ΠΑΟΚ – ΑΕΚ: Γκολ, θέαμα και… Αγρια Δύση

ΠΑΟΚ – ΑΕΚ: Γκολ, θέαμα και… Αγρια Δύση

Το ντέρμπι κορυφής ΠΑΟΚ – ΑΕΚ ξυπνάει μνήμες και το Documento θυμίζει έξι παιχνίδια των «δικεφάλων» στην Τούμπα που έμειναν αξέχαστα

Τι κι αν οι δύο «δικέφαλοι» ΠΑΟΚ και ΑΕΚ έχουν αναμετρηθεί 120 φορές; Τι κι αν οι αναμετρήσεις Γιώργου Κούδα και Μίμη Παπαϊωάννου και των άλλων μεγάλων άσων των δυο ομάδων συγκλόνιζαν τους Ελληνες φιλάθλους; Δύο παιχνίδια από το πρόσφατο παρελθόν είναι που έμειναν αλησμόνητα σε όλους και για τους λάθος λόγους. Το ένα ήταν ο αιματοκυλισμένος τελικός του Κυπέλλου το 2017 στο Πανθεσσαλικό του Βόλου, όπου τα άγρια επεισόδια και μάλιστα σε απευθείας μετάδοση από την τηλεόραση προκάλεσαν σοκ σε όλη τη χώρα. Και το άλλο ήταν το ντέρμπι τίτλου στην Τούμπα το 2018, όταν ο τίτλος ουσιαστικά κρίθηκε στις δικαστικές αίθουσες, με τις συζητήσεις για το αξέχαστο γκολ του Βαρέλα στο 90΄ και το αν μετράει ή όχι να προκαλούν –ακόμη προκαλεί– μίση και πάθη.

Το Documento με την ευκαιρία του αποψινού ντέρμπι κορυφής ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και ΑΕΚ έκανε βουτιά στο παρελθόν και ξεχώρισε έξι ντέρμπι «δικεφάλων» στην Τούμπα που έμειναν αξέχαστα σε όλους.

1982
Στο έλεος του «φονιά»

Στα πρώτα χρόνια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην Ελλάδα και λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα του 1982 ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε την πρωτοπόρο τότε ΑΕΚ στην Τούμπα και τη συνέτριψε 5-0, πραγματοποιώντας ένα καταπληκτικό δεύτερο ημίχρονο που είχε μεγάλο πρωταγωνιστή τον «φονιά» Χρήστο Δημόπουλο. Ο Γιώργος Κούδας είχε δώσει προβάδισμα (11΄) στο ημίχρονο στον ΠΑΟΚ με 1-0 και στο ξεκίνημα του δεύτερου ο Κωστίκος έκανε το 2-0 (50΄) και το πάρτι ξεκίνησε. Με ένα τρομερό ρεσιτάλ ο Χρήστος Δημόπουλος πέτυχε χατ τρικ σε 25 λεπτά (60΄, 69΄, 85΄) και σκόρπισε την Ενωση. Για τους Θεσσαλονικείς αυτή παραμένει η μεγαλύτερη εντός έδρας νίκη τους επί της ΑΕΚ.

1999
Καταιγίδα γκολ χωρίς νικητή

Λίγο πριν από την είσοδο στη νέα χιλιετία, τον Σεπτέμβριο του 1999, οι «δικέφαλοι» πρόσφεραν στους φιλάθλους ένα μοναδικό θεαματικό παιχνίδι, ίσως το κορυφαίο στις μεταξύ τους συναντήσεις. Οκτώ γκολ, τρελός ρυθμός, απίστευτο σασπένς και κανένας νικητής! Το τελικό 4-4 πέρα από χορταστικό ήταν και δίκαιο.

Η ΑΕΚ αιφνιδίασε τον αντίπαλό της στο 2΄ με τον Τσίριτς. Ο ΠΑΟΚ ισοφάρισε στο 16΄ με απευθείας εκτέλεση φάουλ του Μαραγκού. Στο 20΄ ο Νικολαΐδης έδωσε και πάλι προβάδισμα στην Ενωση, η οποία προηγήθηκε 3-1 με αυτογκόλ του Ντόλμπεργκ στο 24΄. Ο ίδιος παίκτης πήρε το αίμα του πίσω στο 36΄ καθώς μείωσε σε 2-3, όμως ο Δέλλας έδωσε και πάλι αέρα δύο τερμάτων στην Ενωση στο 46΄. Το παιχνίδι έγινε ροντέο, ο ΠΑΟΚ πίεσε για την ανατροπή καθώς η Ενωση χαλάρωσε προηγούμενη 2-4 και αφού μείωσε στο γκολ με τον Γ.Χ. Γεωργιάδη στο 66΄ κατάφερε να σώσει τον βαθμό με τον Βαλέντσια στο φινάλε του αγώνα (89΄) με το τελικό 4-4.

2002

Ανατροπή στην ανατροπή

Στις 27 Ιανουαρίου 2002 η πρωτοπόρος τότε ΑΕΚ του Φερνάντο Σάντος θα δοκιμαζόταν στην Τούμπα απέναντι στον «δικέφαλο του βορρά» προερχόμενη από δύο σερί ήττες από Ηρακλή και Ολυμπιακό και μάλιστα με το ίδιο σκορ (3-2). Στόχος της να αντιδράσει και να σταματήσει το αρνητικό σερί. Μάταια όμως. Η ΑΕΚ όχι μόνο έχασε τρίτο σερί ματς αλλά –τι ειρωνεία– ηττήθηκε ξανά… 3-2 με ανατροπή στην ανατροπή!

Οι Θεσσαλονικείς άνοιξαν το σκορ στο 18΄ με τον Γ.Χ. Γεωργιάδη αλλά ο Νικολαΐδης ισοφάρισε αρχικά στο 33΄ και πέντε λεπτά αργότερα (38΄) ο Λάκης έκανε την ανατροπή. Προτού προλάβουν όμως να χαρούν οι φιλοξενούμενοι. στο 41΄ ο Κατσαμπής ισοφάρισε 2-2. Τελικά στο 75΄ ο ΠΑΟΚ έφτασε και στην ανατροπή του σκορ με τον Οκκά και πήρε τη νίκη.

2004
Νίκη-πρόκριση… στα προκριματικά

Τον Μάρτιο του 2004 η ιστορία επαναλήφθηκε με την ΑΕΚ να προηγείται πάλι στο σκορ, αυτήν τη φορά ξανά 0-2 με δύο γκολ του Λυμπερόπουλου (34΄, 42΄), αλλά η αντίδραση του ΠΑΟΚ ήταν άμεση με δύο κεφαλιές του Γιασεμή (42΄, 44΄) και οι δύο ομάδες πήγαν στην ανάπαυλα ισόπαλες 2-2! Στο 57΄ ο Σαλπιγγίδης με πέναλτι χάρισε μία ακόμη νίκη στον ΠΑΟΚ κι έτσι η ομάδα του Αγγελου Αναστασιάδη εξασφάλισε την τρίτη θέση που της έδινε το εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League.

2008
Κιτρινόμαυρη επίδειξη δύναμης

Κάνοντας πορεία πρωταθλητισμού η ΑΕΚ πέρασε με εμφατικό τρόπο από την Τούμπα την προτελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος και πέτυχε την πιο ευρεία νίκη της στην έδρα του αντιπάλου της, σαρώνοντάς τον 4-0. Αξιοσημείωτο ότι αυτήν τη φορά ο Φερνάντο Σάντος καθόταν στον πάγκο των γηπεδούχων!

Το σκορ άνοιξε ο Παπασταθόπουλος στο 20΄, τρία λεπτά αργότερα ο Μπλάνκο έκανε το 2-0, ενώ το απίστευτο ξέσπασμα της ΑΕΚ έκλεισε στο 25΄ ο Λυμπερόπουλος. Το σκορ έκλεισε ο Μοχάμεντ Καλόν στο 82΄. Τη βαριά ήττα δεν την πήραν με καλό μάτι οι οπαδοί του ΠΑΟΚ κι έτσι μετά τη λήξη ακολούθησαν επεισόδια.

2018
Ιβάν ο… κουμπουροφόρος

Στις 11 Μαρτίου 2018 διεξάχθηκε ένα από τα πιο επεισοδιακά ντέρμπι στην ιστορία όχι μόνο των «δικεφάλων» αλλά του ελληνικού ποδοσφαίρου γενικότερα. Ενα ντέρμπι-τελικός τίτλου στην ουσία, που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και κανείς δεν γνώριζε ποιο ήταν το σκορ όταν διαιτητές και ομάδες αποχώρησαν από τον αγωνιστικό χώρο. Μέχρι τότε πάντως τα είδαμε όλα: ένταση, τοξικό κλίμα, πειθαρχικές αποφάσεις-όνειδος στα δικαστικά χρονικά, ένα γκολ που έφερε το απόλυτο χάος και μια εισβολή του Ιβάν Σαββίδη, με το περίστροφο στη μέση, να τρέχει προς τον διαιτητή Κομίνη! Σκηνικό που έκανε μέσω διαδικτύου τον γύρο του κόσμου. Να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά: ο «δικέφαλος του βορρά» είχε τιμωρηθεί αρχικά με μηδενισμό, αφαίρεση τριών βαθμών και ποινή κεκλεισμένων των θυρών για όσα είχαν γίνει μέρες πιο πριν σε ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα. Ετσι το ματς τίτλου θα γινόταν στην άδεια από κόσμο έδρα του ΠΑΟΚ και με την πρωτοπόρο ΑΕΚ να έχει πλέον αέρα πέντε βαθμών από τον αντίπαλό της. Ομως την παραμονή του αγώνα, Σάββατο μεσημέρι, ξεκίνησε η εκδίκαση της έφεσης των γηπεδούχων για την τύχη του αγώνα τους με τον Ολυμπιακό. Ξημερώματα Κυριακής η επιτροπή εφέσεων έβγαλε απόφαση-έκτρωμα και δυναμίτισε κι άλλο τον αγώνα: κατακύρωσε το ματς 3-0 στον Ολυμπιακό, μηδένισε τον ΠΑΟΚ αλλά του έδωσε πίσω τους τρεις βαθμούς που του είχε αφαιρέσει η πρωτόδικη απόφαση και παράλληλα έσβησε και την ποινή των κεκλεισμένων θυρών! Αποτέλεσμα ήταν η ΠΑΕ ΠΑΟΚ να τυπώσει και να πουλήσει ξημερώματα Κυριακής τα εισιτήρια του ματς, ενώ οι συνθήκες του αγώνα άλλαξαν εντελώς. Αντί το ντέρμπι να διεξαχθεί με βαθμολογική διαφορά πέντε βαθμών της πρωτοπόρου ΑΕΚ από τον δεύτερο ΠΑΟΚ και χωρίς θεατές, τελικά έγινε με τη βαθμολογική διαφορά των δυο ομάδων στους δύο βαθμούς και με κόσμο! Κι εννοείται ότι μύριζε μπαρούτι από χιλιόμετρα…

Στο αγωνιστικό κομμάτι, κι ενώ όλα έδειχναν ότι το ματς πήγαινε για 0-0 που βόλευε την ΑΕΚ, στο 90΄ ήρθε η έκρηξη. Από ένα κόρνερ ο Φερνάντο Βαρέλα έστειλε με κεφαλιά την μπάλα στα δίχτυα και έμελλε να γράψει ιστορία, αφού ακόμη και σήμερα οι απόψεις διίστανται για το αν έπρεπε να μετρήσει ή όχι. Το γκολ αρχικά κατακυρώθηκε, στη συνέχεια ακυρώθηκε γιατί υποδείχθηκε οφσάιντ άλλος παίκτης του ΠΑΟΚ που οι διαιτητές θεώρησαν ότι επηρέαζε τη φάση και εγένετο… πόλεμος! Η αλλαγή της απόφασης του διαιτητή Κομίνη έφερε τις έντονες διαμαρτυρίες των ανθρώπων του ΠΑΟΚ και ο αγωνιστικός χώρος μετατράπηκε σε Φαρ Ουέστ, με αποκορύφωμα την εισβολή του οπλοφόρου Ιβάν Σαββίδη και την απέλπιδα προσπάθεια του αρχηγού του «δικεφάλου» Αντελίνο Βιεϊρίνια να τον αποτρέψει να κάνει ντου.

Τελικά το ντέρμπι και ο τίτλος κρίθηκαν στις δικαστικές αίθουσες. Οι γηπεδούχοι τιμωρήθηκαν βαριά, η ΑΕΚ πανηγύρισε το πρώτο της πρωτάθλημα έπειτα από 24 χρόνια και ο Ραζβάν Λουτσέσκου ακόμη, σχεδόν έξι χρόνια μετά, δεν το ξεχνάει και μιλάει για το «

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter