Google: Συμφωνία με τους εκδότες του Καναδά για τις ηλεκτρονικές ειδήσεις

Google: Συμφωνία με τους εκδότες του Καναδά για τις ηλεκτρονικές ειδήσεις

Ο Καναδάς και η Google έφτασαν σε συμφωνία ώστε η εταιρεία να διατηρεί στα αποτελέσματα αναζήτησης τους συνδέσμους που οδηγούν σε ειδήσεις, πληρώνοντας κάθε χρόνο 73 εκατομμύρια δολάρια στους εκδότες της χώρας.

Ευθυγράμμιση με το νόμο

Η συμφωνία επιλύει μια διαφορά μηνών της μητρικής εταιρείας της Google, Alphabet, με τις καναδικές αρχές έπειτα από το νόμο για τις διαδικτυακές ειδήσεις, που προβλέπει τη διανομή μέρους των διαφημιστικών εσόδων των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών στα δημοσιογραφικά συγκροτήματα.

Ο νόμος για τις Ηλεκτρονικές Ειδήσεις, μέρος μιας παγκόσμιας τάσης να υποχρεώνονται οι γίγαντες του Διαδικτύου να πληρώνουν για ειδήσεις, ψηφίστηκε τον Ιούνιο και η κυβέρνηση οριστικοποιεί τους κανόνες που αναμένεται να δημοσιοποιηθούν έως την προθεσμία της 19ης Δεκεμβρίου.

Ως μέρος της συμφωνίας με τον Καναδά, η Google θα συνεισφέρει ετησίως 100 εκατομμύρια δολάρια Καναδά, αναπροσαρμοσμένα στον πληθωρισμό, σε ειδησεογραφικές επιχειρήσεις και η εταιρεία θα έχει την επιλογή να συνεργαστεί με μία μόνο συλλογικότητα για τη διανομή των κεφαλαίων.

Απειλές και πείσματα

Η Google είχε προηγουμένως απειλήσει να αποκλείσει τις ειδήσεις στη μηχανή αναζήτησής της, μια σημαντική πηγή επισκεψιμότητας για όλους σχεδόν τους ιστότοπους στο διαδίκτυο, λέγοντας ότι ο νόμος του Καναδά ήταν πιο αυστηρός από αυτούς στην Ευρώπη και την Αυστραλία. Η εταιρεία δήλωσε ότι ανησυχεί ότι θα εκτεθεί σε δυνητικά μη περιορισμένη ευθύνη.

«Η Google συμφώνησε να υποστηρίξει τους δημοσιογράφους, συμπεριλαμβανομένης της τοπικής δημοσιογραφίας», δήλωσε ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό. «Δυστυχώς, η Meta συνεχίζει να αποποιείται πλήρως κάθε ευθύνη έναντι των δημοκρατικών θεσμών».

Η Meta Platforms, ο άλλος κολοσσός του διαδικτύου που αποτελεί στόχο του νόμου, έχει ήδη μπλοκάρει την κοινή χρήση ειδήσεων στο Facebook και το Instagram λόγω των ανησυχιών του. Η κίνηση έχει εμπλέξει την εταιρεία σε μια πολύμηνη διαμάχη με μεγάλους καναδούς εκδότες ειδήσεων και στραγγαλίζει οικονομικά μικρότερα έντυπα.

Ο Καναδάς θα είναι σε θέση να ανοίξει εκ νέου τη συμφωνία με την Google στο μέλλον, εάν συναφθούν καλύτερες συμφωνίες οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Τον περασμένο μήνα, η Google κατέληξε σε συμφωνία να πληρώνει μια ομάδα Γερμανών εκδοτών 3,2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για τη δημοσίευση του περιεχομένου ειδήσεων τους. Η απόφαση του Meta παραμένει αμετάβλητη, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.

Διαβάστε επίσης: Το κυκλοφοριακό της Αθήνας θέλει να λύσει η… Google

Η Google ετοιμάζει τεχνητή νοημοσύνη για δημοσιογράφους… και απειλεί τη δημοσιογραφία

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter