Γλυπτά Παρθενώνα: Λιζ Τρας και 33 Βρετανοί βουλευτές κατά «μυστικών διαπραγματεύσεων» με Ελλάδα

Γλυπτά Παρθενώνα: Λιζ Τρας και 33 Βρετανοί βουλευτές κατά «μυστικών διαπραγματεύσεων» με Ελλάδα
(AP Photo/Jose Luis Magana)

Ξανά στο προσκήνιο έρχεται το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, μετά την παρέμβαση 34 συντηρητικών ακτιβιστών και προσωπικοτήτων του βρετανικού πολιτικού και ακαδημαϊκού κόσμου, οι οποίοι υπογράφουν επιστολή κατά του Βρετανικού Μουσείου.

Οι υπογράφοντες, ανάμεσά τους η πρώην πρωθυπουργός Λιζ Τρας, ο ιστορικός Ντέιβιντ Στάρκι και ο σερ Τζον Ρέντγουντ, κάνουν λόγο για «μυστική και επιταχυνόμενη εκστρατεία» επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα και απειλούν ακόμη και με προσφυγή στη Δικαιοσύνη για να μπλοκάρουν κάθε διαπραγμάτευση.

Η επιστολή, την οποία παρουσίασε το Sky News και που εστάλη στον πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ, την υπουργό Πολιτισμού και τους επιτρόπους του Βρετανικού Μουσείου, αναφέρει πως «θα είναι αναγκαία η μεταρρύθμιση».

Σύμφωνα πάντα με την επιστολή, ορισμένοι επίτροποι του Βρετανικού Μουσείου «ίσως χρειαστεί να επανεξετάσουν τη θέση τους» και τους καλεί να σταματήσουν κάθε διαπραγμάτευση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, αλλιώς κινδυνεύουν με νομικές προσφυγές.

Οι υπογράφοντες καταγγέλλουν αυτό που θεωρούν ως «κρυφή διαπραγμάτευση», επικαλούμενοι μια «επιταχυνόμενη εκστρατεία για την απομάκρυνση των Ελγινείων Μαρμάρων από το Βρετανικό Μουσείο». Καταγγέλλουν «μυστικές διαπραγματεύσεις» στο πλαίσιο μιας συντονισμένης εκστρατείας για την απομάκρυνση των Γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο.

Προειδοποιούν δε, ότι «διατηρούν το δικαίωμα να αναζητήσουν νομικές συμβουλές για την προστασία των συμφερόντων του βρετανικού λαού», με πιθανό στόχο ακόμη και «την έκδοση διατάγματος για την αναστολή κάθε εν εξελίξει ή μελλοντικής διαπραγμάτευσης, έως ότου οι πραγματικοί δικαιούχοι – δηλαδή το βρετανικό κοινό – έχουν πλήρως ενημερωθεί».

Τη σύνταξη της επιστολής ανέλαβε η ακροδεξιά ομάδα εκστρατείας Great British PAC, με επικεφαλής τη συντηρητική ακτιβίστρια Κλερ Μπούλιβαντ και τον πρώην αναπληρωτή συν-ηγέτη των Μεταρρυθμιστών, Μπεν Χάμπιμπ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νόμος περί Βρετανικών Μουσείων του 1963 εμποδίζει την οριστική παραχώρηση αντικειμένων όπως τα Γλυπτά του Παρθενώνα από τις εκθέσεις του. Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε σχετικά πως «δεν υπάρχουν σχέδια για αλλαγή του νόμου που θα επέτρεπε τη μόνιμη μεταφορά των Γλυπτών του Παρθενώνα». Πρόσθεσε ότι η ευθύνη για τις αποφάσεις που αφορούν τη διαχείριση και φροντίδα των συλλογών, συμπεριλαμβανομένων των δανεισμών, «ανήκει στους επιτρόπους του Βρετανικού Μουσείου».

Διαβάστε επίσης:

Ειρωνικό καρφί Καστανίδη σε Ανδρουλάκη: «Μάθημα στέρεας λογικής και ευφυούς καθοδήγησης»

Η «Βάρκιζα» του PKK: Άρχισε η παράδοση των όπλων της οργάνωσης των Κούρδων στη Συρία (Videos)

Ουκρανία: «Όλοι έχουν κουραστεί από τον πόλεμο» λέει η επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης

Documento Newsletter