Γουατεμάλα: Πάνω από 60 απανθρακωμένοι άνθρωποι από την έκρηξη του ηφαιστείου (Photos-Videos)

Γουατεμάλα: Πάνω από 60 απανθρακωμένοι άνθρωποι από την έκρηξη του ηφαιστείου (Photos-Videos)

Ο μακάβριος απολογισμός μπορεί να γίνει ακόμα πιο βαρύς σήμερα Τρίτη στη Γουατεμάλα, όπου οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό πολλών αγνοούμενων μετά την έκρηξη, την Κυριακή, του Ηφαιστείου Φουέγο, με την πιο πρόσφατη καταμέτρηση των αρχών να κάνει λόγο για 65 νεκρούς, μετά την εύρεση από τα σωστικά συνεργεία τη Δευτέρα πολλών απανθρακωμένων πτωμάτων.

Η έκρηξη του ηφαιστείου, ο κρατήρας του οποίου βρίσκεται σε υψόμετρο 3.763 μέτρων και το οποίο απέχει 35 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας, οδήγησε εξάλλου στην επείγουσα απομάκρυνση 4.500 ανθρώπων από χωριά γύρω από τον κώνο, καθώς συνεχίζει να ρέει λάβα και να εκτοξεύεται ηφαιστειακή τέφρα η οποία έχει εξαπλωθεί σε τεράστια έκταση, προκαλώντας πανικό στους κατοίκους.

Σύμφωνα με τον Νταβίντ δε Λεόν, εκπρόσωπο της υπηρεσίας Εθνικού Συντονισμού για την Αντιμετώπιση Καταστροφών (CONRED), ο απολογισμός των νεκρών αυξήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στους 65 νεκρούς. Έχουν καταμετρηθεί επίσης 46 τραυματίες, περίπου οι μισοί από τους οποίους είναι σε σοβαρή κατάσταση.

«Υπάρχουν αγνοούμενοι, αλλά δεν γνωρίζουμε πόσοι», δήλωσε από την πλευρά του ο διευθυντής της CONRED, ο Σέρχιο Καμπάνιας. Μόλις μερικές ώρες νωρίτερα, ένας προηγούμενος απολογισμός των αρχών έκανε λόγο για 33 νεκρούς.

Στο Σαν Μιγκέλ Λος Λότες, ένα μικρό χωριό που καταστράφηκε ολοσχερώς, ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε ότι βρέθηκε μπροστά σε σεληνιακό τοπίο, με ερείπια ισοπεδωμένων σπιτιών και πτώματα ανθρώπων και κατοικίδιων ζώων, καλυμμένα από λάσπη και στάχτες που ακόμη κάπνιζαν.

Η Εουφέμια Γκαρσία, 48 χρονών, σώθηκε χάρη στον άνδρα της που την ανάγκασε να εγκαταλείψει το σπίτι. Τώρα όμως αναζητεί τους τρεις γιους της, τη μητέρα της, τα αδέλφια και τα ανίψια της. «Δεν ήθελα να φύγω, ήθελα να γυρίσω πίσω και δεν έκανα τίποτα για να σώσω την οικογένειά μου», θρήνησε η γυναίκα.

«Αν γλιτώσουμε τώρα, θα μας σκοτώσει μια άλλη έκρηξη», προέβλεψε ο 52χρονος Εφρέν Γκονσάλες, που έχει βρει καταφύγιο στο Εσκουιντλάν, κοντά στο Ελ Ροδέο, το χωριό που υπέστη τη μεγαλύτερη καταστροφή από την έκρηξη. Ο Εφρέν πρόλαβε και έφυγε με τη γυναίκα του, κρατώντας στην αγκαλιά του το μωρό τους, πριν η λάβα καταπιεί το σπίτι τους. Τα άλλα δύο παιδιά του, ο γιος του, 10 ετών, και η κόρη του, 4 ετών, αγνοούνται.




Πλάνα που μετέδωσαν την Κυριακή τηλεοπτικά δίκτυα ή αναρτήθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν ένα τεράστιο νέφος ηφαιστειακής τέφρας που κατεβαίνει από το ηφαίστειο και καλύπτει τον δρόμο ενώ κάτοικοι, καλυμμένοι από τη στάχτη, και μέλη των σωστικών συνεργείων τρέχουν να φύγουν για να σωθούν.

Ο Καμπάνιας, ο διευθυντής της CONRED, εξήγησε ότι τα περισσότερα θύματα παγιδεύτηκαν από τη λάβα που έρρεε με μεγάλη ταχύτητα από το ηφαίστειο.

Συνολικά η έκρηξη διήρκησε για πάνω από 16 ώρες, και «είναι πιθανή και νέα δραστηριότητα», προειδοποίησε ο Εθνικό Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας, συστήνοντας να ληφθούν αυστηρά προληπτικά μέτρα στην περιοχή γύρω από το Φουέγο.

«Δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ κάτι παρόμοιο», είπε η Άουρα, 38 ετών, από το Ελ Ροδέο, που κατάφερε σαν από θαύμα να φύγει και να σωθεί μαζί με άλλα δέκα μέλη της οικογένειάς της.

