Γονείς πήραν στα χέρια 12χρονο ΑμεΑ και τον ανέβασαν στην Ακρόπολη

Γονείς πήραν στα χέρια 12χρονο ΑμεΑ και τον ανέβασαν στην Ακρόπολη

Στα χέρια τους σήκωσαν γονείς έναν 12χρονο ΑμεΑ με αμαξίδιο για να ανέβει στον βράχο της Ακρόπολης, αφού ήταν εκτός λειτουργίας το ειδικό ασανσέρ.

Ο 12χρονος Ερμής που έχει κινητικά προβλήματα και κινείται με αμαξίδιο, δεν είχε τη δυνατότητα να ανέβει στην Ακρόπολη καθώς όπως διαπίστωσαν οι γονείς τους το ειδικό ασανσέρ δεν δούλευε.

Ωστόσο, προκειμένου να μπορέσει να επισκεφθεί και αυτό το μνημείο, ο πατέρας του και άλλοι γονείς και συνοδοί, τον σήκωσαν στα χέρια τους και τον πήραν μαζί.

Η μητέρα του 12χρονου μίλησε σήμερα στον ΣΚΑΪ και δήλωσε ότι «ο πατέρας του τον πήρε στην πλάτη του γιατί έκλαιγε και στεναχωρήθηκε». 

https://www.youtube.com/watch?v=_S-aOavvQVc

Η επιστολή του σχολείου προς προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού

Με επιστολή του προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού και την Α’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ραιδεστού Θεσσαλονίκης φέρνει στο φως της δημοσιότητας το ζήτημα του αποκλεισμού της πρόσβασης στην Ακρόπολη σε άτομα με κινητικά προβλήματα, λόγω της μη λειτουργίας του αναβατορίου.

Η επιστολή αναρτήθηκε στη σελίδα του συλλόγου στο Facebook και αναφέρεται αναλυτικά ότι στο πλαίσιο τριήμερης εκδρομής της ΣΤ τάξης του δημοτικού σχολείου στην Αθήνα, ο Ερμής, μαθητής με κινητικά προβλήματα, ο οποίος κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο και πηγαίνει στο σχολείο με συνοδεία ειδικού βοηθητικού προσωπικού, δεν είχε τη δυνατότητα να ακολουθήσει τους συμμαθητές του κατά την επίσκεψη στην Ακρόπολη, στις 30 Μαρτίου, καθώς ήταν εκτός λειτουργίας για τεχνικούς λόγους το αναβατόριο.

Στην επιστολή τονίζεται επίσης ότι το ειδικό ασανσέρ είχε εγκαινιαστεί την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004, δυστυχώς όμως από τον Σεπτέμβριο του 2018 δεν λειτουργεί, αποκλείοντας έτσι την πρόσβαση σε ΑμεΑ.

Προκειμένου να μπορέσει ο Ερμής να επισκεφθεί και αυτό το μνημείο, ο πατέρας του και άλλοι γονείς και συνοδοί, σήκωσαν τον Ερμή στα χέρια τους και τον πήραν μαζί.

Η απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού

Το υπουργείο Πολιτισμού από την πλευρά του απάντησε με επίσημη ανακοίνωση, ζητώντας συγγνώμη για το γεγονός και κάνοντας λόγο για λάθος αξιολόγηση της σοβαρότητας του προβλήματος από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου:

«Η επιστολή του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ραιδεστού και το ατυχές συμβάν κατά την επίσκεψη του εν λόγω σχολείου στο χώρο της Ακρόπολης, έφεραν στη δημοσιότητα το ζήτημα του αναβατορίου για τους ανάπηρους επισκέπτες του μνημείου.

Τον Αύγουστο του 2004, λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η Ακρόπολη απέκτησε αναβατόριο προς χρήση από τους ανάπηρους επισκέπτες της, στο πλαίσιο της επιβεβλημένης πολιτικής καθολικής προσβασιμότητας και ίσης μεταχείρισης όλων των πολιτών. Ωστόσο η επιλογή του συγκεκριμένου αναβατορίου και ο σχεδιασμός που έγινε τότε άφησαν ανεπίλυτα αρκετά ζητήματα. Το αναβατόριο που επελέγη είναι εργοταξιακό, δεν χωράει φορείο και δεν φτάνει μέχρι τον περίπατο, όπου βρίσκεται ο ανάπηρος επισκέπτης, καθιστώντας αναγκαία τη λειτουργία μιας επιπλέον ειδικής πλατφόρμας. Σήμερα το αναβατόριο παρουσιάζει περαιτέρω προβλήματα, λόγω παλαιότητας και μη επαρκούς συντήρησης, με αποτέλεσμα η λειτουργία του να διακόπτεται συχνά.

Δυστυχώς, η υπηρεσία δεν αξιολόγησε, ως όφειλε, τη σοβαρότητα του προβλήματος και δεν ενημέρωσε σχετικώς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Αντιστοίχως, σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, δεν επέδειξε τη δέουσα ευαισθησία ώστε να απαντήσει στην προαναφερθείσα επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ραιδεστού.

Όπως προέκυψε μετά από σημερινή επιτόπια αυτοψία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού, μετά και τις παρεμβάσεις που πραγματοποιήσαμε από τον περασμένο Μάρτιο, οπότε και ήρθε σε γνώση μας το θέμα, το αναβατόριο ΑΜΕΑ λειτουργεί. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν προχωρούμε σε κινήσεις με στόχο την επίλυση του προβλήματος, όπως αξίζει στο πρώτο μνημείο της χώρας. Ο σχεδιασμός προβλέπει την αντικατάσταση του παρόντος αναβατορίου με ανελκυστήρα πλαγιάς που θα πληροί όλες τις προδιαγραφές προσβασιμότητας και θα καλύπτει όλες τις μορφές αναπηρίας, επιλύοντας επίσης και το πρόβλημα της ειδικής πλατφόρμας. Έχουμε ήδη απευθυνθεί σε ειδικούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό προκειμένου να συλλέξουμε προτάσεις και προσφορές.

Ζητούμε συγγνώμη εκ μέρους των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού για τις καθυστερήσεις που έχουν επιδείξει και, μετά την αποκατάσταση του υφιστάμενου αναβατορίου, που έχει ήδη επέλθει, διαβεβαιώνουμε ότι κινούμαστε αποφασιστικά για την εξεύρεση οριστικής λύσης».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter