«Γκρεμίζεται» το ελληνικό χρηματιστήριο – Απώλειες 13,43% από την έναρξη του πολέμου

«Γκρεμίζεται» το ελληνικό χρηματιστήριο – Απώλειες 13,43% από την έναρξη του πολέμου

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλάζει τα δεδομένα στα χρηματιστήρια, ημέρα με την ημέρα, γκρεμίζει και το ελληνικό χρηματιστήριο: από την ημέρα της έναρξης του πολέμου, ο Γενικός Δείκτης Τιμών καταγράφει μεγάλες απώλειες 13,43%, ενώ έχουν “χαθεί” 9,345 δισ. ευρώ από τη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχει υποχωρήσει κατά 15,00% και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά 8,60%. Στο στόχαστρο των πωλητών βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, ο δείκτης των οποίων έχει υποχωρήσει κατά 24,64%.

Στο στόχαστρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές οι οποίες κατέγραφαν διψήφια ποσοστά κερδών από τις αρχές του έτους, αλλά και η μετοχή της Coca Cola HBC, καθώς η εταιρεία σε Ρωσία και Ουκρανία πραγματοποιεί περίπου το 20% του όγκου των πωλήσεών της.

Η μετοχή της Coca Cola HBC καταγράφει απώλειες 27,64%, η Εθνική υποχωρεί κατά 26,16%, η Alpha Bank κατά 23,70%, η Eurobank κατά 26,50% και η Πειραιώς σημειώνει απώλειες 19,48%.

Οι μετοχές της Ευρωζώνης “χτυπήθηκαν” περσότερο από τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με την UBS, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν το νέο ράλι των τιμών του πετρελαίου στα υψηλότερα επίπεδα από το 2013 εν μέσω της χειρότερης γεωπολιτικής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών στην Ευρώπη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στην κρίση της Κριμαίας το 2014, στις ρωσικές αγορές επικράτησε “ξεπούλημα” βραχυπρόθεσμα, αλλά η επίδραση στην ευρωζώνη ήταν ελάχιστη

Όμως η τωρινή κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα μπορούσε να επηρεάσει καταλυτικά την ευρωπαϊκή οικονομία.

H UBS εκτιμά ότι εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί σε επίπεδο που θα ωθήσει τα δυτικά έθνη να αποδεχθούν τη διακοπή τής ροής ενέργειας της Ρωσίας και εάν οι τιμές του πετρελαίου αυξηθούν στα 125 δολ./βαρέλι ή υψηλότερα για δύο τρίμηνα, θα έχει ως αποτέλεσμα περίπου 0,5% χαμηλότερη αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ και υψηλότερο πληθωρισμό, επηρεάζοντας την καταναλωτική δύναμη. Εάν διαταραχθεί η ροή ενέργειας της Ρωσίας, τα υψηλότερα ασφάλιστρα κινδύνου και οι χαμηλότερες εκτιμήσεις για τα παγκόσμια κέρδη πιθανότατα θα προκαλούσαν περισσότερες μακροχρόνιες απώλειες για τις αγορές μετοχών και κυρίως των ευρωπαϊκών αγορών.

Σύμφωνα την UBS, ο συνδυασμός της πτώσης των αποδόσεων των γερμανικών ομολόγων, των αυξανόμενων τιμών του πετρελαίου και της χαμηλότερης ευρωπαϊκής τιμής άνθρακα υποδηλώνει ότι οι επενδυτές ανησυχούν για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη, δεδομένης της εξάρτησης της περιοχής από τη ρωσική ενέργεια. Η Ρωσία αντιπροσωπεύει περίπου το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το 30% των εισαγωγών πετρελαίου της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter