Γραμματέας Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου: Προκύπτει θέμα αστικής ευθύνης για τις ΜΕΘ

Γραμματέας Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου: Προκύπτει θέμα αστικής ευθύνης για τις ΜΕΘ

Σφοδρή κριτική κατά της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας εξαπέλυσε ο γραμματέας του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Γεώργιος Ελευθερίου ο οποίος μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στο ραδιόφωνο του 98,4 και το Γιώργο Σαχίνη, υποστήριξε πως το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να μεταθέσει τις ευθύνες στους θεράποντες νοσοκομειακούς γιατρούς τονίζοντας παράλληλα πως προκύπτει ζήτημα αστικής ευθύνης.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο μείζον πρόβλημα του συνωστισμού των διασωληνωμένων σε απλούς θαλάμους ή σε διαδρόμους των δημόσιων νοσοκομείων, που περιμένουν για μέρες να βρουν ένα κρεβάτι σε πολυδύναμη ΜΕΘ, υποστήριξε πως τις τελευταίες ημέρες το πρόβλημα γίνεται ολοένα και οξύτερο, όσο αυξάνει απειλητικά ο αριθμός των διασωληνωμένων, που ας σημειωθεί ότι ανήκουν σε νέες ηλικίες.

Πέρα όμως το ζήτημα της ζωής και θανάτου που ο τελευταίος επικρέμαται πάνω από την κεφαλή των ασθενών, προκύπτει παράλληλα μείζον ζήτημα αστικής ευθύνης.

Το υπουργείο επιχειρεί να μεταθέσει τις ευθύνες στους θεράποντες νοσοκομειακούς γιατρούς, δημιουργώντας μάλιστα την εντύπωση ότι η αναπόφευκτη επιλογή – τρόπον τινά – του ποιος από τους διασωληνωμένους θα καταφέρει να βρει θέση σε μια κλίνη – από τις μη προς το παρόν υπάρχουσες – σε πολυδύναμη ΜΕΘ, γίνεται από τους γιατρούς.

Ωστόσο, όπως έχει δηλώσει ο Υπουργός και είναι πλέον πασίγνωστο, ο θεράπων ιατρός είναι υπεύθυνος μόνο για την διασωλήνωση των ασθενών, η οποία γίνεται πάντοτε με αυστηρά ιατρικά κριτήρια και βάσει πρωτοκόλλου. Από κει και πέρα, τα στοιχεία του ασθενούς καταχωρούνται σε πραγματικό χρόνο σε ειδική πλατφόρμα, που έχει δημιουργηθεί ειδικά για  αυτό το σκοπό, και είναι ανοικτή σε δημόσια πρόσβαση.

Επομένως η διακίνηση των διασωληνωμένων παύει πλέον να είναι υπό τον έλεγχο και την ευθύνη του θεράποντος ιατρού, που έχει διενεργήσει τη διασωλήνωση. Υπενθυμίζουμε ότι η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), έχει προσφύγει με έγγραφό της στον Άρειο Πάγο και όπως δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας, ο κ. Ελευθερίου, ο ΠΙΣ, θα στηρίξει τις σχετικές ενέργειες της ΟΕΝΓΕ.

Παράλληλα αποκάλυψε ότι ο ΠΙΣ είχε ζητήσει εδώ και πολύ καιρό, να καλυφθούν από άποψη νομικής ευθύνης και οι γιατροί που θα εντάσσονταν στο ΕΣΥ, ως εθελοντές, καθώς και εκείνοι που επιστρατεύθηκαν πρόσφατα, όπως είναι άλλωστε αυτονόητο.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιανουαρίου ο Υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης είχε επιρρίψει ευθύνες στους θεράποντες γιατρούς για την κατάσταση στα νοσοκομεία και όχι στις σοβαρές ελλείψεις υποστηρίζοντας πως όλοι οι ασθενείς είχαν πρόσβαση σε ΜΕΘ και πως το κριτήριο εισαγωγής τους δεν ήταν η επάρκεια ή όχι των κρεβατιών, αλλά οι συννοσηρότητες και οι επιλογές που έκαναν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter