Γκουτέρες: «Ανήθικο» να επωφελούνται οι πετρελαϊκές από την κρίση

Γκουτέρες: «Ανήθικο» να επωφελούνται οι πετρελαϊκές από την κρίση

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τάχθηκε την Τετάρτη υπέρ της επιβολής έκτακτης φορολογίας στις πετρελαϊκές εταιρείες, που είδαν το τελευταίο διάστημα τα κέρδη τους να εκτοξεύονται εξαιτίας των απανωτών αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων, απότοκο του πολέμου στην Ουκρανία και των επακόλουθων κυρώσεων που επιβλήθησαν στη Ρωσία.

Ειδικότερα, ο Γκουτέρες είπε ότι είναι «ανήθικο» για τις εταιρείες να επωφελούνται από την κρίση.«Αυτή η τρελή απληστία τιμωρεί τους φτωχότερους και πιο ευάλωτους ανθρώπους, ενώ καταστρέφει το μοναδικό κοινό μας σπίτι», συμπλήρωσε ο κ. Γκουτέρες. «Προτρέπω όλες τις κυβερνήσεις να φορολογήσουν αυτά τα υπερβολικά κέρδη και να χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια για να στηρίξουν τους πιο ευάλωτους ανθρώπους σε αυτές τις δύσκολες στιγμές».

Τέλος, προειδοποίησε ότι οι υψηλές τιμές της ενέργειας θα έχουν ευρείες συνέπειες, καθώς νοικοκυριά και κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο λυγίζουν κάτω από την πίεση.

Υπενθυμίζεται πως η BP ανακοίνωσε πρόσφατα τα μεγαλύτερα κέρδη της τα τελευταία 14 χρόνια, ενώ τα κέρδη της Shell την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου σημείωσαν ρεκόρ. 

Παράλληλα, τέσσερις από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας – η Exxon, η Chevron, η Shell και η TotalEnergies – σημείωσαν κέρδη σχεδόν 51 δισεκατομμύρια δολάρια το τελευταίο τρίμηνο, σχεδόν διπλάσια με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Διαβάστε επίσης:

Κέρδη – ρεκόρ για τις πετρελαϊκές έφερε η ενεργειακή κρίση

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter