Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper

Γράμμα σε έναν νέο δικαστή

Τα καθαρά, διάφανα πρόσωπα και τα επικίνδυνα προσωπεία της Δικαιοσύνης

Σε σένα απευθύνομαι, που προχθές στην Ευελπίδων κουβαλούσες μέσα στη ζέστη τη δικογραφία και αγκομαχούσες την ώρα που σε χαιρέτησε ο δικηγόρος του κατηγορούμενου. Μόνο που τη δική του δικογραφία την κουβαλούσαν τέσσερις βαστάζοι. Σε σένα απευθύνομαι, που όλο ενοχές μου είχες πει «κάντε κάτι εσείς οι δημοσιογράφοι, ξενυχτάμε πάνω στις δικογραφίες για να βάλουμε φυλακή τους κλέφτες και τους βγάζουν έξω πειράζοντας τους νόμους». Σε σένα απευθύνομαι, που σε απείλησαν με το «τι κάνουν τα παιδάκια σας που υπεραγαπάτε, κύριε εισαγγελέα μου» και όταν δεν μάσησες και τους προφυλάκισες, έκανε νόμο ο Μπάμπης για να τους αποφυλακίσει. Και σε σένα, που δεν πήγες διακοπές για να μην πάει πίσω η δικογραφία και όταν πήγες στο χωριό δύο μέρες πάλι αυτή σκεφτόσουν, αλλά την ακύρωσε ο Βενιζέλος αλλάζοντας πέντε λέξεις στον ποινικό κώδικα. Σε σένα που δεν φοβάσαι, αλλά και σε σένα που φοβάσαι αν και είσαι τίμιος. Που βλέπεις γύρω σου πως όλα είναι στημένα, βλέπεις και τα δύο σου παιδιά που δεν θες να μεγαλώσουν όπως εσύ και προσπαθείς να είσαι τυπικός για να μη σου τη φέρουν με πειθαρχικά και μεταθέσεις οι άλλοι. Και σε σένα που δεν βλέπεις και δεν ακούς, γιατί όποτε είδες και άκουσες το πλήρωσες. Σε σένα απευθύνομαι, που είσαι άνθρωπος με αδυναμίες αλλά δεν είσαι το τέρας που θέλει τους κλέφτες έξω και τους τίμιους στα εδώλια. Δώσε μου την ευκαιρία να σου εξηγήσω τι συμβαίνει, πώς σε εγκλωβίζουν, πώς κάνουν τη θεσμική σου ευπρέπεια σιωπή για να ακούγεται μόνο ο λόγος τους.

Θα ξεκινήσω με τα πραγματικά περιστατικά. Ετσι δεν λέτε στα δικαστήρια; Στις 2 Φεβρουαρίου το νεαρό τότε Documento αποκάλυψε πως η εταιρεία Ηλεκτρονική εμπλεκόταν σε υπόθεση έκδοσης εικονικών τιμολογίων. Φαινόταν να εκδίδει τιμολόγια για εμπορεύματα που δεν παρέλαβε ποτέ. Μετά τους ελέγχους του ΣΔΟΕ που πιστοποιούσαν ότι εκδίδονταν εικονικά τιμολόγια επιβλήθηκαν πρόστιμα, τα οποία, όμως, επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών έσβησε. Η ίδια επιτροπή το έκανε συστηματικά και για άλλες ελεγχόμενες επιχειρήσεις. Οταν το δημοσιεύσαμε δεν γνωρίζαμε πως συνιδιοκτήτης της συγκεκριμένης εταιρείας ήταν η σύζυγος του αντιπροέδρου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Παναγιώτη Λυμπερόπουλου, στο δε ΔΣ της εταιρείας αντιπρόεδρος ήταν ο πατέρας του, αρεοπαγίτης Λουκάς Λυμπερόπουλος.

Αυτό που προκύπτει είναι πως, από εκείνο το δημοσίευμα και μετά, ως εφημερίδα αλλά και ο ίδιος προσωπικά δέχομαι λυσσαλέα επίθεση από την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων με ανακοινώσεις και βαριές κουβέντες. Με έχουν περιγράψει ως πληρωμένο κονδυλοφόρο, παρακρατικό και την εφημερίδα ως γνωστή συκοφαντική εφημερίδα. Δεν παρουσίασαν φυσικά καμιά απόδειξη. Χρειάστηκε να περάσει καιρός για να κάνω τη σύνδεση και να υπάρξει ένα ακόμη δημοσίευμα που εμφάνιζε την Ηλεκτρονική να πτωχεύει σε μόλις πέντε μέρες μέσω «ηλεκτρονικής ταχύτητας» των δικαστηρίων και να εκτεθεί και πάλι με την επιμονή της η Ενωση ώστε να καταλάβω.

Είναι τυχαία όλη αυτή η επίθεση μόλις ακουμπήσαμε τον Λυμπερόπουλο, αγαπητέ τίμιε δικαστή και εισαγγελέα; Δεν ξέρω. Αλλά, όπως λέτε και στα δικαστήρια, οφείλετε να κάνετε τη στάθμιση δίνοντας σημασία και σε αυτά με τα οποία θα συνεχίσω. Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων μέσω της πλειοψηφίας του ΔΣ της βγάζει ανακοινώσεις που δεν έχουν σχέση ούτε με τη δικαιοσύνη ούτε με τον συνδικαλισμό. Μπορεί να λοιδορεί εφημερίδες και δημοσιογράφους επειδή δεν της αρέσουν; Για να το πω νομικά, μπορεί να αντιστρατεύεται την ελευθερία του Τύπου και του λόγου κατά τα γούστα των μελών του ΔΣ; Μπορεί η Ενωση (γιατί αυτήν εκθέτουν τα μέλη του ΔΣ της) να στοχοποιεί δημοσιογράφους; Μπορεί να τους περιγράφει ως συκοφάντες, όταν μάλιστα δεν έχουν καταδικαστεί ποτέ για συκοφαντία αλλά αντίθετα έχουν και ένα δύο διεθνή βραβεία; Μπορεί η Ενωση να αμαυρώνει προσωπικότητες και να δολοφονεί χαρακτήρες επειδή δεν συμφωνεί μαζί τους; Μπορεί να τους καθιστά ενόχους στα μάτια της κοινής γνώμης χρησιμοποιώντας το κύρος της Δικαιοσύνης; Μπορεί να πολιτεύεται έτσι; Είναι ή όχι παρέμβαση στη Δικαιοσύνη η συστηματική προσπάθεια να παρουσιαστώ ένοχος, γνωρίζοντας πως μέλη της θα με δικάσουν σε δίκες;

Οι μηνύσεις που γίνονται εναντίον μου, νομικά αστήρικτες οι περισσότερες, δεν αρχειοθετούνται αλλά πάνε στα ακροατήρια. Είναι έπειτα από αντικειμενική κρίση του εισαγγελέα ή έπειτα από υποκειμενική κρίση αντιπάθειας η οποία προκύπτει από τη στοχοποίησή μου από την Ενωση; Αλήθεια, είναι παρέμβαση στη Δικαιοσύνη η άποψη που εκφράζει ένας ευρωπαϊκός παράγοντας για τη δίκη Γεωργίου (ΕΛΣΤΑΤ), αλλά δεν είναι όταν η Ενωση με αποκαλεί «πληρωμένο κονδυλοφόρο» τις μέρες που δικάζομαι από δικαστές-μέλη της Ενωσης; Μπορεί ο δικαστής και ο εισαγγελέας να απευθύνουν τέτοιους χαρακτηρισμούς αστήρικτα, χωρίς αποδείξεις; Νομιμοποιούμαι πια να πω ότι οι ίδιοι είναι εκπρόσωποι συμφερόντων αλά Ηλεκτρονική, ή από εμένα χρειάζονται αποδείξεις;

Σε σένα απευθύνομαι, καθαρέ δικαστή και εισαγγελέα, και σε ρωτάω εάν αυτή η διαδικασία, η φάμπρικα τιμά τη Δικαιοσύνη. Αν εξασφαλίζει τους όρους απρόσκοπτης και ανεξάρτητης λειτουργίας της. Ναι, όλοι μπορούν να κρίνουν και να κρίνονται. Η κρίση όμως του δικαστή και του εισαγγελέα παράγει δεσμεύσεις. Βάζει ανθρώπους φυλακή και τους στιγματίζει. Μπορεί να συνεχιστεί αυτό που συμβαίνει; Θα εκτελεί το επαγγελματικό σου σωματείο (ή έστω επιστημονική ένωση) συμβόλαια υπέρ Ηλεκτρονικής ή κομμάτων; Κατά δημοσιογράφων και εφημερίδων; Θα χρησιμοποιείται η δική σου ανησυχία μέσω της κραυγής «λύκος στα πρόβατα», που θα μας φάει επειδή μας κρίνει, για να καλυφθεί η βρομιά και να πετύχουν τον στόχο;

Ψάξε σε όλο τον κόσμο, δεν θα βρεις πουθενά ανακοινώσεις δικαστών και εισαγγελέων εναντίον προσώπων ούτε, πολύ περισσότερο, βρόμικες περιγραφές τους χωρίς όνομα. Οι δικαστικοί δεν είναι κουκουλοφόροι, αλλά φορείς της καθαρότητας και της διαφάνειας.

Σου γράφω γιατί ξέρω πως καταλαβαίνεις. Κυρίως όμως σου γράφω γιατί υπάρχεις και εσύ εκτός από αυτούς.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.