Γκρίνια από τον πρόεδρο της ένωσης καναλαρχών παρά τις λίστες και την έκπτωση 98% για τις άδειες

Γκρίνια από τον πρόεδρο της ένωσης καναλαρχών παρά τις λίστες και την έκπτωση 98% για τις άδειες

«Δεν υπήρξε καμία ενίσχυση του κλάδου ενώ όλοι οι άλλοι κλάδοι είχαν κάποιου είδους ενίσχυση» παραπονέθηκε στη Βουλή ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) και επισήμανε πως αν η κυβέρνηση δεν δρομολογούσε την έκπτωση 98,6% για την ετήσια δόση των αδειών με προϋπόθεση ισόποσες επενδύσεις, τότε θα ακολουθούσε μείωση κόστους και προγράμματος.

Παρά τα 25 εκατ. των τριών λιστών Πέτσα, τα 18,5 εκατ. από τη λίστα Κικίλια για την εμβολιαστική καμπάνια, την απαλλαγή της δόσης του 2020 (ήτοι, 21,5 επιπλέον εκατ.), την έκπτωση διαφημιστικής δαπάνης για το 2020 και το 2021 αλλά και την απαλλαγή μετόχων των μέσων ενημέρωσης και των πρακτορείων διανομής Τύπου από την υποβολή πόθεν έσχες, ο Παναγιώτης Κυριακόπουλος «γκρίνιαξε» στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για το έλλειμμα οικονομικής στήριξης των τηλεοπτικών σταθμών συγκριτικά με άλλους κλάδους της οικονομίας.

«Η τηλεόραση είναι μία κατηγορία επιχειρήσεων που κατά την περίοδο του Covid-19 μειώθηκαν τα έσοδα -ειδικά κατά την περίοδο Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου- κατά 50%. Η δραστηριότητα της τηλεόρασης, όμως, συνέχισε να υπάρχει» είπε ο πρόεδρος της ΕΙΤΗΣΕΕ και πρόσθεσε πως κανένας τηλεοπτικός σταθμός καθ΄ όλη την περίοδο της πανδημίας δεν εντάχθηκε στα «μεγάλα μέτρα αναστολής εργασίας, πλην ελαχίστων ατόμων την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου». Τούτων δοθέντων, συμπέρανε: «Υπήρξαν διάφορα οριζόντια μέτρα που έκανε η κυβέρνηση για την ενίσχυση των επιχειρήσεων. Σε κανένα μέτρο απ΄ αυτά δεν μπόρεσαν να ενταχθούν οι τηλεοπτικοί σταθμοί γιατί τα προγράμματα αυτά επιδοτούντο από ΕΣΠΑ και οι τηλεοπτικοί σταθμοί λόγω μεγέθους και οικονομικών στοιχείων δεν υπάγονται σε αυτήν την κατηγορία. Άρα, δεν υπήρξε καμία ενίσχυση αυτού του κλάδου ενώ όλοι οι άλλοι κλάδοι είχαν κάποιου είδους ενίσχυση».

Υποστήριξε δε ότι έκπτωση που δρομολογεί η κυβέρνηση για τη συμβατική υποχρέωση της ετήσιας καταβολής δόσεων για τις τηλεοπτικές άδειες είναι «λύση» που εφαρμόστηκε και σε άλλους τομείς της οικονομίας, όπως τις φαρμακοβιομηχανίες. Μάλιστα, εκτίμησε πως αν δεν ενισχυθούν οι τηλεοπτικοί σταθμοί, θα προκύψει «πρόβλημα στο πρόγραμμα». «Θα πρέπει να μειώσουμε το κόστος. Αλλιώς, δεν μπορεί να αντέξει ένας τηλεοπτικός σταθμός» προειδοποίησε και συνέχισε λέγοντας πως οι τηλεοπτικοί σταθμοί κατέγραψαν ζημιές το 2020. «Πώς είναι δυνατόν να έχεις τα μισά έσοδα και τα ίδια έξοδα; Είναι θέμα απλής αριθμητικής» διαπίστωσε και συμπλήρωσε πως ο εν λόγω τρόπος ενίσχυσης των καναλιών δεν είναι άμεσος γιατί πρέπει να γίνουν επενδύσεις.

«Από το 2010 τα κανάλια δεν έχουν κέρδη»

Κατά την άποψη του κ. Κυριακόπουλου, από το 2010 και μετά κανένας τηλεοπτικός σταθμός δεν έχει κέρδη. «Έχουν ζημίες που καλύπτονται μέσα από αυξήσεις κεφαλαίων από τους μετόχους» ανέφερε, προκαλώντας το ερώτημα γιατί για μια ζημιογόνα αγορά κατατέθηκαν τόσο υψηλά «πονταρίσματα» κατά την ακυρωθείσα αλλά εμμέσως ισχύουσα διαδικασία δημοπράτησης των τηλεοπτικών αδειών το 2016. Σε σχέση με τη μείωση του υποχρεωτικού κατώτατου ορίου για το προσωπικό στα κανάλια, αντέτεινε πως ο αριθμός των εργαζομένων είναι πάνω από 400 άτομα σε κάθε κανάλι και πως το αίτημα που ικανοποιεί η κυβέρνηση για περισσότερη ευελιξία αφορά την επίλυση της «πελώριας γραφειοκρατίας» που σχετίζεται με το προσωπικό που απασχολείται σε συμπαραγωγές καναλιού και θυγατρικών εταιριών παραγωγής. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter