Γονείς και καθηγητές απέναντι στον… Big Brother της Κεραμέως

Γονείς και καθηγητές απέναντι στον… Big Brother της Κεραμέως

Γονείς και καθηγητές έχει απέναντί της η υπουργός Παιδείας σχετικά με την τοποθέτηση καμερών μέσα στις σχολικές τάξεις με σκοπό να παρακολουθούν τα μαθήματα όσοι μαθητές δεν επιλέξουν να επιστρέψουν στο σχολείο λόγο του covid-19.

Και ενώ η υπουργός επιμένει σε αυτή της την απόφαση οι αντιδράσεις μεγαλώνουν από τους καθηγητές που μιλούν για τάξεις αλα big brother.

Σήμερα το μεσημέρι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα θα έχει συναντήσεις με τα σωματεία των εκπαιδευτικών και των αναπληρωτών ώστε να ακούσει τις απόψεις τους .

Να σημειωθεί ότι στο σύνολό τους οι εκπαιδευτικοί που αντιδρούν είναι τελείως κάθετοι είτε η κάμερα καταγράφει τους μαθητές είτε ακούγονται μόνο οι φωνές τους .

«Ειδικοί στα σχολεία είναι οι εκπαιδευτικοί και όχι οι λοιμωξιολόγοι»

Σε χθεσινή εκπομπή της ΕΡΤ για την νέα ρύθμιση Κεραμέως ο πρώην υπουργός Παιδείας κ Φίλης είπε χαρακτηριστικά «ειδικοί στα σχολεία είναι οι εκπαιδευτικοί και όχι οι λοιμωξιολόγοι» και πρόσθεσε σχετικά με την επίμαχη τροπολογία πως υπάρχουν τεράστιες τεχνικές και παιδαγωγικές ανεπάρκειες.

Τι λένε τα εκπαιδευτικά σωματεία

«Οι εκπαιδευτικοί, σεβόμενοι τη Δημοκρατία, το Σύνταγμα και τις Διεθνείς Συμβάσεις για τα Ατομικά Δικαιώματα θα προασπιστούν την ιδιωτικότητα και τα προσωπικά δεδομένα των ίδιων και των μαθητών τους και σε καμία περίπτωση δε θα επιτρέψουν τον ευτελισμό της παιδαγωγικής ελευθερίας και την μετατροπή της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε ριάλιτι» αναφέρει ανακοίνωση της ΟΛΜΕ.

Την ίδια ώρα η ΟΙΕΛΕ καλεί τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς να μην αποδεχθούν τη λειτουργία καμερών/μικροφώνων και την απευθείας μετάδοση μαθημάτων από την τάξη.

Με καθυστέρηση 10 μηνών

Ερωτήματα επίσης προκαλεί το δημοσίευμα paratiritirio.edu.gr το οποίο αναφέρει ότι μια μόλις ημέρα πριν την κατάθεση και ψήφιση της τροπολογίας «Κεραμέως» για τη βιντεοσκόπηση και ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος, ορίστηκε υπεύθυνος προστασίας δεδομένων του υπουργείου Παιδείας. Σύμφωνα με την απόφαση, για τη θέση επιλέχθηκε συνεργάτιδα της υπουργού , δικηγόρος και μετακλητή υπάλληλος.

Σημειώνεται πως το νομικό πλαίσιο που αφορά στην προστασία των προσωπικών δεδομένων (N. 4624/2019 – GDPR) προβλέπει τον ορισμό υπεύθυνου για κάθε δημόσιο φορέα, ο οποίος στη συνέχεια ανακοινώνει τα στοιχεία επικοινωνίας του στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Είδηση αποτελεί πως η υπουργός Παιδείας Νίκης Κεραμέως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα δεν είχε ορίσει υπεύθυνο για την προστασία των δεδομένων εδώ και 10 μήνες, από την ανάληψη των καθηκόντων της μέχρι και πριν λίγες ημέρες, παρά την αυξημένη ανάγκη για εποπτεία των προσωπικών δεδομένων κατά τη χρήση των ψηφιακών εργαλείων στο πλαίσιο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter