Γκόρντον Μπράουν: «Οι Τόρις μετέτρεψαν τη συζήτηση για το Brexit σε τεστ πατριωτισμού»

Γκόρντον Μπράουν: «Οι Τόρις μετέτρεψαν τη συζήτηση για το Brexit σε τεστ πατριωτισμού»

Για τους κινδύνους της αποχώρησης από την ΕΕ χωρίς συμφωνία προειδοποίησε ο πρώην πρωθυπουργός των Εργατικών, Γκόρντον Μπράουν, κατηγορώντας το κόμμα των Συντηρητικών ότι μετέτρεψε μία πράξη «οικονομικού αυτοτραυματισμού σε τεστ πατριωτισμού».

Υπερασπίστηκε παράλληλα την αξιοποίηση των συνελεύσεων των πολιτών προκειμένου να ξεπεραστεί το αδιέξοδο γύρω από το Brexit, και μάλιστα κάλεσε το κόμμα των Εργατικών να αναλάβει μία τέτοια πρωτοβουλία, εάν εκλεγεί στην κυβέρνηση.

Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η αντιρατσιστική οργάνωση Hope Not Hate και η Fabian Society, ο Μπράουν δήλωσε ότι η ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου δεν βρισκόταν ποτέ άλλοτε σε τόσο μεγάλο κίνδυνο, όντας αντιμέτωπη με τον «σφετερισμό του πατριωτισμού» από τον Μπόρις Τζόνσον και τον Νάιτζελ Φαράτζ.

«Η χώρα πρόκειται να διαλέξει τον επόμενο πρωθυπουργό, αλλά αυτό που λείπει μέχρι τώρα από τον αγώνα διαδοχής για την ηγεσία των Συντηρητικών είναι μία σοβαρή συζήτηση γύρω από το μεγαλύτερο υπαρξιακό ζήτημα όλων, την ενότητα του Η.Β. και το μέλλον της, και το πώς θα εμποδίσουμε την ακόμη πιο καταστροφική πτώση στους διχαστικούς εθνικισμούς» είπε και σημείωσε: «Πιστεύω ότι η ένωση βρίσκεται σήμερα σε μεγαλύτερο κίνδυνο από ότι σε οποιαδήποτε στιγμή εδώ και 300 χρόνια και σε μεγαλύτερο κίνδυνο ακόμη και από όταν έπρεπε να αγωνιστούμε για την ενότητα το 2014, κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος για την Σκοτία».

Ο Μπράουν, ο οποίος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην εκστρατεία εναντίον του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας της Σκοτίας, υποστήριξε ότι η ενότητα και ακεραιότητα της Βρετανίας δεν απειλείται μόνο από την αλλαγή στάσης του Εθνικού Κόμματος Σκοτίας, προς μία σκληρότερη εκδοχή για ανεξαρτησία, αλλά και από την περιφρόνηση για την ενότητα από το κόμμα των Συντηρητικών, και από τον πιθανότερο για την θέση του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον. Στο τέλος της ομιλίας του απηύθυνε έκκληση να υπάρξει συζήτηση γύρω από την «βρετανικότητα», λέγοντας ότι η έλλειψη σαφήνειας γύρω από το τι πρεσβεύει είναι ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στην άνοδο του εθνικισμού.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter