Γκάφα από το BBC; Αποκάλυψαν πρόωρα αποτελέσματα της επιστολικής ψήφου

Γκάφα από το BBC; Αποκάλυψαν πρόωρα αποτελέσματα της επιστολικής ψήφου

Σάλος ξέσπασε στη Βρετανία ελάχιστες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες των κρισιμότατων σημερινών εκλογών, με αφορμή ένα σύντομο βίντεο της πολιτικής συντάκτριας του BBC, Laura Kuenssberg για τις τελευταίες εξελίξεις.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, τα social media γέμισαν με επικριτικά σχόλια προς την Kuenssberg με την κατηγορία ότι παραβίασε τη νομοθεσία για την εκλογική διαδικασία αποκαλύπτοντας ευαίσθητες πληροφορίες για το αποτέλεσμα των επιστολικών ψήφων που είχαν ήδη σταλεί.

Τι ισχύει στη Βρετανία

Η επιστολική ψήφος, την οποία έχουν δικαίωμα να επιλέξουν -αντί της αυτοπρόσωπης ψήφου- αρκετοί Βρετανοί, ακόμη κι αν ζουν εντός των βρετανικών συνόρων, πραγματοποιείται λίγες ημέρες πριν την ημερομηνία των εκλογών.

Οι ψήφοι συλλέγονται και καταμετρώνται, όμως, όπως είναι λογικό, απαγορεύεται ρητά η δημοσιοποίησή τους πριν τη λήξη της κανονικής εκλογικής διαδικασίας προκειμένου να μην επηρεαστεί το εκλογικό σώμα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον βρετανικό εκλογικό κανονισμό, οι κομματικοί αντιπρόσωποι έχουν δικαίωμα να παρίστανται και να παρακολουθούν τη διαδικασία επικύρωσης των επιστολικών ψήφων που γίνεται πριν την ημέρα των γενικών εκλογών, όμως τα ψηφοδέλτια τοποθετούνται με την όψη προς τα κάτω και δεν καταμετρώνται μέχρι το κλείσιμο των καλπών.

Ωστόσο, όπως εξηγεί ο Guardian, τα πολιτικά κόμματα συχνά χρησιμοποιούν τη διαδικασία της επικύρωσης των ψηφοδελτίων ως ευκαιρία για να αποκομίσουν πληροφορίες για τις γενικότερες εκλογικές τάσεις των ψηφοφόρων σε διάφορες εκλογικές περιφέρειες και συνεπώς να αναπροσαρμόσουν τις τακτικές τους κινήσεις κατά τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής περιόδου.

Τι είπε η Kuenssberg

Διαβάστε τη συνέχεια στο koutipandoras.gr

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter