Γιώργος Ζήκας: Το φιλμ μιας πλούσιας ζωής

Γιώργος Ζήκας: Το φιλμ μιας πλούσιας ζωής

Ο Γιώργος Ζήκας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη – τα τελευταία χρόνια μοιραζόταν τη ζωή του μεταξύ της γενέτειράς του και της Πάρου. Εμφανίστηκε στη μουσική σκηνή το 1982. 

Έχουν δισκογραφηθεί 125 τραγούδια του (στίχοι και μουσική). Ο πρώτος του δίσκος «Με τα φεγγάρια χάνομαι» σε ερμηνεία Ελευθερίας Αρβανιτάκη και Σταύρου Λογαρίδη κυκλοφόρησε το 1985. Ακολουθούν το «Σώπα κι άκουσε» με την Ελένη Τσαλιγοπούλου και τον Γιώργο Νταλάρα το 1987, το «Σβήστα όλα» με τη Μαριώ το 1990, το «Καλώς τους» με τον Γιώργο Νταλάρα το 1994, το «Γουστάρω» με τον Κώστα Μακεδόνα την ίδια χρονιά, το «Μια ζωή στην ίδια τάξη» με τον Δημήτρη Ζερβουδάκη το 1996, το «Πάμε νότια» με ερμηνευτές τον συνθέτη και τη Σοφία Παπάζογλου το 1998, τα «Υπάρχοντα» (συλλογή) το 2000 και τέλος το «Στο απέναντι το ρεύμα» το 2001 με την Κατερίνα Κούκα. Τραγούδια του ηχογράφησαν και ερμηνεύουν σε προσωπικούς τους δίσκους ο Νίκος Παπάζογλου, ο Γιώργος Νταλάρας, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Πίτσα Παπαδοπούλου, η Λένα Αλκαίου, η Χριστιάνα, η Γιούλη Τσίρου κ.ά. Τραγούδια του έχουν ερμηνεύσει και ξένοι καλλιτέχνες στο Ισραήλ και στην Τουρκία.

Η συλλογή προσωπικών γνωμικών με τον τίτλο «Εμπειρικά. Αυθόρμητα – Αυθαίρετα – Αυτονόητα» είναι το δεύτερο βιβλίο του Γιώργου Ζήκα, ένα απάνθισμα αποθηκευμένων εντυπώσεων και σκέψεων που έχουν αποστάξει το άρωμά τους μέσα από τη βαθύχρονη και πολυδαίδαλη διαδρομή ενός «πλάνητα», ανένταχτου και παιδεμένου, πολυσύνθετου δημιουργού, το οποίο κυκλοφόρησε φέτος. Μεθαύριο, την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, είχε προγραμματιστεί η παρουσίαση του βιβλίου του για το οποίο θα μιλούσαν ο Θωμάς Κοροβίνης και ο Δημήτρης Ζερβουδάκης.

Το 2001 είχε κυκλοφορήσει η έκδοση με τίτλο «Αποκλεισμένος στη Σαλονίκη» (Εκδόσεις Εξάντα και πολιτιστικό ραδιόφωνο της ΕΡΤ 9.58) με κείμενα από εκπομπές του Γιώργου Ζήκα στις οποίες μετέφερε ψηφίδες από τη μουσική και κοινωνιολογική τοιχογραφία της σύγχρονης ιστορίας της Θεσσαλονίκης.

Ο συνθέτης Γιώργος Ζήκας πέθανε απρόσμενα σήμερα το μεσημέρι στο κέντρο της πόλης σε ηλικία 70 χρόνων.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter