Γκάφα υπουργείου Παιδείας με την ύλη των πανελλαδικών – Τι δηλώνει στο documentonews.gr εκπαιδευτικός

Γκάφα υπουργείου Παιδείας με την ύλη των πανελλαδικών – Τι δηλώνει στο documentonews.gr εκπαιδευτικός

Διαστάσεις χιονοστιβάδας, με απρόβλεπτες συνέπειες, λαμβάνει το ζήτημα της εξεταστέας ύλης για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Σύμφωνα με καταγγελίες, μαθητές σε δημόσια σχολεία δεν έχουν διδαχθεί σε ορισμένες περιπτώσεις, ενότητες ή κεφάλαια που εντάχθηκαν από το υπουργείο Παιδείας στην εξεταστέα ύλη. Κι αυτό παρά τις διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, ότι η αναπροσαρμογή της εξεταστέας ύλης των μαθημάτων που εξετάζονται πανελλαδικά για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα γίνει με βάση όσα διδάχθηκαν οι μαθητές της Γ΄Λυκείου μέσα στην τάξη, μέχρι τις 11 Μαρτίου 2020, οπότε υπήρξε καθολικό κλείσιμο των σχολείων λόγω κορoνοϊού.

Έχει ήδη εντοπιστεί ότι στο μάθημα της Φυσικής Γ’ Λυκείου Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Υγείας , όπως καταγγέλλει η Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία Εκπαιδευτικών, υπάρχουν Λύκεια που για διάφορους λόγους δεν έχουν καλύψει τμήμα της εξεταστέας ύλης, η οποία επανακαθορίστηκε και ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας στις 9 Απριλίου 2020. Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, διερευνάται και το ενδεχόμενο ανάλογο πρόβλημα να αντιμετωπίζουν μαθητές σε ορισμένα δημόσια σχολεία για το μάθημα της βιολογίας.

«Το πρόβλημα με την ύλη στη Φυσική που δεν έχει καλυφθεί υπάρχει, με βάση όσα γνωρίζουμε ως τώρα, σε δυο Λύκεια στη Γλυφάδα –στο ένα δεν είχε τοποθετηθεί αναπληρωτής καθηγητής φυσικής από τον Φεβρουάριο μέχρι την ημέρα που έκλεισε λόγω κορονοϊού και το άλλο είναι πίσω ένα κεφάλαιο – σε δυο Λύκεια στη Νέα Σμύρνη , σε ένα Λύκειο στην Αμαλιάδα», δηλώνει στο Documentonews.gr ο καθηγητής φυσικής Γιάννης Ζυγογιάννης, εκ μέρους της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας Εκπαιδευτικών.

Κι όλα αυτά, την ίδια ώρα που, ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας διαβεβαίωνε σε όλους τους τόνους ότι η εξεταστέα ύλη των πανελλαδικών εξετάσεων θα είναι η ύλη που έχουν διδαχθεί οι μαθητές-τριες στην φυσική τους τάξη δηλαδή στο σχολείο τους μέχρι την αναστολή λειτουργίας των σχολείων στις 11 Μαρτίου λόγω της πανδημίας.

Γιατί όμως να συμβεί κάτι τέτοιο; Στο τέλος κάθε μήνα τα σχολεία στέλνουν έγγραφο με την ύλη που έχει διδαχθεί στη Διεύθυνση εκπαίδευσης . Όπως λέει χαρακτηριστικά ο εκπαιδευτικός «εμείς στο σχολείο στη Γλυφάδα στείλαμε στις 26 Μαρτίου 2020 για την ύλη που είχαμε καλύψει ως τις 11 Μαρτίου. Προφανώς το υπουργείο δεν την έλαβε υπ΄όψιν του για τη φυσική». Και ο Γιάννης Ζυγογιάννης συμπληρώνει: «Την περασμένη Παρασκευή, όταν ανακοινώθηκε από το υπουργείο η εξεταστέα ύλη και είδαμε ότι στη φυσική είναι πέρα από το σημείο που τα παιδιά είχαν διδαχθεί, το σχολείο επικοινώνησε με τη συντονίστρια εκπαιδευτικού έργου και παράλληλα στείλαμε έγγραφο στην Δ΄Διεύθυνση Αθήνας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης».

Η Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία Εκπαιδευτικών καλεί το υπουργείο «να διορθώσει αυτό το λάθος στην εξεταστέα ύλη στη φυσική», ενώ ζητά και την παρέμβαση της ΟΛΜΕ ώστε να λυθεί άμεσα το πρόβλημα που δημιουργείται για ορισμένους μαθητές των Δημόσιων Σχολείων.

Πάντως, υπάρχουν πληροφορίες ότι και άλλα σχολεία αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την ύλη των πανελλαδικών εξετάσεων και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις και με άλλα μαθήματα, όπως στη βιολογία προσανατολισμού θετικών σπουδών και σπουδών υγείας.

Αξίζει να θυμίσουμε την κατάσταση που επικρατούσε, ακόμα και αρχές της χρονιάς, σε ορισμένα σχολεία λόγω κενών. Μάλιστα, είχε φτάσει ως τη Βουλή (ερώτηση της βουλευτού ΣΥΡΙΖΑ Βοιωτίας Γιώτας Πούλου), η περίπτωση του Λυκείου της Δεσφίνας της Φωκίδας, που πέντε μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, δεν είχε ακόμα διορισθεί βιολόγος! Όπως έγραφαν οι καθηγητές του Λυκείου Δεσφίνας Φωκίδας στην επιστολή προς το υπουργείο Παιδείας, γνωστοποιώντας το θέμα τον Φεβρουάριο, οι μαθητές θα καλούνταν να εξεταστούν σε λίγο καιρό στις πανελλαδικές εξετάσεις στη Βιολογία, χωρίς να έχουν καλύψει ως τότε ούτε μία ώρα από τη διδακτική ύλη! Εκεί και αλλού, η κραυγή -ερώτηση : «παιδιά ενός κατώτερου Θεού; Μαθητές δεύτερης κατηγορίας; Αυτή είναι η ισονομία, οι ίσες ευκαιρίες και το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα όλων των μαθητών στη μόρφωση;»…

Αυτή τη φορά, το θέμα του μαθήματος της Φυσικής, μετά τον επανακαθορισμό της εξεταστέας ύλης, έχει προκαλέσει προβληματισμό. Πάντως, αναμένεται ότι η υπουργός Νίκη Κεραμέως και η υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη θα εξετάσουν το ζήτημα. Αξίζει να επισημανθεί ότι το υπουργείο Παιδείας, στις 9 Απριλίου 2020, όταν εκδόθηκαν και οι υπουργικές αποφάσεις , σημείωνε : «Λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και με δεδομένη την γενική αναστολή λειτουργίας των σχολείων από την 11η Μαρτίου 2020, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προχωρά στον επανακαθορισμό της εξεταστέας ύλης για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με αναλογική μείωση σε όλα τα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα στην Γ’ τάξη του συνόλου των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων της χώρας, σύμφωνα με την πρόοδο που είχε πραγματοποιηθεί στη διδασκαλία της ύλης, μέχρι την ημερομηνία που ανεστάλη καθολικά η λειτουργία των σχολείων»…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter