Ο Σούνακ «άδειασε» δύο φορές τον Μητσοτάκη – Ακύρωσε τη συνάντησή τους

Ο Σούνακ «άδειασε» δύο φορές τον Μητσοτάκη – Ακύρωσε τη συνάντησή τους

Ο Ρίσι Σουνάκ «άδειασε» δύο φορές την ίδια μέρα τον Κυριάκο Μητσοτάκη με μία καθόλου διπλωματική κίνηση που είχε σαφές μήνυμα προς τον Ελληνα πρωθυπουργό. «Απαράδεκτη», χαρακτήρισε την κίνηση του βρετανού πρωθυπουργού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσσελάκης.

Δείτε επίσης: Γλυπτά Παρθενώνα: Ο Σούνακ ακύρωσε τη συνάντηση με τον Μητσοτάκη στο πάρα πέντε

Η προσβολή της ακύρωσης της συνάντησης Μητσοτάκη – Σούνακ έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις στις σχέσεις των δύο χωρών. Αλλά και νωρίτερα ο εκπρόσωπός τού βρετανού πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι δεν έχει «κανένα σχέδιο» για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει την Κυριακή ότι θα πιέσει για την επιστροφή τους όταν συναντήσει τον Σούνακ στο Λονδίνο την Τρίτη. Μετά τις δηλώσεις για τα Γλυπτά ανακοινώθηκε και ακύρωση της συνάντησης των δύο πρωθυπουργών.

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει σε ανάρτησή του: «Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί» Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε: «Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ.

Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση. Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων».

Το πρώτο «άδειασμα»

Ο εκπρόσωπος του Σουνάκ είπε στους δημοσιογράφους ότι ο ηγέτης του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν «στιβαρός» στην άποψή του ότι τα μάρμαρα αποτελούν «σημαντικό πλεονέκτημα» για τη Βρετανία, η οποία «προστατεύει» τους θησαυρούς «για γενιές».

«Νομίζω ότι ο πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο αποκτήθηκαν νόμιμα σύμφωνα με τους νόμους εκείνης της εποχής», είπε. «Είναι νομικά ιδιοκτησία των διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου. Υποστηρίζουμε πλήρως αυτή τη θέση – πράγματι ο Νόμος του Βρετανικού Μουσείου απαγορεύει την αφαίρεση αντικειμένων από τη συλλογή του μουσείου. Και δεν έχουμε σχέδια να αλλάξουμε τη νομοθεσία», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι «ο κόσμος έρχεται τακτικά στο Ηνωμένο Βασίλειο για να δει τα μάρμαρα».

Στα σχόλιά του την Κυριακή, ο κ. Μητσοτάκης έφερε ως παράδειγμα την Μόνα Λίζα του Λεονάρντο ντα Βίντσι που βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι λέγοντας «τι θα συνέβαινε εάν κόβαμε τη μισή Μόνα Λίζα και η μισή βρισκόταν στο Λούβρο και η άλλη μισή κάπου αλλού».

Η Αθήνα ασκεί πιέσεις στο Λονδίνο για μια συμφωνία που θα επέστρεφε τα γλυπτά στο πλαίσιο κάποιου είδους συμφωνίας δανεισμού. Τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου απέκλεισε το ενδεχόμενο μόνιμης επιστροφής, αφού τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Βρετανικό Μουσείο ήταν κοντά στην υπογραφή συμφωνίας για την επιστροφή τους με δανεισμό. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα θέσει επίσης το θέμα με τον ηγέτη της βρετανικής αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter