Γκάμπριελ: «Κοντόφθαλμη» η πολιτική Τραμπ – «Αποδυνάμωσε» τη Δύση

Γκάμπριελ: «Κοντόφθαλμη» η πολιτική Τραμπ – «Αποδυνάμωσε» τη Δύση

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ διατύπωσε σήμερα την εκτίμηση ότι οι ενέργειες του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ «αποδυνάμωσαν» τη Δύση και κατηγόρησε την πολιτική των ΗΠΑ πως είναι αντίθετη προς τα «συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Οι ΗΠΑ (…) θεωρούν ότι το να επιβάλλουν τα εθνικά τους συμφέροντα είναι σημαντικότερο από τη διεθνή τάξη» κατήγγειλε ο Γερμανός ΥΠΕΞ.

«Η κοντόφθαλμη πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης αντίκειται στα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» προσέθεσε ο Γκάμπριελ επικαλούμενος τα θέματα της κλιματικής αλλαγής και της πώλησης όπλων στη Μέση Ανατολή.

Όταν ένας αρχηγός κράτους επισκέπτεται μια χώρα «όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατώνται και δεν λέει ούτε μια λέξη για το θέμα, αλλά υπογράφει συμφωνία πώλησης όπλων (…), όταν αμφισβητεί το γεγονός ότι άλλοι άνθρωποι υποφέρουν, όπως επίσης πεθαίνουν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, επομένως λέω ότι η Δύση έχει γίνει μικρότερη ή το λιγότερο έχει αποδυναμωθεί» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αναφερόταν στην επίσκεψη πριν από περίπου 10 ημέρες του Αμερικανού προέδρου στη Σαουδική Αραβία, στο πλαίσιο της οποίας υπέγραψε με τους οικοδεσπότες του συμφωνίες άνω των 380 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μεταξύ αυτών εξοπλιστικά συμβόλαια ύψους 110 δισεκατομμυρίων.

«Η Δύση είναι μια ιδέα οικουμενικών αξιών (…) μια διεθνής τάξη στο πλαίσιο της οποίας είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή ακριβώς η διεθνής τάξη είναι σημαντικότερη από το άθροισμα των εθνικών συμφερόντων του καθενός» μας, σημείωσε ο ίδιος, ενώ μίλησε για την «αποτυχία των ΗΠΑ ως μεγάλο έθνος».

«Πρόκειται δυστυχώς για μια ένδειξη αλλαγής στις σχέσεις εξουσίας παγκοσμίως» εξήγησε ο Γερμανός ΥΠΕΞ.

«Η Ευρώπη αποκτά ένα νέο ρόλο» σημείωσε ο Γκάμπριελ, ακολουθώντας τα βήματα της Άνγκελα Μέρκελ που δήλωσε χθες ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να πάρουν τη μοίρα τους στα χέρια τους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter