Γκρεμίζουν το ΕΣΥ, σειρά έχουν τα Παίδων

Γκρεμίζουν το ΕΣΥ, σειρά έχουν τα Παίδων

Πάνω από 2.000 χειρουργεία είναι σε αναμονή στο νοσοκομείο «Η Αγία Σοφία», αφού λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων μπορούν να χειρουργηθούν μόνο έκτακτα περιστατικά

Αφημένο στο έλεος μιας κυβέρνησης που ακόμη κι όταν η χώρα βρέθηκε στη δίνη της φονικής πανδημίας δεν έδωσε την παραμικρή σημασία στις κραυγές των νοσοκομειακών γιατρών είναι το κατ’ επίφαση πλέον αποκαλούμενο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ). Τρία χρόνια τώρα οι προτάσεις των γιατρών της πρώτης γραμμής για πραγματική ενίσχυση του ΕΣΥ, σωστή επιδημιολογική επιτήρηση με δωρεάν τεστ για όλους και αντιμετώπιση της διασποράς σε χώρους συγχρωτισμού ώστε να αποφευχθεί η τραγωδία έπεσαν πραγματικά στο κενό.

Το αποτέλεσμα είναι η Ελλάδα να έχει ξεπεράσει τους 30.000 νεκρούς, ενώ γιατροί και νοσηλευτές που κουβάλησαν το βάρος της πανδημίας εξουθενώθηκαν σωματικά και ψυχολογικά. Νοσοκομεία το ένα μετά το άλλο εκπέμπουν μαζικό SOS προτάσσοντας την αδυναμία τους να προσφέρουν ακόμη και τις βασικές υπηρεσίες στους ασθενείς. Υγειονομικές δομές καταρρέουν από τις ελλείψεις προσωπικού, οι οποίες προέκυψαν είτε από παραιτήσεις λόγω εργασιακής εξάντλησης είτε από τις συνταξιοδοτήσεις. Τακτικά χειρουργεία αναστέλλονται επ’ αόριστον.

Περιφερειακά νοσοκομεία σε τουριστικούς προορισμούς υπολειτουργούν. Μετακινούμενοι γιατροί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους όπου υπάρχουν κενά, οι καταγγελίες για επισφαλείς εφημερίες των νοσοκομείων δεν έχουν τελειωμό και οι προσλήψεις που έχει αναγγείλει η κυβέρνηση χαρακτηρίζονται από τους γιατρούς σαν σταγόνα στον ωκεανό.

Μεταξύ των χαμένων από την εγκατάλειψη του ΕΣΥ είναι και οι ασθενείς της λοιπής νοσηρότητας. Οι περισσότεροι παρέμειναν σε ατέλειωτες λίστες αναμονής με σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία τους, ενώ όσοι άντεχαν οικονομικά αναγκάστηκαν, ακόμη και ξεπουλώντας περιουσιακά στοιχεία, να απευθυνθούν στις ιδιωτικές δομές υγείας οι οποίες με κυβερνητική επιλογή έμειναν «καθαρές» από την Covid και είδαν τους τζίρους τους να κάνουν limit up.

«Το 2020 υπήρξε πτώση του τζίρου στα ιδιωτικά νοσοκομεία λόγω του τριμήνου που έκλεισαν τα χειρουργεία σε σχέση με το 2019. Το 2021 όμως υπερκαλύφθηκε αυτή η απώλεια. Εφτασε δηλαδή πολύ ψηλότερα από το 2019» αναφέρει ενδεικτικά στο Documento o πρόεδρος του κλαδικού σωματείου εργαζομένων στις ιδιωτικές μονάδες υγείας Αθήνας Δημήτρης Αλεξόπουλος.

Στο κόκκινο το Παίδων «Η Αγία Σοφία»

Σε καθημερινή βάση πλέον νοσοκομεία, περιφερειακά ή και μεγαλύτερα, δηλώνουν την αδυναμία τους να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες των ασθενών λόγω των σοβαρών ελλείψεων που αντιμετωπίζουν σε προσωπικό.

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στα νοσοκομεία είναι και η περίπτωση του Παίδων «Η Αγία Σοφία» που ανέστειλε από τις αρχές του μήνα τα τακτικά χειρουργεία του λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων. Οι γιατροί του νοσοκομείου εκφράζουν τη μεγάλη τους ανησυχία για την υγεία των παιδιών που βρίσκονται σε λίστες αναμονής, ακόμη και από το 2018. Μιλώντας στο Documento επισημαίνουν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην υγεία των παιδιών η καθυστέρηση ακόμη και ενός χειρουργείου ρουτίνας. Ταυτόχρονα τονίζουν ότι ελλείψεις προσωπικού αντιμετωπίζουν και άλλα τμήματα του νοσοκομείου.

«Ως χειρουργική κλινική, προ Covid κάναμε τακτικά χειρουργεία Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή και Τρίτη και Πέμπτη στη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας (ΜΗΝ) – εκεί χειρουργούνται βουβωνοκήλες, περιτομές, κρυψορχίες κ.ά. Δηλαδή κάναμε δώδεκα φορές τον μήνα χειρουργεία και οκτώ φορές τον μήνα στη ΜΗΝ. Πού φτάσαμε; Να χειρουργούμε πέντε φορές τον μήνα μόνο ως χειρουργικές κλινικές. Ταυτόχρονα από το 2020 λόγω έλλειψης προσωπικού έγινε και η συνένωση των δύο χειρουργικών κλινικών επειδή είμαστε μόνο τρεις μόνιμοι γιατροί αντί για δέκα. Αντίστοιχες μειώσεις αναλογικά έχουν και τα υπόλοιπα τμήματα» περιγράφει τη θλιβερή κατάσταση η επιμελήτρια Α΄ Χειρουργικής του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», μέλος της πενταμελούς επιτροπής της ΕΙΝΑΠ Αγγελική Κρικρή.

Σε αναμονή 2.000 χειρουργεία

Αυτήν τη στιγμή στο Παίδων «Η Αγία Σοφία» είναι σε αναμονή πάνω από 2.000 χειρουργεία καθώς πραγματοποιούνται μόνο τα έκτακτα περιστατικά. Δηλαδή όγκοι, καρδιοχειρουργικά ή βαριά χειρουργικά περιστατικά και ό,τι προκύπτει από τις εφημερίες.

«Λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν μια σειρά από τακτικές ιατρικές πράξεις για τις οποίες στα παιδιά χρειάζεται γενική αναισθησία, όπως μαγνητικές, αξονικές, κολονοσκοπήσεις και γαστροσκοπήσεις και πολλά περιστατικά που χρήζουν τέτοιων εξετάσεων. Οι αναισθησιολόγοι μας για να εξυπηρετήσουν όσα πιο πολλά περιστατικά μπορούν μένουν όλη μέρα στο νοσοκομείο» λέει στο Documento η ειδικευόμενη στην παιδοχειρουργική και μέλος της πενταμελούς επιτροπής της ΕΙΝΑΠ Hρώ Αποστολοπούλου.

Μη αναστρέψιμες επιπτώσεις

Σε πολλές περιπτώσεις η επιλογή για τους γονείς είναι μονόδρομος. Κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να χειρουργηθούν τα παιδιά τους σε ιδιωτικό νοσοκομείο μπροστά στον κίνδυνο μη αναστρέψιμων βλαβών για την υγεία τους.

Σοκαριστικά είναι όσα λέει στο Documento η Αγγ. Κρικρή σχετικά με τις συνέπειες που μπορεί να έχουν ακόμη και οι αναβολές των αποκαλούμενων χειρουργείων ρουτίνας: «Οταν λες σε ένα γονιό ότι το παιδί του έχει βουβωνοκήλη και αν δεν εγχειριστεί σε εύλογο χρόνο μπορεί να επιπλακεί το χειρουργείο του σε κάτι εξαιρετικά βαρύ και να γίνει και εντερεκτομή και από ένα χειρουργείο μισής ώρα να καταστεί επικίνδυνο για τη ζωή του, φυσικά και θα πάει ιδιωτικά. Ενα παιδάκι π.χ. που έχει κρυψορχία πρέπει να χειρουργείται μέχρι δύο ετών, επειδή μετά ο όρχις παθαίνει μόνιμες βλάβες, με αποτέλεσμα την κακή ποιότητα σπέρματος και την πιθανότητα καρκινογένεσης στην ενήλικη ζωή. Μπορεί να είναι πέντε και έξι χρόνων παιδί στη λίστα και να περιμένει δύο χρόνια».

«Οι γονείς εκβιάζονται»

Για την ΟΕΝΓΕ το τοπίο είναι ξεκάθαρο: «Τα δημόσια παιδιατρικά νοσοκομεία συρρικνώνονται μεθοδευμένα, με αποτέλεσμα πρακτικά να υποβαθμίζονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες δευτεροβάθμιας παιδιατρικής περίθαλψης σε υπηρεσίες “πρώτων βοηθειών”, οι γονείς μικρών παιδιών εκβιάζονται και σπρώχνονται να απευθύνονται με το αζημίωτο σε ιδιωτικές κλινικές για επιβεβλημένες χειρουργικές ιατρικές πράξεις».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter