Γκάμπριελ: Να μην κλιμακωθεί η κρίση στον Κόλπο –Σαουδάραβας ΥΠΕΞ: Μπορούμε να το λύσουμε και μόνοι μας

Γκάμπριελ: Να μην κλιμακωθεί η κρίση στον Κόλπο –Σαουδάραβας ΥΠΕΞ: Μπορούμε να το λύσουμε και μόνοι μας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κάλεσε σήμερα όλες τις πλευρές να αποφύγουν την περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης στον Κόλπο, προειδοποιώντας πως οι διαφορές ανάμεσα στα κράτη του Κόλπου μπορεί να εξασθενήσουν τον πόλεμο του υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμού κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

«Όλοι εμείς –και αυτή είναι επίσης η γνώμη του Σαουδάραβα ομολόγου μου– ενδιαφερόμαστε να αποτρέψουμε οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση επειδή η περιοχή αντιμετωπίζει ήδη μεγάλες εντάσεις και προκλήσεις», δήλωσε ο Γκάμπριελ έπειτα από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Άντελ αλ-Τζουμπέιρ.

Ο Γκάμπριελ είπε στους δημοσιογράφους πως όλα τα μέλη του συνασπισμού που μάχεται κατά του Ισλαμικού Κράτους πρέπει να απαγορεύσουν οποιαδήποτε κυβερνητική ή ιδιωτική χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων.

Η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, η Αίγυπτος και το Μπαχρέιν ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι διακόπτουν όλες τις σχέσεις τους με το Κατάρ, το οποίο κατηγορούν ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία και το Ιράν.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις πολιτικές του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη Μέση Ανατολή, ο Γκάμπριελ είπε πως η Γερμανία δεν υποστηρίζει μια πολιτική «καθαρής αντιπαράθεσης» απέναντι στο Ιράν.

Από την πλευρά του ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Άντελ αλ-Τζουμπέιρ δήλωσε πως οι χώρες του Κόλπου μπορούν να επιλύσουν τη διαμάχη με το Κατάρ μεταξύ τους χωρίς εξωτερική βοήθεια.

«Δεν έχουμε ζητήσει διαμεσολάβηση, πιστεύουμε πως το θέμα μπορεί να αντιμετωπιστεί μεταξύ των κρατών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου», δήλωσε.

Πρόσθεσε πως δεν έχει ενημερωθεί επισήμως για οποιαδήποτε έρευνα των ΗΠΑ όσον αφορά την κυβερνοπειρατεία που φέρεται να διαπράχθηκε σε βάρος του πρακτορείου ειδήσεων του Κατάρ, μια εξέλιξη που αποτελεί μέρος της διαμάχης.

«Όσον αφορά τα μέτρα που έχουν ληφθεί από το FBI, διάβασα στα ΜΜΕ αλλά δεν έχω λάβει οποιαδήποτε επίσημη ενημέρωση και δεν μπορώ να εκφράσω επίσημη θέση», δήλωσε ο Τζουμπέιρ στη συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του στο Βερολίνο η οποία μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση της Σαουδικής Αραβίας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter