Γλυκά γενέθλια για τη Ferrero

Γλυκά γενέθλια για τη Ferrero

Ένα τρίτο της παγκόσμιας κατανάλωσης φουντουκιών, μια ποσότητα Nutella το βάρος της οποίας ετησίως είναι το αντίστοιχο του Empire State Building… Η Ferrero γιορτάζει τα 70 χρόνια της και καταγράφει εντυπωσιακούς αριθμούς.

Η ιστορία της Ferrero αρχίζει το 1946 στην ‘Αλμπα, στη γραφική κωμόπολη του Πεδεμόντιου στη βόρεια Ιταλία. Αφού επέζησε από τον πόλεμο, ο ζαχαροπλάστης Πιέτρο Φερέρο έχει την ιδέα να χρησιμοποιήσει φουντούκια για να αντικαταστήσει τη σοκολάτα, που είναι πολύ πιο σπάνια και πιο ακριβή, για να παρασκευάσει πάστα για επάλειψη. Τότε γεννήθηκε αυτό που θα ονομαστεί μερικά χρόνια αργότερα Nutella.

Έκτοτε, στο τεράστιο εργοστάσιο της ‘Αλμπα, που εκτείνεται σε 340.000 τ.μ., δηλαδή το αντίστοιχο 50 γηπέδων ποδοσφαίρου, δύο εκατομμύρια βαζάκια Nutella παράγονται καθημερινά, από ατομικές μερίδες των 15 γραμμαρίων έως βάζα των 3 κιλών.

Για να μπει κανείς στο εργοστάσιο, πρέπει να έχει ειδική άδεια, να φορέσει απαραιτήτως σκουφί και ποδιά, αφήνοντας εκτός των εγκαταστάσεων κινητό τηλέφωνο και φωτογραφική μηχανή.

Το εργοστάσιο είναι υπερσύγχρονο, οι γραμμές παραγωγής σχεδιάστηκαν εσωτερικά από τους τεχνικούς του ομίλου.

Ο επισκέπτης το μόνο που βλέπει από την παραγωγή της Nutella είναι μια παχιά κρέμα να χύνεται σε διαφανή βάζα που τοποθετούνται στη σειρά για το ετικετάρισμα. Η συνταγή μένει μυστική, φυλάσσεται προσεκτικά.

Η παραγωγή των Ferrero Rocher έχει κάτι μαγικό: κομμένο μπισκότο με ενδιάμεσες στρώσεις Νutella και ένα φουντούκι στη μέση της μπάλας με επικάλυψη αλεσμένου φουντουκιού και σοκολάτας: 24 εκατομμύρια σοκολατάκια Ferrero Rocher παράγονται καθημερινά στο εργοστάσιο της ‘Αλμπα τις περιόδους μεγάλης ζήτησης, όπως είναι αυτή των Χριστουγέννων. Τέσσερα φουντούκια χρειάζονται για κάθε σοκολατάκι: ένα στο κέντρο και τρία για την κρέμα και την επικάλυψη. Η ποσότητα του φουντουκιού που καταναλώνεται για το προϊόν αυτό μπορεί να φθάσει τα 100 εκατομμύρια ημερησίως μόνο σε αυτό το εργοστάσιο…

Εμμονή στην ποιότητα των υλικών

Για τα προϊόντά του που παρασκευάζονται στα 22 εργοστάσια του παγκοσμίως, ο όμιλος καταναλώνει το “ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής φουντουκιού”, υπογράμμιζε πρόσφατα ο πρόεδρος της Ferrero στην Ιταλία, Φραντσέσκο Πάολο Φούλτσι.

Ο τρίτος όμιλος παγκοσμίως στα ζαχαρώδη αγοράζει 120.000 τόνους κόκκων κακάο ετησίως. Όσον αφορά το φοινικέλαιο, προϊόν που επικρίνεται για πιθανή επίπτωσή του στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον, ο όμιλος υποστηρίζει: “Ξέρουμε να παράγουμε φοινικέλαιο με όσο το δυνατόν πιο ασφαλή και πιο βιώσιμο τρόπο”, δήλωσε ο Λοράν Κρεμονά, υπεύθυνος της Nutella παγκοσμίως, τονίζοντας ότι το Διεθνές Ταμείο για τη Φύση (WWF) και η Greenpeace κατέταξαν τον όμιλο μεταξύ των αρίστων στον τομέα αυτό, με τη Ferrero να αποτελεί υπόδειγμα.

Ο Μικέλε Φερέρο, που πέθανε το 2014 αφού διοίκησε την επιχείρηση επί 40 χρόνια, “είχε εμμονή στην ποιότητα των υλικών. Σήμερα είναι μια δημοφιλής έννοια αλλά επί 70 χρόνια ήταν μια προτεραιότητα για τη Ferrero”, δηλώνει ο Κρεμονά.

Παρά την αντιπαράθεση για τη χρήση φοινικελαίου που επανέρχεται τακτικά, η Ferrero διπλασίασε τον κύκλο εργασιών της μέσα σε 10 χρόνια για να φθάσει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, με περισσότερους από 40.000 εργαζόμενους. Τα προϊόντά της πωλούνται πλέον σε 170 χώρες και η Nutella έχει 32 εκατομμύρια fans στο Facebook.

Η οικογένεια Ferrero κατέχει εξ ολοκλήρου τον όμιλο, κρατώντας τον στο περιθώριο του Χρηματιστηρίου και έχοντας ως προτεραιότητα την οργανική ανάπτυξη.

Ωστόσο από το 2014, αναθεώρησε τη στρατηγική της, αποκτώντας αρχικά τον τουρκικό όμιλο προμήθειας, επεξεργασίας και διάθεσης φουντουκιών Oltan, το 2015 τη βρετανική σοκολατοποιία Thorntons, και το φθινόπωρο του 2016 την εταιρία μπισκότων Delacre ώστε να εδραιωθεί στην αγορά μπισκότων ποιότητας, που είναι λιγότερο κορεσμένη σε σχέση με αυτήν της σοκολάτας.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter