Γλιστρήστε στις λευκές πίστες… της αλπικής Ελλάδας

Γλιστρήστε στις λευκές πίστες… της αλπικής Ελλάδας

Γλιστρήστε στις λευκές πίστες, ζήστε τη μαγεία του χιονιού, και απολαύστε παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις, στην αλπική Ελλάδα των Χιονοδρομικών Κέντρων.

Η αλπική πλευρά της Ελλάδας βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από πολλά αστικά κέντρα ή και λίγο μακρύτερα. Το βασίλειο του χιονιού σας περιμένει, ένας κόσμος εξαγνιστικά λευκός, συναρπαστικά γοητευτικός, αυθεντικά βουνίσιος! Ένας κόσμος που προσφέρεται για έντονες συγκινήσεις, μπόλικη αδρεναλίνη, άφθονο παιχνίδι αλλά και για συναρπαστικές χειμερινές περιηγήσεις με παραδοσιακές γεύσεις. Για να γνωρίσετε την ορεινή φύση των Ελληνικών βουνών, αλλά και για να δείτε επιτέλους -έστω κι έτσι- μια «άσπρη μέρα», επιλέξτε κάποιο από τα χιονοδρομικά κέντρα που σας παρουσιάζουμε. Κι αν δεν είστε επίδοξος σκιέρ, δεν πειράζει. Απλά γλιστρήστε στις λευκές πίστες, ρουφήξτε τον ιονισμένο αέρα, γευθείτε το χιόνι όπως όταν ήσασταν παιδιά. Παίξτε χιονοπόλεμο κι ανακαλύψτε πάλι τους ήπιους ρυθμούς μιας ξεχασμένης «αθωότητας»…

Νομός Ιωαννίνων

Αυτή την εποχή το λευκό δίνει στην Πίνδο μια σπάνια ομορφιά. Και στην αγκαλιά του βουνού, το Χιονοδρομικό Κέντρο στο Ανήλιο, κοντά στο πολύ ατμοσφαιρικό, χειμωνιάτικο Μέτσοβο (6 χλμ.), προσφέρει μια μοναδική εμπειρία. Είναι το νεότερο της χώρας, διαθέτει πίστες για όλα τα επίπεδα των σκιέρ και για λάτρεις του snowboard, αλλά προσφέρει και τη δυνατότητα για καταβάσεις σε απάτητο χιόνι. Από το πετρόκτιστο σαλέ οι επισκέπτες βολεμένοι δίπλα στα δύο τζάκια έχουν απεριόριστη θέα προς τις πίστες, τα Τζουμέρκα, το Μέτσοβο, τα Ζαγοροχώρια.

Βουνό: Λάκμος ή Περιστέρι (ύψος 2.295 μ.). Υψόμετρο: 1.680μ.-1.850μ. / Τηλ: 6980760850 / Αναβατήρες: 1 εναέριος διθέσιος, 2 συρόμενοι, 2 baby lift / Πίστες: 13

Προϊόντα & Γεύσεις: Στο Μέτσοβο ο χειμώνας παίρνει την παραδοσιακά αυθεντική μορφή του. Από εδώ ξεκίνησαν την πορεία τους οι γαλλικές νότες των κόκκινων κρασιών και των αχώριστων συντρόφων τους, των καπνιστών τυριών για να δημιουργήσουν μια απολαυστική συμφωνία στο τραπέζι του χειμώνα.

Νομός Φλώρινας

Κοντά στην Φλώρινα βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Βίγλας Πισοδερίου, που λειτουργεί από το 1967. Θα λατρέψετε το υπέροχο δάσος με οξιές που το περιβάλει, ενώ θα εντυπωσιαστείτε από την φανταστική θέα που έχει προς τις λίμνες Πρέσπες. Σε ότι αφορά τις εγκαταστάσεις, θα έχετε στη διάθεση σας όσα προσφέρει ένα σύγχρονο χιονοδρομικό.

Υψόμετρο: 1.650μ.-1.970μ. / Τηλ: 2385045800 / Αναβατήρες: 2 εναέριοι διθέσιοι, 1 συρόμενος, 2 baby lift / Πίστες: 10 (1 για snowmobile).

Προϊόντα & Γεύσεις: Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε τις πιπεριές Φλωρίνης από τοπικούς παραγωγούς και σε πολλές μαγειρικές εκδοχές (ψητές, γεμιστές, τουρσί κ.λ.π.). Δύο άλλα τοπικά προϊόντα που έχουν επίσης την τιμητική τους είναι οι γευστικότατες κίτρινες πατάτες του Σκλήθρου και τα θεσπέσια φασόλια των Πρεσπών.

ιακή σταφίδα. 

Νομός Σερρών

Στη βόρεια πλευρά του Aλή Mπαμπά, μέσα σε δάσος από οξιές και πεύκα, βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο του Λαϊλιά, δημιούργημα του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου (EOΣ) Σερρών. Απέχει από την πόλη 27 χιλ. Στο τέρμα της χιονοδρομικής πίστας λειτουργεί ένα ωραιότατο σύγχρονο σαλέ, με εστιατόριο, αναψυκτήριο και κοιτώνες. Βουνό: Λαϊλιάς (ύψος. 1.852 μ.) / Υψόμετρο: 1.600 μ.-1.850 μ. / Τηλ: 6941598880 / Αναβατήρες: 2 συρόμενοι, 1 baby lift / Πίστες: 2 (1 για δρόμους αντοχής διάθλου).

Προϊόντα & Γεύσεις: Φεύγοντας, πάρτε οπωσδήποτε μαζί σας αλλαντικά και γαλακτοκομικά από βουβαλίσιο κρέας και γάλα. Όπως επίσης και φασόλια Ορεινής, ρύζι από τις κύριες καλλιέργειες του νομού, πατάτες Βροντούς, λουκάνικα Ηράκλειας ή Τζουμαγιάς και καβουρμά από μοσχαρίσιο κρέας.

Νομός Ημαθίας

Το Χρυσό Ελάφι είναι το μοναδικό ιδιωτικό Χιονοδρομικό Κέντρο της χώρας μας. Λειτουργεί στην περιοχή Βολάδα Σελίου από το 1980, πολύ κοντά στην πόλη της Νάουσας και της Βέροιας. Στο Χρυσό Ελάφι δεν θα βρείτε τις μεγάλες πίστες με τις απότομες κλίσεις, αλλά πίστες ήπιες, ιδανικές για εκμάθηση σκι και για βελτίωση της τεχνικής. Το μεγάλο πλεονέκτημά του είναι η καλή ξενοδοχειακή μονάδα που έχει, η οποία βρίσκεται στην κυριολεξία μέσα στις πίστες χιονοδρομίας, πράγμα σπάνιο για τη χώρα μας!

Βουνό: Βέρμιο (ύψος 2.052μ.) / Υψόμετρο: 1.540 μ.-1.660μ. / Τηλ: 2331049220 / Αναβατήρες: 2 συρόμενοι / Πίστες: 4

Προϊόντα & Γεύσεις: Το θρυλικό ξινόμαυρο, έμβλημα της Νάουσας ανά τους αιώνες, δίνει το πρόσταγμα για να αρχίσουν οι παραδοσιακοί ζουρνάδες, τα νεοφερμένα χάλκινα και η πανδαισία των βόρειων γεύσεων, όπως η μελιτζανόπιτα, η μάντζα και οι σαρμάδες.

Νομός Πιερίας

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου το συναντάμε στη ΒΑ πλευρά των Πιερίων, στη θέση «Παπά Χωράφι». Βρίσκεται σε μια προνομιακή τοποθεσία με θέα τον Όλυμπο και τον Αλιάκμονα. Αν και είναι σχετικά καινούριο, έχει γίνει γνωστό στους λάτρεις των χειμερινών σπορ, πράγμα που οφείλεται τόσο στις άρτιες υποδομές του, όσο και στην υπέροχη φύση που το περιβάλει. Στην βάση του υπάρχει, ένα καινούργιο διώροφο σαλέ, καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού και σχολή σκι.

Βουνό: Πιέρια (ύψος 2.190 μ.) / Υψόμετρο: 1.410μ. – 1.974μ. / Τηλ: 2351082994 / Αναβατήρες: 1 εναέριος διθέσιος, 2 συρόμενοι, 2 baby lift / Πίστες: 10 (1 για snowboard, 1 για έλκηθρα).

Προϊόντα & Γεύσεις: Αν βρεθείτε στην Πιερία, επισκεφθείτε ορισμένους από τους παραγωγούς που συμμετέχουν στο Ινστιτούτο Πιερικής Γαστρονομίας, να αγοράσετε προϊόντα και να δείτε τους χώρους που τα καλλιεργούν ή τα παρασκευάζουν. Μερικά από τα πιο ιδιαίτερα προϊόντα είναι ο αρχαιοελληνικός μαύρος χοίρος, η άγρια τρούφα, η ποντιακή σάλτσα «τσαντσιπέλ», και η μαρμελάδα από κράνα.

Νομός Τρικάλων

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου βρίσκεται στη θέση Λιβάδια, μόλις 10 χλμ. από την Ελάτη. Είναι μικρό αλλά οργανωμένο σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Μπορείτε να χαράξετε πορεία με τα χιονοπέδιλά σας, να κάνετε snowboard σε πλαγιές εύκολης κατάβασης, ή να πιείτε τον καφέ σας σε ένα από τα δύο σαλέ, αγναντεύοντας το πάλλευκο τοπίο και το μοναδικό ελληνικό χαρτογραφημένο δάσος μαύρης ελάτης πίσω από τις μεγάλες τζαμαρίες.

Βουνό: Κόζιακας (ύψος 1.901μ.) / Υψόμετρο: 1.170 μ.-1.360 μ. / Τηλ: 2434091385 / Αναβατήρες: 1 εναέριος διθέσιος, 1 συρόμενος και 1 baby lift / Πίστες: 3

Προϊόντα & Γεύσεις: Στην Ελάτη και στα γύρω χωριά, θα απολαύσετε οπωσδήποτε μαγειρεμένο κυνήγι με πρωταγωνιστή το αγριογούρουνο, κότσι χοιρινό, πίτες εξαιρετικές, ντόπια κρέατα υψηλής ποιότητας, άγρια μανιτάρια στον καιρό τους και δυνατό τσίπουρο. Αγοράστε βότανα, σπιτικά λικέρ, μέλι, γλυκά του κουταλιού, τσίπουρο και παραδοσιακά ζυμαρικά.

Νομός Αρκαδίας

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Μαίναλου βρίσκεται στη θέση Οστρακίνα του ομώνυμου βουνού. Η πρόσβαση είναι εύκολη και ο δρόμος ομαλός, κάτι που το κάνει ιδιαίτερα δημοφιλή προορισμό. Είναι ιδανικό για οικογένειες με παιδιά, καθώς είναι ένα σχετικά ήπιο βουνό. Λειτουργεί από το 1965 και προσφέρει μία πληθώρα δραστηριοτήτων, από χειμερινά σπορ και παιχνίδια στο χιόνι, έως χαλάρωση στο κεντρικό σαλέ με θέα το υπέροχο βουνό. Υπάρχουν εκπαιδευτές για αθλητές όλων των επιπέδων, snow park για παιδιά, snowboard park, σχολή σκι, ενώ παράλληλα στις εγκαταστάσεις του λειτουργούν καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού, τρία καφέ, εστιατόριο, σαλέ, καθώς και το ανακαινισμένο καταφύγιο ΕΟΣ Τρίπολης, δυναμικότητας 40 ατόμων.

Βουνό: Μαίναλο (ύψος 1.980μ.) / Υψόμετρο: 1.600μ. – 1.860μ. / Τηλ: 6985063909 / Αναβατήρες: 2 συρόμενοι, 1 baby lift / Πίστες: 7

Προϊόντα & Γεύσεις: Η αρκαδική γη παράγει εξαίσια προϊόντα, γι’ αυτό, φεύγοντας από την περιοχή, αξίζει να προμηθευτείτε ελατόμελο από τις πλαγιές του Μαίναλου, γλυκά του κουταλιού, τραχανά, τις γνωστές χυλοπίτες Δημητσάνας και πολλά ακόμη αγνά προϊόντα.

Νομός Κορινθίας

Στα Τρίκαλα Κορινθίας και σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από τους οικισμούς των Τρικάλων βρίσκετε το Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρεια. Διαθέτει snowmobile για οργανωμένες διαδρομές στα πιο όμορφα σημεία του οροπεδίου της Ζήρειας. Το καφέ του κέντρου βρίσκεται στο σημείο με την καλύτερη θέα του βουνού και λειτουργεί καθημερινά την χειμερινή περίοδο. Από εκεί πεζοπορικά μονοπάτια οδηγούν προς τις κορυφές της Μικρής και της Μεγάλης Ζήρειας, τη χαράδρα της Φλαμπουρίτσας, το σπήλαιο του θεού Ερμή, τη λίμνη Δασίου.

Βουνό: Κυλλήνη ή Ζήρεια (ύψος 2.374 μ.) / Υψόμετρο: 1.500μ. – 1.580μ. / Τηλ: 6948064102 / Αναβατήρες: 1 συρόμενος, 1 baby lift / Πίστες: 2

Προϊόντα & Γεύσεις: Εδώ βρίσκονται δύο από τα σημαντικότερα προϊόντα στην ιστορία του ελληνικού αμπελώνα. Πρόκειται για το Αγιωργίτικο, και για την παγκοσμίως γνωστή
κορινθιακή σταφίδα. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter