Γουατεμάλα: Τρομακτικές εικόνες από την έκρηξη του ηφαιστείου – Δεκάδες νεκροί (Photos-Videos)

Γουατεμάλα: Τρομακτικές εικόνες από την έκρηξη του ηφαιστείου – Δεκάδες νεκροί (Photos-Videos)

Στους 62 εκτοξεύτηκε ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη του ηφαιστείου Φουέγκο στη Γουατεμάλα, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό κυβερνητικού αξιωματούχου – Κοντά στους 300 οι τραυματίες.

Μόλις 13 από τους νεκρούς έχουν ταυτοποιηθεί έως τώρα, δήλωσε η Μίρνα Ζελεντόν, μια εκπρόσωπος του εθνικού ιατροδικαστικού ινστιτούτου της χώρας στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Από την καταστροφή αυτή έχουν επηρεαστεί, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, περίπου 2 εκατομμύρια κάτοικοι.




Μετά την έκρηξη… σεισμός!

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών έπληξε σήμερα τα παράλια της Γουατεμάλας, μία ημέρα μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Φουέγκο, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική γεωλογική υπηρεσία USGS.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό, σε βάθος 10 χιλιομέτρων. Ένας μάρτυρας είπε στο πρακτορείο Reuters ότι ο σεισμός δεν έγινε αισθητός στην πρωτεύουσα.

Νωρίτερα οι αρχές γνωστοποίησαν ότι απομάκρυναν από την περιοχή όπου ρέει λάβα τουλάχιστον 2.000 πολίτες, καθώς η δραστηριότητα στο ηφαίστειο Φουέγο («της Φωτιάς», στα ισπανικά) θεωρείται πλέον η σοβαρότερη των τελευταίων δεκαετιών.

Η συνεχής πτώση ηφαιστειακής τέφρας, η οποία έφθασε σε ύψος 3.763 μέτρων από το στόμιο του κώνου, που απέχει μόλις 35 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, ανάγκασε τις αρχές να κλείσουν το διεθνές αεροδρόμιο. Συνεργεία δουλεύουν για να καθαρίσουν τον μοναδικό διάδρομο προκειμένου να αποκατασταθεί η κυκλοφορία των αεροσκαφών, σημείωσε η γενική διεύθυνση πολιτικής αεροπορίας.

Η πυκνή στήλη καπνού και ηφαιστειακής τέφρας που εκλύθηκε μετά την έκρηξη του ηφαιστείου, τη δεύτερη από την αρχή της χρονιάς, υψώθηκε στα 2.200 μέτρα από τον κρατήρα, διευκρίνισε ο Νταβίντ δε Λεόν, ο εκπρόσωπος της CONRED.





Τα βίντεο και οι φωτογραφίες που μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης και διένειμε η αστυνομία καταγράφουν συγκλονιστικές εικόνες–ανθρώπους καλυμμένους από την ηφαιστειακή τέφρα από την κορυφή μέχρι τα νύχια, πτώματα, τραυματίες.

Σύμφωνα με τον Σέρχιο Καμπάνιας, γενικό γραμματέα της CONRED, «ένας ποταμός λάβας υπερχείλισε και έθαψε το χωριό Ελ Ροδέο». Ο Καμπάνιας είπε ότι τουλάχιστον ένας από τους νεκρούς είναι στέλεχος της υπηρεσίας του.

Κατά τον Σέρχιο Καμπάνιας, «δυστυχώς δεν έχουμε καταφέρει να φθάσουμε στο χωριό Λα Λιμπερτάδ, εξαιτίας της λάβας», και «ίσως υπάρχουν και εκεί νεκροί».

Σε ένα βίντεο, μια εμφανώς εξαντλημένη γυναίκα εξηγεί ότι μόλις και μετά βίας γλίτωσε. Η μεσήλικη γυναίκα, η Κονσουέλο Ερνάντες, δηλώνει «δεν ξέφυγαν όλοι, φοβάμαι πως θάφτηκαν» κάποιοι στο χωριό Ελ Ροδέο, σύμφωνα με το βίντεο του τοπικού μέσου ενημέρωσης Diario de Centroamérica.

https://twitter.com/RT_com/status/1003580872954667008

Τον Σεπτέμβριο του 2012, μια ισχυρή έκρηξη του ηφαιστείου Φουέγο είχε αναγκάσει τις αρχές να απομακρύνουν 10.000 κατοίκους από τις εστίες τους.

Πολλά άλλα ηφαίστεια είναι επίσης ενεργά στη Γουατεμάλα.

Τα τεράστια νέφη ηφαιστειακής τέφρας είναι ορατά σχεδόν απ’ όλη τη χώρα της κεντρικής Αμερικής και μεγάλες ποσότητες στάχτης πέφτουν σα βροχή σε τέσσερις επαρχίες, θορυβώντας τους κατοίκους. Αξιωματούχοι προέτρεψαν τους πολίτες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους.

https://twitter.com/HananyaNaftali/status/1003622765549809665

Έκτακτη βοήθεια αποστέλλει το Ισραήλ 

Έκτακτη βοήθεια ανακοίνωσε σήμερα ότι αποστέλλει το Ισραήλ στη Γουατεμάλα, η οποία ισοδυναμεί σε ποσό περίπου 10.000 δολαρίων, μετά τη χθεσινή έκρηξη του ηφαιστείου Φουέγο στη χώρα αυτή, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 25 ανθρώπους.

Η βοήθεια αυτή, η οποία θα δρομολογηθεί αμέσως μέσω της πρεσβείας του Ισραήλ στη Γουατεμάλα, αποτελείται από φάρμακα, είδη διατροφής και κουβέρτες, διευκρινίζει το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. “Γουατεμάλα, το Ισραήλ είναι δίπλα σου”, ήταν το μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter.

Η Γουατεμάλα ήταν μια από τις πολύ λίγες χώρες που υποστήριξαν τις ΗΠΑ μετά την ανακοίνωση στις 6 Δεκεμβρίου από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και της μεταφοράς στην πόλη αυτή της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ. Η απόφαση του Τραμπ, η οποία ήταν αντίθετη με τη διπλωματία που ακολουθούσαν οι ΗΠΑ για δεκαετίες και την πάγια θέση της διεθνούς κοινότητας, ικανοποίησε τους Ισραηλινούς και δυσαρέστησε τους Παλαιστίνιους.

Η Γουατεμάλα έγινε στις 16 Μαΐου, μόλις 48 ώρες μετά τις ΗΠΑ, η δεύτερη χώρα που μετέφερε την πρεσβεία της στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Μετά ακολούθησε η Παραγουάη.

Τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν χθες στην Γουατεμάλα μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Φουέγο, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 35 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή φωτογραφιών: Associated press

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter