.Π.: «Μεγάλο βάρος, αλλά ευχάριστο. Είναι τιμή μου να εκπροσωπώ τη χώρα μου και να της δίνω λίγη χαρά Μου αρέσει να δείχνω ποιος είμαι και από πού έρχομαι. Παίζω στις Εθνικές ομάδες από 13 ετών και ανυπομονώ για το φετινό καλοκαίρι».

-Θα παίξεις κανονικά λοιπόν στην Ανδρών .

Γ.Π.: «Ναι, δεν υπάρχει κώλυμα, έχω ήδη μιλήσει με τους Κινγκς και με τους ανθρώπους της ΕΟΚ. Η μοναδική μου υποχρέωση είναι ένα Summer League στις 7-17 Ιουλίου. Στην Εθνική θα πρέπει να συγκεράσουμε το ευρωπαϊκό στυλ με το αμερικανικό. Να δούμε ποιος θα είναι ο προπονητής και τι ιδέες θα φέρει. Θα είναι πάντως τεράστια επιτυχία, αν καταφέρουμε να επιστρέψουμε στα μετάλλια…».

-Ο Γιώργος Παπαγιάννης είναι…

Γ.Π.: «…ένα ήσυχο παιδί 19 ετών, που πιστεύει πολύ στις δυνάμεις του και θα πετύχει τους στόχους του. Του αρέσει η παρέα με φίλους και τα αστεία, αλλά στο γήπεδο είναι σοβαρός, εγωιστής και σκληρός με τον εαυτό του. Θα πετύχει τους στόχους του και θα δικαιώσει τους ανθρώπους που τον βοήθησαν».

Φωτογραφίες: Δημήτρης Ραπακούσης

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter