Γουίλιαμ Χαρτ: Ο super star των ’80s

Γουίλιαμ Χαρτ: Ο super star των ’80s
Στο «Broacast news» είχε την μία από τις τέσσερις συνολικά οσκαρικές υποψηφιότητες του

Ήταν από τους σούπερ σταρ των 80ς με ένα όσκαρ κι άλλες τρεις υποψηφιότητες, 6 υποψηφιότητες στις Χρυσές Σφαίρες, βραβεύσεις σε Κάνες, Βερολίνο, Bafta κ.α.
Κωνσταντίνος Καϊμάκης

Ο Γουίλιαμ Χαρτ πέθανε στις 13 Μαρτίου μία βδομάδα πριν κλείσει τα 71 του χρόνια. Είχε γεννηθεί στις 20 Μαρτίου 1950 στην Ουάσιγκτον. Οι πρώτες του δουλειές ήταν στην τηλεόραση στα μέσα των 70s(«Κότζακ», «The Best of famillies») πριν κάνει το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο το 1980 με τις «Ανεξέλεγκτες καταστάσεις» του Κεν Ράσελ. Εκεί υποδύθηκε έναν τολμηρό επιστήμονα που πειραματίζεται με τον εαυτό του με το σενάριο να αποτελεί διασκευή του ομότιτλου μυθιστορήματος του Πάντι Τσαγιέφσκι. Η αίσθηση που έκανε με το φιλμ αυτό που θεωρείται πλέον καλτ, τον οδήγησε την επόμενη χρονιά στον πρωταγωνιστικό ρόλο ενός αξεπέραστου νουάρ. Στην «Έξαψη» του Λόρενς Κάσνταν συνέθεσε ένα τρομερό ερωτικό ζευγάρι με την Κάθλιν Τέρνερ, ενώ την ίδια εποχή έπαιξε και στο θρίλερ «Eyewitness» του Πίτερ Γέιτς δίπλα στην Σιγκούρνι Γουίβερ. Με την Τέρνερ θα ξαναβρεθούν στην τεράστια εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία «Αταίριαστοι εραστές»- και πάλι του Λόρενς Κάσνταν- που προτάθηκε για 4 όσκαρ το 1989.

Το όσκαρ θα έρθει για τον Χαρτ τέσσερα χρόνια νωρίτερα με το «Φιλί της γυναίκας αράχνη» του Έκτορ Μπαμπένκο χάρη στο ρόλο του γκέι φυλακισμένου που μοιράζεται το κελί φυλακής με τον πολιτικό κρατούμενο του Ραούλ Τζούλια. Για το συγκεκριμένο ρόλο απέσπασε το βραβείο Bafta καθώς και της καλύτερης αντρικής ερμηνείας στο φεστιβάλ των Κανών. Άλλες επιτυχίες του Χαρτ ήταν το «Broadcast news», η «Μεγάλη ανατριχίλα», το δράμα «Τα παιδιά ενός κατώτερου θεού» που χάρισε το πρώτο όσκαρ σε κωφάλαλη ηθοποιό (Μαρλί Μάτλιν) –όλα των 80ς- για να γίνει πιο εκλεκτικός στις επιλογές του στα επόμενα χρόνια όπου συνεργάστηκε με κορυφαίους δημιουργούς όπως ο Γούντι Άλεν («Άλις» ), ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ («Το τέλος της βίας»), ο Ρόμπερτ ντε Νίρο («Ο καθοδηγητής») κ.α. ενώ δεν παρέλειψε να πάρει μέρος και σε χολιγουντιανά μπλοκμπάστερ σαν τα «Captain America:Civil war», «Black Widow», «Robin Hood» και φυσικά το δίπτυχο κύκνειο άσμα των «Avengers» με τίτλους «Infinity war» και «Endgame».

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter