Γράμμα στον Άη Βασίλη: «Μη μου φέρεις τίποτα, απλά γιάτρεψε τον παππού μου από τον καρκίνο»

Γράμμα στον Άη Βασίλη: «Μη μου φέρεις τίποτα, απλά γιάτρεψε τον παππού μου από τον καρκίνο»

Πάνω από 120.000 γράμματα αναμένεται να φτάσουν και φέτος στα Ελληνικά Ταχυδρομεία στο πλαίσιο της δράσης «Γράψε ένα γράμμα στον Aγιο Βασίλη». Μικρά παιδιά αλλά και αρκετοί ενήλικοι στέλνουν στον αγαπημένο άγιο όλων μας γράμματα με τα δώρα και τις ευχές που επιθυμούν για το 2019. Κάποια γράμματα συγκινούν, ενώ κάποια άλλα σε κάνουν να γελάς και να σκέφτεσαι πως ουσιαστικά μόνο μια παιδική ψυχή μπορεί να αντιληφθεί τη μαγεία των Χριστουγέννων.

Η συγκεκριμένη δράση των ΕΛΤΑ δεν είναι κάτι καινούργιο. Μετρά ήδη 27 χρόνια από τότε που πρωτοξεκίνησε και πραγματικά κάθε χρόνο ξεπερνά κάθε προσδοκία και γίνεται αφιλοκερδώς. Με τον τρόπο αυτό τα ΕΛΤΑ παρέχουν έναν μοναδικό τρόπο έκφρασης σε όλους εκείνους που θέλουν αυτές τις γιορτινές μέρες να επικοινωνήσουν, να καταθέσουν τις επιθυμίες και τις σκέψεις τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2017 τα γράμματα που έφτασαν στα κόκκινα γραμματοκιβώτια των ΕΛΤΑ ξεπέρασαν τις 120.000, ενώ φέτος ίσως φτάσουν ακόμη και τις 140.000. Οι υπεύθυνοι των ΕΛΤΑ δίνουν τεράστιο αγώνα για να απαντήσουν στα χιλιάδες γράμματα. Δεν είναι εύκολο όμως. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ορισμένες περιπτώσεις τα πρώτα έρχονται ακόμη και τον Σεπτέμβριο, όπως πέρυσι, ενώ φέτος το πρώτο γράμμα έφτασε Νοέμβριο. Συνήθως όμως καταφέρνουν να απαντήσουν στα περισσότερα. Υπάρχουν βέβαια και κάποια που φτάνουν με ελλιπή στοιχεία, όπως για παράδειγμα χωρίς διεύθυνση κ.λπ. Απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβουν απάντηση είναι να έχουν γράψει σωστά το όνομα και τη διεύθυνση όπου θα τους αποσταλεί.

«Σε πολλά γράμματα δεν προλαβαίνουμε να απαντήσουμε, αλλά εξαντλούμε όλα τα περιθώρια. Τα παιδιά θέλουν να πιστέψουν στον Αγιο Βασίλη και εμείς δεν θέλουμε να χαθεί η μαγεία για τα παιδιά» σημειώνει στο Documento ο διευθυντής εταιρικής επικοινωνίας των ΕΛΤΑ Λάζαρος Λαζαρίδης.

Για παράδειγμα το γράμμα που έστειλε ένα μικρό παιδί δεν είχε διεύθυνση αλλά είχε έναν αριθμό κινητού. Οι άνθρωποι των ΕΛΤΑ επικοινώνησαν μαζί του και του είπαν ότι είναι οι βοηθοί του Αγιου Βασίλη και ότι δεν είχε βάλει διεύθυνση στο γράμμα. Η μαμά του ανήσυχη επικοινώνησε μετά μαζί τους και την καθησύχασαν λέγοντας ότι είναι από τα ΕΛΤΑ και ότι δεν ήθελαν να χαλάσουν τον μύθο του Αγιου Βασίλη.

Προκειμένου τα παιδιά να μπορούν να γράψουν το τέλειο γράμμα στον Αγιο Βασίλη, τα ΕΛΤΑ έχουν δημιουργήσει τη χριστουγεννιάτικη ιστοσελίδα https://hohoho.elta. gr. Εκεί μπορούν να δουν τα σχετικά βίντεο, να κατεβάσουν και να εκτυπώσουν υλικό για δημιουργική απασχόληση ή ακόμη και να παίξουν

Στα χρόνια της κρίσης –λένε στο Documento οι υπεύθυνοι των Ελληνικών Ταχυδρομείων– τα παιδιά ζητούσαν καλύτερες και πιο χαρούμενες μέρες ή δουλειά για τους γονείς τους. Φέτος ζητάνε δώρα online χριστουγεννιάτικα παιχνίδια! Επίσης στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα μπορούν να διαλέξουν ένα από τα έτοιμα σχέδια για γράμματα που υπάρχουν.

«Νιώσαμε την κρίση μέσα από τα γράμματα»

Το περιεχόμενο των γραμμάτων δεν είναι ίδιο – και πώς θα μπορούσε άλλωστε; Κάθε παιδί είναι διαφορετικό και κάθε παιδική ψυχή διαφορετική επίσης. Οπως εξηγούν στο Documento οι υπεύθυνοι των ΕΛΤΑ για τη δράση, στα γράμματα αντανακλάται η κατάσταση στην ελληνική κοινωνία. Στα χρόνια της κρίσης τα περισσότερα γράμματα παιδιών ζητούσαν καλύτερες και πιο χαρούμενες μέρες ή δουλειά για τους γονείς τους. Φέτος για πρώτη φορά τα παιδιά έχουν αρχίσει να ζητάνε περισσότερο δώρα.

«Σε κάθε γράμμα αντανακλάται η κοινωνία. Νιώσαμε την κρίση μέσα από τα γράμματα. Φέτος για πρώτη φορά τα παιδιά ζητάνε πιο πολύ δώρα» επισημαίνει στο Documentο ο κ. Λαζαρίδης.

Υπάρχουν όμως και αυτά που ζητούν μόνο υγεία για τα αγαπημένα τους πρόσωπα και είναι έτοιμα να θυσιάσουν ακόμη και το δώρο του Αγιου Βασίλη γι’ αυτό. Οπως το παιδί που έγραψε το παρακάτω γράμμα και ζητά από τον Αγιο Βασίλη να γιατρέψει τον παππού του από τον καρκίνο αντί να του φέρει δώρο. Τα όσα γράφει είναι συγκινητικά. «Αγαπημένε Αγιε Βασίλη Καλά Χριστούγεννα και χρόνια πολλά για την γιορτή σου. Φέτος θα ήθελα πρώτα από όλα να γιατρέψεις τον παππού μου από τον καρκίνο. Αν θες μη μου φέρνεις τίποτα, απλά γιάτρεψε τον παππού μου από τον καρκίνο. Αν μου φέρεις κάτι θα ήθελα να είναι ένα παιχνίδι, το τουίστερ, αν δεν το βρεις φέρε μου ένα MB4 Sony ή μια άλλη προτίμηση τα ακουστικά από το κέρας ενός μονόκερου από τα H & M. Αν δεν βρεις τίποτα φέρε ότι θέλεις ή μην μου φέρνεις τίποτα αλλά γιάτρεψε τον παππού μου από τον καρκίνο…».

Ζωγραφιές, δώρα και κεράσματα

Εκτός από τα δώρα που ζητούν στα γράμματά τους, τα παιδιά δείχνουν ότι αγαπούν πολύ τον Αγιο Βασίλη. Μαζί με τα γράμματα πολλές φορές στέλνουν και κεράσματα για τον Αγιο Βασίλη και τους βοηθούς του. Κεράσματα που μπορεί να είναι παιδικές κατασκευές, καρότα, καραμέλες και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς.

Ενα παιδί θέλει να δώσει ένα γλυκό στον Αγιο Βασίλη. Τον ενημερώνει όμως ότι θα το έχει αφήσει στην κουζίνα, γιατί όπως λέει «εκεί τρώμε, είναι ο κανόνας». Μην κάνει και τη μαμά να θυμώσει, προφανώς. «Αγαπημένε μου Αγιε Βασίλη Θα σου κάνω μια ζωγραφιά γιατί σε αγαπώ. Θέλω για δώρο τον δρόμο με το βενζινάδικο με τους πιτζαμοήρωες που είπε το ξωτικό καλέ μου Αγιε Βασίλη. Θα έχω ένα γλυκό για εσένα όταν θα έρθεις στην κουζίνα. Είναι ο κανόνας να τρώμε στην κουζίνα, γι’ αυτό θα το βρεις στην κουζίνα. Αγαπώ και το ελάφι σου» αναφέρει στο γράμμα του.

Κάποια άλλα παιδιά δεν σκέφτονται μόνο τον Αγιο Βασίλη αλλά και τους βοηθούς του, τα ξωτικά και τους ταράνδους, για τους οποίους στέλνουν καρότα τα οποία μάλιστα είναι «φρέσκα και βιολογικά».

«Αγαπημένοι μας φίλοι του ταχυδρομείου χρόνια πολλά και με υγεία. Ευχαριστούμε για τη χαρά που μας δώσατε.

ΥΓ1: Τα καρότα είναι φρέσκα και βιολογικά για τους τάρανδους. ΥΓ2: Τα κεράσματα για τα ξωτικά. ΥΓ3: Γράμματα, ζωγραφιές κτλ. για τον Αγιο Βασίλη» αναφέρουν στο υπέροχο γράμμα τους.

«Δουλεύεις όντως μαζί με ξωτικά;»

Εκτός από τα δώρα που ζητούν, ορισμένα παιδιά έχουν και απορίες για τον Αγιο Βασίλη. Απορίες τις οποίες δεν διστάζουν να εκφράσουν αγνά, αθώα και όμορφα. Οπως πού μένει, αν όντως πετά με έλκηθρο, αν συνεργάζεται με ξωτικά κ.λπ. Το γράμμα που ακολουθεί είναι χαρακτηριστικό και δείχνει και την αγάπη του παιδιού για τον Αγιο Βασίλη. «…Απορίες!!!

Ζεις όντως στο Βόρειο Πόλο; Δουλεύεις όντως μαζί με ξωτικά; Πώς προλαβαίνεις όλα τα σπίτια;

Πετάς με ιπτάμενο έλκηθρο που το οδηγούν τάρανδοι;

Είναι αληθινή η ιστορία της ζωής σου;

Περιμένω απαντήσεις. Σε αγαπώ, καλά Χριστούγεννα».

Ενα άλλο παιδί έχει τόσο πολλές απορίες που δεν τις περιλαμβάνει καν στο γράμμα αλλά προτιμά να τις πει στον Αγιο Βασίλη από κοντά όταν του φέρει το δώρο του, που δεν είναι άλλο από μια σχολική τσάντα. «Αγαπημένε μου Αϊ Βασίλη Θα ήθελα να σου κάνω τόσες πολλές ερωτήσεις όπως πώς μπορείς και ζεις στο Βόρειο Πόλο ή μπορείς και μοιράζεις τα δώρα στα σπίτια που δεν έχουν καμινάδες. Ολα αυτά θα ήθελα να μου τα απαντήσεις όταν θα μου φέρεις το δώρο μου που είναι μια καινούργια σχολική τσάντα».

Δεν είναι όμως μόνο τα μικρά παιδιά που στέλνουν γράμματα αλλά και ορισμένοι ενήλικοι. Γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει Αγιος Βασίλης αλλά το μόνο που θέλουν είναι κάποιος να διαβάσει τις επιθυμίες ή τις ευχές τους. Ολοι οι ενήλικοι κρύβουν μέσα τους ένα παιδί το οποίο τις ημέρες των Χριστουγέννων βγαίνει στην επιφάνεια με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

«Αγιε μου Αϊ Βασίλη, πρώτη φορά σου γράφω. Πρώτη φορά θέλω να ζητήσω τόσο πολύ ένα θαύμα. Θέλω τα φετινά Χριστούγεννα γεμάτα φως. Οχι λυπημένα και σκοτεινά σαν όλα τα προηγούμενα. Σου ζητώ μέσα από την καρδιά μου αγάπη και χαρά και ό,τι θέλεις εσύ! Απλά πάνω από όλα το θαύμα μου. Σε ευχαριστώ και σε φιλώ» αναφέρεται στο γράμμα αυτό. Ενα θαύμα που όλοι μας αναζητούμε και ευχόμαστε να γίνει τις ημέρες των Χριστουγέννων. Καθένας το δικό του.

Τέσσερα χριστουγεννιάτικα γραμματόσημα

Δεν είναι όμως το γράμμα στον Αγιο Βασίλη η μοναδική δράση που πραγματοποιούν τα ΕΛΤΑ για τα φετινά Χριστούγεννα. Από τις 23 Νοεμβρίου κυκλοφορούν τέσσερα χριστουγεννιάτικα γραμματόσημα από την Αναμνηστική Σειρά Γραμματοσήμων. Μάλιστα μέρος των εσόδων θα δοθεί στην Κιβωτό του Κόσμου, έναν εθελοντικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό για τη μέριμνα και την προστασία μητέρας και παιδιού. «Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία γιορτάζουν τα Χριστούγεννα μέσα από την ομώνυμη Αναμνηστική Σειρά Γραμματοσήμων που κυκλοφορεί στις 23 Νοεμβρίου 2018. Το γράμμα στον Αϊ Βασίλη που κρύβει μέσα του τις επιθυμίες μιας ολόκληρης χρονιάς, η ταχυδρόμηση και η γλυκιά αγωνία να λάβει σύντομα ο Αϊ Βασίλης τον φάκελο και η προσμονή για το δώρο κάτω από το δέντρο είναι οι στιγμές που αποτυπώνονται στα τέσσερα γραμματόσημα της σειράς φωτίζοντας με έναν μαγικό τρόπο τις άγιες αυτές μέρες» επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση των ΕΛΤΑ.

Σε κάθε περίπτωση οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι κάτι ξεχωριστό για όλους μας και οτιδήποτε μπορεί να δώσει μια διαφορετική νότα την περίοδο των γιορτών είναι χρήσιμο και κοινωνικά αναγκαίο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter