Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper

Γκίντερ Έτινγκερ: Όποια χώρα της ΕΕ δεν δέχεται πρόσφυγες πρέπει να προσφέρει κάτι άλλο

Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον προϋπολογισμό και τους ανθρώπινους πόρους ζήτησε από τις χώρες της ΕΕ να επιδείξουν μεγαλύτερη αλληλεγγύη στο θέμα των προσφύγων.

Ενώ σε σημερινή συνέντευξή του στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο τόνισε: «όποιος δεν δέχεται πρόσφυγες θα πρέπει να κάνει κάτι σε άλλους τομείς. Ο καθένας πρέπει να συνεισφέρει σε κάτι».

Ο Γκίντερ Έτινγκερ κάλεσε, επίσης, τους Ευρωπαίους σε μεγαλύτερη σύμπνοια ενόψει της Συνόδου κορυφής της Μάλτας. Η Ευρώπη δεν πρέπει να αποδεχτεί το παιχνίδι του Αμερικανού προέδρους Τραμπ «διαίρει και βασίλευε» και σε αυτό η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να αντιτάξει ομαδική δουλειά, είπε ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης πολιτικός.

Οι Ευρωπαίοι πρέπει να είναι σαφείς, πρόσθεσε, «εποικοδομητικοί στη διατύπωση και σκληροί επί της ουσίας». Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα πρέπει να αποδεχτεί το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ενθαρρύνει χώρες μέλη της να αποχωρήσουν και να δυσφημεί το ευρώ. Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει επίσης να αμυνθούν κατά των μέτρων προστατευτισμού της νέας αμερικανικής κυβέρνησης. «Εμείς έχουμε τη μεγαλύτερη αγορά» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Τον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο ο Γκίντερ Ετινγκερ τον χαρακτήρισε «απρόβλεπτο, ασταθή και ευμετάβλητο». Επιπλέον, η απαγόρευση εισόδου από συγκεκριμένες χώρες «κάνει διακρίσεις μεταξύ των ανθρώπων και δεν συνάδει προς τις αξίες της Ευρώπης» πρόσθεσε στη συνέντευξή του.

Και για Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παίζει το παιχνίδι του «διαίρει και βασίλευε» με την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι χώρες μέλη της δεν θα πρέπει να πέσουν στην παγίδα.

«Κατ’ αρχάς πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να μην δεχθούμε αυτό το παιχνίδι», δήλωσε ο Γερμανός Επίτροπος στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk.

Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος έχει εξαπολύσει μια σειρά επιθέσεων εναντίον της Γερμανίας, της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης. Ο Τραμπ έχει δηλώσει μεταξύ άλλων ότι η ΕΕ έχει γίνει «ένα όχημα» για τα γερμανικά συμφέροντα και προέβλεψε ότι και άλλες χώρες μέλη θα θελήσουν να αποχωρήσουν από την Ένωση, ακολουθώντας το παράδειγμα της Βρετανίας.

Ο Έτινγκερ κάλεσε τους Ευρωπαίους να αντιμετωπίσουν με αυτοπεποίθηση τον Αμερικανό πρόεδρο.

«Έχουμε μεγαλύτερη αγορά», είπε χαρακτηριστικά. «Ως ομάδα είμαστε δυνατότεροι», τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.