Γκουρμπάτσης: Η φωτιά στα Βίλια βλέπω να σβήνει στη θάλασσα – Θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 ημέρες για να ελεγχθεί

Γκουρμπάτσης: Η φωτιά στα Βίλια βλέπω να σβήνει στη θάλασσα – Θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 ημέρες για να ελεγχθεί

«Στη θάλασσα βλέπω να σβήνει η φωτιά στα Βίλια», επεσήμανε σε παρέμβασή του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Έχουμε και λέμε» με τον Στέλιο Βραδέλη ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης, αντιστράτηγος και υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος ε.α.

«Τα εναέρια μέσα δεν μπορούν να κάνουν πλήρη κατάσβεση, μόνο αναχαιτίζουν και επιβραδύνουν το μέτωπο», το οποίο μπορεί να το σβήσει «μόνο η μπότα του πυροσβέστη», σημείωσε ο εμπειρογνώμονας της πυροσβεστικής, τονίζοντας ότι εάν ήταν άμεση η κινητοποίηση των αναγκαίων επίγειων δυνάμεων αλλά και των πτητικών μέσων «θα προλάβαιναν τη φωτιά από την αρχή».

Στη συνέχεια, ο κ. Γκουρμπάτσης άφησε σαφείς αιχμές για τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι: «εκεί χάνουμε πάντα το παιχνίδι. Δεν υπάρχει άμεση κινητοποίηση. Το ίδιο συνέβη σε Εύβοια, Βαρυμπόμπη, Γεράνεια. Όλα είναι θέμα σχεδιασμού σε επίπεδο πρόληψης, να προλάβεις την πυρκαγιά από την έναρξη». Παράλληλα, στηλίτευσε το γεγονός ότι δεν υπήρχε «εναέρια επιτήρηση από έμφορτα αεροσκάφη, όπως προβλέπεται για τις επικίνδυνες ημέρες του καλοκαιριού».

Διαβάστε επίσης: Ανδριανός Γκουρμπάτσης: Αν είχαμε 7 μποφόρ, τι θα γινόταν;

Ο αντιστράτηγος και υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος ε.α χαρακτήρισε μάλιστα ως υπερεκτιμημένες τις αντιπυρικές ζώνες. «Έχει υπερεκτιμηθεί η χρησιμότητά τους. Η φωτιά αν είναι μεγάλη τις περνάει με τις καύτρες που πετάγονται στα 800 μέτρα όταν φυσάει άνεμος 6 και 7 μποφόρ, και νομίζουν οι άνθρωποι ότι ενεργούν εμπρηστές». Πρόσθεσε, δε, ότι είναι μάταιες οι υπερπροσπάθειες που κάνουν οι άνθρωποι στο μέτωπο, κόβοντας για παράδειγμα δέντρα την τελευταία στιγμή, αναφέροντας πως «αν έχει ένταση η πυρκαγιά, θα περάσει».

Ο ίδιος χαρακτήρισε ως «κυκεώνα» και «αλαλούμ» τον αντιπυρικό σχεδιασμό, υπογραμμίζοντας ότι τον Μάιο, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας «ακύρωσε τον εαυτό της, κηρύσσοντας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 18 περιοχές της Αττικής, την αρχαία Ολυμπία, το Σέιχ Σου και άλλες περιοχές της χώρας, προκειμένου να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και να μαζέψουν την καύσιμη ύλη». «Δεν γίνονται αυτά μέσα στην αντιπυρική περίοδο», είπε χαρακτηριστικά.

«Το μοντέλο δασοπυρόσβεσης που ισχύει από το 1998 αποδείχθηκε ατελέσφορο, αναποτελεσματικό και δαπανηρό. Η Πολιτεία πρέπει να ρίξει το βάρος στην πρόληψη και όχι στην καταστολή. Από εκεί ξεκινούν τα λάθη και οι καταστροφές», κατέληξε ο αντιστράτηγος και υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος ε.α.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter