Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

Γνωμοδότηση από τον Άρειο Πάγο για τον θεσμό της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης ζητά ο ΔΣΑ

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις επί του διατάξεων που προωθεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης για τον θεσμό της διαμεσολάβησης, στο Πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο συζητείται στην Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Να συγκληθεί η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου προκειμένου να γνωμοδοτήσει σχετικά με την συμβατότητα του θεσμού της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης, όπως νομοθετείται, προς το Σύνταγμα και το Ενωσιακό Δίκαιο, ζητά τώρα ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας. Εκφράζει μάλιστα την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι απόψεις των δικηγόρων επί του θέματος ταυτίζονται με αυτές της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. 

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, το ΔΣ ΤΟΥ ΔΣΑ που συνεδρίασε σχετικά, κατέληξε στις παρακάτω θέσεις:

1) Με σεβασμό στις παραδόσεις του δικηγορικού σώματος, τάσσεται σταθερά υπέρ των εναλλακτικών μορφών επίλυσης διαφορών (ΕΕΔ). Μεταξύ αυτών σπουδαιότερος και αποτελεσματικότερος θεσμός είναι η διαιτησία, η προώθηση και διάδοση της οποίας πρέπει να ενθαρρυνθεί και μέσω των Δικηγορικών Συλλόγων (βλ. και άρθρα 131, 132 Κωδ. Δικ.)

2) Θεωρεί ότι η επιλογή του Υπουργείου Δικαιοσύνης να διαθέσει μόλις τρεις εργάσιμες ημέρες για διαβούλευση, αποτελεί εμπαιγμό του θεσμού της διαβούλευσης και παραβιάζει ευθέως τον ν. 4048/12 περί καλής νομοθέτησης.

3) Αποδοκιμάζει έντονα τις προωθούμενες διατάξεις για την υποχρεωτική διαμεσολάβηση, όπως έχουν διατυπωθεί στο πολυνομοσχέδιο, καθώς: α) αυξάνουν το κόστος πρόσβασης στην δικαιοσύνη για τους διαδίκους και θέτουν σοβαρά ζητήματα συμβατότητας με το ενωσιακό δίκαιο και το Σύνταγμα, β) αφορούν αδικαιολόγητα ευρύ φάσμα ιδιωτικών διαφορών. 

Περαιτέρω, το Διοικητικό Συμβούλιο, θεωρεί ότι συμβατή με το ενωσιακό δίκαιο θα μπορούσε να είναι μόνον η εισαγωγή ενός υποχρεωτικού πρώτου σταδίου διαμεσολάβησης, πιλοτικά, με πολύ χαμηλό κόστος και μόνο για συγκεκριμένες, πολύ περιορισμένες αριθμητικά κατηγορίες ιδιωτικών διαφορών, που θα καθοριστούν σε συνεργασία με όλους τους συλλειτουργούς της δικαιοσύνης. Με τις προτεινόμενες διατάξεις όχι μόνο δεν προωθείται ο θεσμός της διαμεσολάβησης αλλά αντιθέτως τραυματίζεται, υπονομεύεται και κινδυνεύει να ακυρωθεί στην πράξη.

Ο ΔΣΑ θεωρεί επιβεβλημένο να συγκληθεί η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου προκειμένου να γνωμοδοτήσει σχετικά με την συμβατότητα του θεσμού της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης, όπως νομοθετείται, προς το Σύνταγμα και το Ενωσιακό Δίκαιο, εκφράζει δε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η ίδια άποψη διατυπώνεται και από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Σε κάθε περίπτωση, ο ΔΣΑ θα παραμείνει σε εγρήγορση προκειμένου να διαγνωστεί με κάθε πρόσφορο νόμιμο μέσο η αντίθεση του νέου θεσμού, όπως εισάγεται με το πολυνομοσχέδιο, προς το δικαίωμα δικαστικής προστασίας (άρθρα 8 και 20 Συντ., ΕΣΔΑ 6) και  το Ενωσιακό Δίκαιο.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.