Γιώργος Τσίπρας: Τα ψέματα τελειώνουν με τον προϋπολογισμό (Audio)

Γιώργος Τσίπρας: Τα ψέματα τελειώνουν με τον προϋπολογισμό (Audio)

Τα 205 εκατ. ευρώ επιπλέον ελαφρύνσεων δεν συνιστούν φορολογική πολιτική, η ΝΔ κάνει «αποκάλυψη προγράμματος διά νομοσχεδίων», αλλά τελικά θα πρέπει να δείξει τις προθέσεις της ως τον Οκτώβριο με τον προϋπολογισμό: είτε θα δεχθεί την δική μας πολιτική ελαφρύνσεων και παροχών, είτε θα αρχίσει να παίρνει πίσω για να εξυπηρετήσει άλλες πολιτικές, τόνισε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τσίπρας μιλώντας Στο Κόκκινο.

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε σημειώνοντας ότι ακόμη η ΝΔ δεν έχει δημοσιεύσει το πρόγραμμά της, αλλά «έχουμε αποκάλυψη προγράμματος διά νοσμοσχεδίων».

Στη φορολογία, η αύξηση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 205 εκατ. ευρώ «είναι πολύ μικρή, σε σχέση με τα 7 δισ. ευρώ που είχαμε νομοθετήσει ή δρομολογήσει εμείς το τελευταίο εννεάμηνο … ενώ το μισό τουλάχιστον των επιπλέον αφορούν πολύ μεγάλες περιουσίες», όπως είπε. Οι προθέσεις της ΝΔ για το πού θα πάνε τα πράγματα, κατά τον ίδιο, αποκαλύπτονται από το νομοσχέδιο για το κατ’ ευφημισμόν «επιτελικό κράτος», που και πάλι δεν δείχνει το πρόγραμμά της.

Τώρα, η ΝΔ φέρνει μία σειρά μέτρα σε θέματα όπου θεωρεί ότι έχει το «πάνω χέρι», όπως εκτίμησε, π.χ. στο θέμα του ασύλου, της απλής αναλογικής, αλλά με ρυθμίσεις που πηγαίνουν πίσω την χώρα. «Το θέμα της απλής αναλογικής», σημείωσε, «δεν έχει δοκιμαστεί σε επίπεδο αυτοδιοίκησης, με τους νέους δημάρχους θα ξεκινούσαμε να έχουμε μία πρώτη εμπειρία … δεν νομίζω ότι κανείς ήταν ευχαριστημένος για το πώς λειτουργούσαν μέχρι σήμερα. Και προσπαθεί να ανατρέψει την κατάσταση». Αντίστοιχα, παρά την τεράστια φιλολογία περί απειλής ακυβερνησίας σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, όπως προσέθεσε, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι και με απλή αναλογική θα σχηματιζόταν κυβέρνηση, με την βοήθεια του ΚΙΝΑΛ.

Επανερχόμενος στα θέματα φορολογίας, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «μία φορολογική πολιτική δεν κρίνεται από μία τέτοια, μικρή ρύθμιση, πρέπει να την δούμε γενικά, σε ένα συνολικό πλαίσιο οικονομικής και φορολογικής πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση. Και δεν το έχουμε μπροστά μας. Ακόμα, δεν το έχουμε μπροστά μας», κατά συνέπεια, το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις «δεν σημαίνει ότι έχουμε αποδεχθεί μία φορολογική πολιτική -που δυστυχώς θα πρέπει να περιμένουμε, να ξεδιπλωθεί μπροστά μας», όπως ξεκαθάρισε.

Την ίδια ώρα, η αναδιαπραγμάτευση για τα πλεονάσματα έχει παραπεμφθεί στις καλένδες και η νέα κυβέρνηση δεν υιοθέτησε την δική μας πρωτοβουλία να αξιοποιήσουμε το “μαξιλάρι” για να στοχεύσουμε σε μικρότερο πλεόνασμα … αυτό καθιστά εξαιρετικά αμφίβολο εάν στον προϋπολογισμό του 2020 -και θα το δούμε μέχρι τον Οκτώβριο- θα μπορέσει να διατηρήσει τα μέτρα που ήδη έχουμε πάρει εμείς, αλλά και αυτά που πήρε τώρα η ίδια η κυβέρνηση της ΝΔ με το φορολογικό νομοσχέδιο … στη στιγμή του προϋπολογισμού, τα ψέματα τελειώνουν», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, «θα πρέπει να δείξει τι θέλει να κάνει … είτε μία πολιτική αποδοχής των φοροελαφρύνσεων και παροχών όπως η δική μας κυβέρνηση … ή θα πρέπει να αρχίσει να παίρνει πίσω, για να εξυπηρετήσει άλλες πολιτικές».

Πηγή: Στο Κόκκινο

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter