Γκουτέρες: «Ηλιθιότητα να στοιχηματίζουμε ακόμα στα ορυκτά καύσιμα – Πληρώνουμε το τίμημα»

Γκουτέρες: «Ηλιθιότητα να στοιχηματίζουμε ακόμα στα ορυκτά καύσιμα – Πληρώνουμε το τίμημα»

«Θα ήταν ηλιθιότητα να συνεχίσει η ανθρωπότητα να στοιχηματίζει στα ορυκτά καύσιμα, που την οδήγησαν στην καταστροφή», δήλωσε με σαφήνεια ο διάρκεια ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες στο BBC, επισημαίνοντας πως η ενεργειακή κρίση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, εάν είχαν στηριχθεί οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

«Είναι πασιφανές πως αν ο κόσμος, και ειδικά η Ευρώπη, είχε επενδύσει μαζικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυτά τα τελευταία 20 χρόνια, δεν θα βρισκόμασταν αντιμέτωποι με την ενεργειακή κρίση που γνωρίζουμε σήμερα και οι τιμές του πετρελαίου και του αερίου δεν θα ήταν τόσο υψηλές», τόνισε ο Γκουτέρες, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Δεν επενδύσαμε επαρκώς στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τώρα πληρώνουμε το τίμημα», πρόσθεσε.

«Ας διδαχθούμε από το παρελθόν λοιπόν, οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι απόλυτα ζωτικές», επέμεινε κι επανέλαβε την έκκλησή του να φορολογηθούν τα υπερκέρδη του τομέα των ορυκτών καυσίμων.

Παράλληλα, ο Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε τα κράτη να κάνουν περισσότερα για να αποτραπεί η κλιματική αλλαγή, για να «αντιστραφεί η τάση».

Κατά τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις του ΟΗΕ, που δημοσιοποιήθηκαν χθες, οι δεσμεύσεις των χωρών που έχουν υπογράψει τη συμφωνία του Παρισιού απέχουν ακόμη «πολύ» από αυτές που θα έπρεπε να είναι για να υπάρχουν ελπίδες ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι του αγώνα εναντίον της κλιματικής αλλαγής, πρωτίστως να μείνει κάτω από τους 2° Κελσίου η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή, ει δυνατόν στον 1,5° Κελσίου.

Ο περιορισμός της αύξησης της θερμοκρασίας της Γης στον 1,5° Κελσίου παραμένει «ακόμη εφικτός, αλλά βρισκόμαστε στο όριο του να χάσουμε αυτή τη δυνατότητα», προειδοποίησε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter