Γκρόσι (ΔΟΑΕ): Το Ιράν θα μπορούσε να ξεκινήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου για βόμβα μέσα σε λίγους μήνες

Γκρόσι (ΔΟΑΕ): Το Ιράν θα μπορούσε να ξεκινήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου για βόμβα μέσα σε λίγους μήνες

Το Ιράν έχει την ικανότητα να ξεκινήσει ξανά τον εμπλουτισμό ουρανίου – για μια πιθανή βόμβα – σε «λίγους μήνες», υποστήριξε με δηλώσεις του ο επικεφαλής του πυρηνικού φορέα του ΟΗΕ.

Ο Ραφαέλ Γκρόσι, επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), δήλωσε ότι οι αμερικανικές επιθέσεις σε τρεις ιρανικές εγκαταστάσεις το περασμένο Σαββατοκύριακο προκάλεσαν σοβαρές αλλά «όχι ολικές» ζημιές, αντικρούοντας τον ισχυρισμό του Ντόναλντ Τραμπ ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν «εξαφανίστηκαν εντελώς».

«Ειλικρινά, δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι όλα έχουν εξαφανιστεί και δεν υπάρχει τίποτα εκεί», δήλωσε ο Γκρόσι το Σάββατο συντηρώντας το αφήγημα για τα πυρηνικά όπλα του Ιράν και επιτείνοντας τους φόβους για νέο πολεμικό επεισόδιο στο άμεσο μέλλον.

Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ επιτέθηκε σε πυρηνικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Ιράν στις 13 Ιουνίου, ισχυριζόμενο ότι το Ιράν ήταν κοντά στην κατασκευή πυρηνικού όπλου.

Οι ΗΠΑ αργότερα συμμετείχαν στις επιθέσεις, ρίχνοντας βόμβες σε τρεις από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν: το Φόρντο, τη Νατάνζ και το Ισφαχάν.

Έκτοτε, η πραγματική έκταση της ζημιάς είναι ασαφής.

Το Σάββατο, ο Γκρόσι δήλωσε στο CBS News ότι η Τεχεράνη θα μπορούσε να έχει «σε λίγους μήνες… νέους φυγοκεντρητές που θα περιστρέφονται και θα παράγουν εμπλουτισμένο ουράνιο».

Πρόσθεσε ότι το Ιράν εξακολουθεί να διαθέτει τις «βιομηχανικές και τεχνολογικές δυνατότητες… οπότε αν το επιθυμεί, θα είναι σε θέση να αρχίσει να το κάνει ξανά».

Ο ΔΟΑΕ δεν είναι η πρώτη αρχή που υπονοεί ότι οι πυρηνικές δυνατότητες του Ιράν θα μπορούσαν να ανανεωθούν και να συνεχιστούν – νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μια διαρροή προκαταρκτικής αξιολόγησης του Πενταγώνου διαπίστωσε ότι οι αμερικανικές επιθέσεις πιθανότατα οδήγησαν το πρόγραμμα μόνο κατά μήνες πίσω.

Είναι πιθανό, ωστόσο, οι μελλοντικές εκθέσεις πληροφοριών να περιλαμβάνουν περισσότερες πληροφορίες που να δείχνουν διαφορετικό επίπεδο ζημιάς στις εγκαταστάσεις.

Ο Τραμπ απάντησε οργισμένα δηλώνοντας ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν «καταστράφηκαν ολοσχερώς» και κατηγόρησε τα μέσα ενημέρωσης για «μια προσπάθεια να υποβαθμίσουν μια από τις πιο επιτυχημένες στρατιωτικές επιθέσεις στην ιστορία».

Προς το παρόν, το Ιράν και το Ισραήλ έχουν συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός.

Αλλά ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα σκεφτόταν «οπωσδήποτε» να βομβαρδίσει ξανά το Ιράν εάν οι πληροφορίες διαπίστωναν ότι θα μπορούσε να εμπλουτίσει ουράνιο σε ανησυχητικά επίπεδα.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, Αμπντολραχίμ Μουσαβί, δήλωσε την Κυριακή ότι η Τεχεράνη δεν είναι πεπεισμένη ότι το Ισραήλ θα τηρήσει την κατάπαυση του πυρός.

«Δεν ξεκινήσαμε τον πόλεμο, αλλά απαντήσαμε στον επιτιθέμενο με όλη μας τη δύναμη και, καθώς έχουμε σοβαρές αμφιβολίες για τη συμμόρφωση του εχθρού με τις δεσμεύσεις του, συμπεριλαμβανομένης της κατάπαυσης του πυρός, είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε με βία» εάν δεχθεί ξανά επίθεση, δήλωσε ο Μουσαβί, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Από την άλλη πλευρά, το Ιράν έχει στείλει αντικρουόμενα μηνύματα σχετικά με το μέγεθος της ζημιάς που προκλήθηκε.

Σε ομιλία του την Πέμπτη, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε ότι οι επιθέσεις δεν πέτυχαν τίποτα σημαντικό. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγκισί, ωστόσο, δήλωσε ότι προκλήθηκε «υπερβολική και σοβαρή» ζημιά.

Η ήδη τεταμένη σχέση του Ιράν με τον ΔΟΑΕ αμφισβητήθηκε περαιτέρω την Τετάρτη, όταν το κοινοβούλιο του Ιράν αποφάσισε να αναστείλει τη συνεργασία με τον ατομικό εποπτικό φορέα, κατηγορώντας τον ΔΟΑΕ ότι τάσσεται υπέρ του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

Η Τεχεράνη απέρριψε το αίτημα του ΔΟΑΕ να επιθεωρήσει τις κατεστραμμένες εγκαταστάσεις και την Παρασκευή, ο Αρακτσί δήλωσε στο X ότι «η επιμονή του Γκρόσι να επισκεφθεί τις βομβαρδισμένες τοποθεσίες με το πρόσχημα των μέτρων ασφαλείας είναι άνευ νοήματος και ενδεχομένως ακόμη και κακόβουλη σε πρόθεση».

Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ επιτέθηκαν στο Ιράν αφού ο ΔΟΑΕ τον περασμένο μήνα διαπίστωσε ότι η Τεχεράνη παραβίαζε τις υποχρεώσεις της για μη διάδοση των πυρηνικών όπλων για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια.

Το Ιράν επιμένει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι ειρηνικό και μόνο για πολιτική χρήση.

Παρά την άρνηση του Ιράν να συνεργαστεί με τον οργανισμό του, ο Γκρόσι εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορούσε ακόμα να διαπραγματευτεί με την Τεχεράνη.

«Πρέπει να καθίσω με το Ιράν και να το εξετάσω, γιατί στο τέλος της ημέρας, όλο αυτό το θέμα, μετά τις στρατιωτικές επιθέσεις, θα πρέπει να έχει μια μακροπρόθεσμη λύση, η οποία δεν μπορεί παρά να είναι διπλωματική», είπε.

Διαβάστε επίσης

Στο μικροσκόπιο του Politico η ελληνική κυβέρνηση: Σκληρή κριτική για Πλεύρη και σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Υπουργείο Δικαιοσύνης: Οσμή νέου σκανδάλου, αλά ΟΠΕΚΕΠΕ με «εξυπηρέτηση ημετέρων»

Καιρός: Aπρόσμενη μεταβολή την Κυριακή – Ως και 9 μποφόρ οι άνεμοι, μέχρι 36 βαθμούς η θερμοκρασία

O «Χασάπης» του Βορίδη και ο «Φραπές» του Αυγενάκη – Την Κυριακή στο Documento

Documento Newsletter