Οι στήλες της ηφαιστειακής τέφρας που εκλύθηκαν από το ηφαίστειο έφθασαν σε ύψος που ξεπέρασε τα 2.200 μέτρα από τον κρατήρα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας.

Η έκρηξη έπληξε κυρίως αγροτικές κοινότητες γύρω από το ηφαίστειο και την πόλη Αντίγουα, τον δημοφιλέστερο τουριστικό προορισμό της Γουατεμάλας.

Συνολικά 1,7 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν πληγεί στον έναν ή τον άλλο βαθμό από την καταστροφή, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία.





Μετά την έκρηξη… σεισμός!

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών έπληξε σήμερα τα παράλια της Γουατεμάλας, μία ημέρα μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Φουέγκο, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική γεωλογική υπηρεσία USGS.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό, σε βάθος 10 χιλιομέτρων. Ένας μάρτυρας είπε στο πρακτορείο Reuters ότι ο σεισμός δεν έγινε αισθητός στην πρωτεύουσα.

Τα βίντεο και οι φωτογραφίες που μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης και διένειμε η αστυνομία καταγράφουν συγκλονιστικές εικόνες–ανθρώπους καλυμμένους από την ηφαιστειακή τέφρα από την κορυφή μέχρι τα νύχια, πτώματα, τραυματίες.

Σύμφωνα με τον Σέρχιο Καμπάνιας, γενικό γραμματέα της CONRED, «ένας ποταμός λάβας υπερχείλισε και έθαψε το χωριό Ελ Ροδέο». Ο Καμπάνιας είπε ότι τουλάχιστον ένας από τους νεκρούς είναι στέλεχος της υπηρεσίας του.

Ο πρόεδρος της Γουατεμάλας Τζίμι Μοράλες, ο οποίος τη Δευτέρα περιόδευσε στις περιοχές που επλήγησαν, κήρυξε τριήμερο πένθος στη χώρα.

Μια διεθνής ομάδα δωρητών (Γερμανία, Καναδάς, Ισπανία, Βρετανία, Ιταλία, Σουηδία, Ελβετία, Γαλλία, ΗΠΑ, ΕΕ, Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης, Παγκόσμια Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών, Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη Γουατεμάλα) εξέφρασε την αλληλεγγύη της στη χώρα και προσέφερε την υποστήριξή της για να ξεπεραστεί η τραγωδία.

Το Μεξικό, η Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ, εξέφρασαν επίσης τη βούλησή τους να προσφέρουν βοήθεια.

Στο ηφαίστειο «της Φωτιάς» είχε ήδη σημειωθεί έκρηξη τον Ιανουάριο του 2018.

Τον Σεπτέμβριο του 2012, το προηγούμενο ξύπνημά του οδήγησε στην επείγουσα απομάκρυνση περίπου 10.000 ανθρώπων από τα χωριά στους νότιους πρόποδες του κώνου.

Στη Γουατεμάλα, όπου βρίσκονται σχεδόν σαράντα ηφαίστεια, είναι ενεργά σήμερα ακόμα δύο: το Σαντιαγκίτο (δυτικά) και το Πακάγια (20 χλμ. νότια της πρωτεύουσας).

https://twitter.com/HananyaNaftali/status/1003622765549809665

Έκτακτη βοήθεια αποστέλλει το Ισραήλ 

Έκτακτη βοήθεια ανακοίνωσε σήμερα ότι αποστέλλει το Ισραήλ στη Γουατεμάλα, η οποία ισοδυναμεί σε ποσό περίπου 10.000 δολαρίων, μετά τη χθεσινή έκρηξη του ηφαιστείου Φουέγο στη χώρα αυτή, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 25 ανθρώπους.

Η βοήθεια αυτή, η οποία θα δρομολογηθεί αμέσως μέσω της πρεσβείας του Ισραήλ στη Γουατεμάλα, αποτελείται από φάρμακα, είδη διατροφής και κουβέρτες, διευκρινίζει το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. “Γουατεμάλα, το Ισραήλ είναι δίπλα σου”, ήταν το μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter.

Η Γουατεμάλα ήταν μια από τις πολύ λίγες χώρες που υποστήριξαν τις ΗΠΑ μετά την ανακοίνωση στις 6 Δεκεμβρίου από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και της μεταφοράς στην πόλη αυτή της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ. Η απόφαση του Τραμπ, η οποία ήταν αντίθετη με τη διπλωματία που ακολουθούσαν οι ΗΠΑ για δεκαετίες και την πάγια θέση της διεθνούς κοινότητας, ικανοποίησε τους Ισραηλινούς και δυσαρέστησε τους Παλαιστίνιους.

Η Γουατεμάλα έγινε στις 16 Μαΐου, μόλις 48 ώρες μετά τις ΗΠΑ, η δεύτερη χώρα που μετέφερε την πρεσβεία της στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Μετά ακολούθησε η Παραγουάη.

Τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν χθες στην Γουατεμάλα μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Φουέγο, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 35 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή φωτογραφιών: Associated press

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter