«Greek mafia» και στα γήπεδα

«Greek mafia» και στα γήπεδα

Κομμένα δοκάρια, σκαμμένα γήπεδα και μαφιόζικα χτυπήματα συνθέτουν την κατάντια του ελληνικού ποδόσφαιρου που παίζεται με όρους «νύχτας»

Κάθε φορά με το ελληνικό ποδόσφαιρο λέμε πως τα έχουμε δει και ακούσει όλα. Κάθε φορά κάτι μας εκπλήσσει καθώς ακόμη και για ασήμαντες αφορμές τινάζονται όλα στον αέρα. Κυριολεκτικά και μεταφορικά!

Τα γεγονότα της περασμένης Κυριακής στο Περιστέρι πριν από την έναρξη του αγώνα Ατρόμητος – ΑΕΚ, όπου συνέβησαν το απίθανο (για αγώνα Σούπερ Λίγκας) αλλά όχι πρωτόγνωρο για το ελληνικό ποδόσφαιρο τα δοκάρια να είναι 4-7 πόντους χαμηλότερα από όσο αναφέρουν οι κανονισμοί και τα άλλα τραγελαφικά (σκάψιμο με κασμάδες, μεζούρες, σκάλες κ.λπ.), αποτελούν το τελευταίο μέχρι στιγμής –έως το επόμενο– κακοπαιγμένο επεισόδιο ενός ακόμη απαξιωμένου πρωταθλήματος που όμοιό του συναντάς μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες…

Κάθε φορά θα συμβεί κάτι απίθανο και κάθε φορά πέφτουμε από τα σύννεφα. Μα σχεδόν όλη η ιστορία του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα μια μαύρη κωμωδία είναι, που μόνο κλάματα, ντροπή και θλίψη προκαλεί. Οι περισσότεροι επιμένουν σε ξεπερασμένες από πολλές δεκαετίες πίσω νοοτροπίες, μεθόδους και πρακτικές για να κάνουν τις δουλειές τους στον χώρο. Δωροδοκίες, δολοπλοκίες, λυκοφιλίες, επεισόδια, ξύλο, δολοφονίες, εκβιασμοί, πρόσκαιρες συμμαχίες, καταστρατήγηση κανονισμών, μη εφαρμογή νόμων και κανόνων που οι ίδιες οι ομάδες υπογράφουν πριν ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα, διαφθορά μέχρι το μεδούλι, διάλογοι πεζοδρομίου, πιστόλια, ενέδρες, πυροβολισμοί, φωτοβολίδες, εμετικά πανό, χυδαία συνθήματα, ντου, απαγόρευση μετακινήσεων οπαδών που… μετακινούνται, μαχαιρώματα σε απευθείας συνδέσεις, δημοσιογράφοι-κάφροι που όταν θίγεται ή πιστεύουν ότι θίγεται η ομάδα τους λειτουργούν, μιλούν και γράφουν σαν τους χειρότερους χούλιγκαν.

Μέσα σε αυτό τον ζόφο εννοείται ότι οι πρακτικές μαφιόζων έχουν προτεραιότητα. Ενέδρες και ξυλοδαρμοί διαιτητών και παραγόντων. Ξύλο σε συνεδριάσεις της λίγκας που θέλει να λέγεται Σούπερ. Γάζωμα ξενοδοχείων για να τρομοκρατηθεί ο αντίπαλος, σφαίρες σε φακέλους και άθλιες ανακοινώσεις δήθεν καταδίκης των συμβάντων. Οπότε το γεγονός ότι στο Περιστέρι έφτασαν να κοντύνουν τα δοκάρια δεν προξενεί εντύπωση σε κανέναν.

Παράδοση τα… δοκάρια

Τι να πρωτοθυμηθεί κάποιος από το ποδόσφαιρο του… υποκόσμου; Ας πάρουμε μια γεύση τι συμβαίνει κατά καιρούς στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Καταρχάς με τα δοκάρια:

• Στις 7 Μαΐου 2008 Ηλιούπολη και Διαγόρας επρόκειτο να παίξουν για τον 1ο όμιλο της Γ΄ Εθνικής, αλλά βρήκαν στο γήπεδο κομμένα τα δοκάρια στις δύο εστίες, με τη μία μάλιστα να έχει πέσει. Ο πρόεδρος της Ηλιούπολης Ν. Χάλκος είχε πει ότι η ομάδα του δεν είχε σχέση με το συμβάν και για να το δικαιολογήσει δήλωσε ότι «το γήπεδο είναι δημοτικό, δεν μπορεί να έχει πρόσβαση κανείς».

• Στις 25/8/2010 περίπου 150 οργανωμένοι οπαδοί του Πανιωνίου –μόλις έμαθαν ότι ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Γερ. Βεντούρης παραχώρησε το γήπεδο στην ΑΕΚ για να παίξει τη ρεβάνς με τη σκωτσέζικη Νταντί Γιουνάιτεντ– μπήκαν βράδυ στον αγωνιστικό χώρο και με φτυάρια τον έσκαψαν σε

δεκάδες σημεία, έκαψαν τους πάγκους και ξήλωσαν τα δοκάρια. • Πριν από δύο μήνες (11/12/2022) επρόκειτο να αγωνιστούν για το πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής στο γήπεδο της Θήβας ο ΑΟ Υπάτου με τα Τρίκαλα. Ομως οι φιλοξενούμενοι ανακάλυψαν ότι τα δοκάρια ήταν πολύ χαμηλά. Στις μετρήσεις που έγιναν τα γκολπόστ βρέθηκαν περίπου 12 πόντους χαμηλότερα. Αντί για 2,44 μ. ήταν 2,32 μ. και 2,30 μ., ενώ το γήπεδο είχε περάσει λίφτινγκ και είχε ανακατασκευαστεί λίγους μήνες νωρίτερα. Τελικά βάζοντας πέτρες στις τρύπες οι παράγοντες έφεραν τα δοκάρια στο σωστό ύψος και το ματς έγινε κανονικά.

Μαφιόζικα χτυπήματα

Ομως, πέρα από σκαψίματα ή κοψίματα των γκολπόστ στα γήπεδα, δεκάδες είναι και τα μαφιόζικα χτυπήματα έξω από αυτά. Σταχυολογούμε μερικά:

• Στις 2 Οκτωβρίου του 1985, όταν ο Παναθηναϊκός υποδεχόταν την Τορίνο στον επαναληπτικό του 2-1 στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Ο αγώνας έληξε 1-1, με το «τριφύλλι» να έχει πολλά παράπονα από τη διαιτησία του Μισέλ Βοτρό. Οι Ιταλοί μετά το ματς υποστήριξαν πως ο Γιώργος Βαρδινογιάννης μπήκε στη φυσούνα ανενόχλητος και έβγαλε πιστόλι κατά του ρέφερι αλλά συγκρατήθηκε από την προσωπική του ασφάλεια, ενώ στην Ελλάδα διέψευδαν κατηγορηματικά τα σενάρια. Η UEFA τελικά τιμώρησε τον Γ. Βαρδινογιάννη με αποκλεισμό τεσσάρων χρόνων και πρόστιμο 6,5 εκατ. δρχ. στον Παναθηναϊκό, ποινή που μειώθηκε μετά την έφεση.

• Στον τελικό Κυπέλλου του 1995 είχε ξυλοκοπηθεί ο διαιτητής Φίλιππος Μπάκας και λίγες μέρες αργότερα άγνωστοι του έστησαν ενέδρα στη λεωφόρο Αλίμου καθώς πήγαινε με ταξί στο αεροδρόμιο. Οι δράστες σταμάτησαν το όχημα, κατέβασαν τον διαιτητή και τον χτύπησαν άγρια σε όλο του το σώμα.

• Τον Φεβρουάριο του 1996 άγνωστοι πυρπολούν και καταστρέφουν ολοκληρωτικά το κατάστημα ελαστικών του διαιτητή Γιώργου Σπανέα στο Μπραχάμι.

• Τον Ιούλιο του 1999 ο τότε πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτητών Πειραιά Γιάννης Σπάθας πυροβολήθηκε δύο φορές στο πόδι από κουκουλοφόρους που του είχαν στήσει ενέδρα μέρα μεσημέρι στο Κερατσίνι.

• Στις 15 Νοεμβρίου του 1999 η ΑΕΚ υποδέχτηκε τον Ολυμπιακό στο γήπεδο «Νίκος Γκούμας» για εξ αναβολής ματς της 6ης αγωνιστικής. Το τελικό 0-2 προκάλεσε την οργή των γηπεδούχων και κάποιοι οπαδοί της ΑΕΚ άρχισαν να ξεσπούν κατά δικαίων και αδίκων. Ενας από αυτούς ήταν ο Βίκτωρας Μητρόπουλος, τότε πρόεδρος της ΕΠΑΕ (η διοργανώτρια αρχή), που φυγαδεύτηκε στο Members Club. Εκεί βρέθηκε με τον Δημήτρη Μελισσανίδη και ξεκίνησε άγριος καβγάς. Πολλοί παρευρισκόμενοι προσπάθησαν να τους συγκρατήσουν και μέσα στον γενικό χαμό ο οδηγός του Β. Μητρόπουλου Νίκος Γιαννουδάκος έβγαλε ένα 22άρι περίστροφο και πυροβόλησε δύο φορές στον αέρα, σπέρνοντας τον πανικό μέχρι να συλληφθεί.

• Τον Φεβρουάριο του 2002 στον αγώνα Κυπέλλου ΑΕΚ – ΠΑΟΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια ο ισχυρός άνδρας της Ενωσης Μάκης Ψωμιάδης επιτέθηκε στους διαιτητές κρατώντας πιστόλι, το οποίο τελικά έστρεψε στον κρόταφό του και απειλούσε να αυτοκτονήσει! Ο Ψωμιάδης δεν είχε καμία επίσημη ιδιότητα τότε στην ΠΑΕ ΑΕΚ και δήλωνε απλός… φίλαθλος.

• Ξημερώματα της 23ης Φεβρουαρίου 2012 άγνωστοι τοποθέτησαν βόμβα με εκρηκτικό μηχανισμό έξω από τον φούρνο του διαιτητή (και μετέπειτα βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ) Πέτρου Κωνσταντινέα. Από την έκρηξη διαλύθηκε σχεδόν ολόκληρη η πρόσοψη του καταστήματος και καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς ο φούρνος. Αυτό ήταν το τρίτο χτύπημα στο ίδιο κατάστημα.

• Στις 22 Φεβρουαρίου 2000 άγνωστοι έσπασαν την τζαμαρία του καθαριστηρίου που διατηρούσε ο διαιτητής Γιώργος Δούρος στο Βέλο Κορινθίας και πέταξαν μέσα στουπιά με βενζίνη βάζοντας φωτιά στο μαγαζί.

• Δύο φορές το βουλκανιζατέρ που διατηρούσε ο διαιτητής Δημήτρης

Το περιστατικό με τα δοκάρια και όσα τραγελαφικά ακολούθησαν στο γήπεδο του Ατρομήτου αποτελούν ένα ακόμα παράσημο στο πέτο ενός απαξιωμένου πρωταθλήματος που όμοιό του συναντάς μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες

Τα σκαψίματα ή κοψίματα των γκολπόστ ωχριούν μπροστά στις μαφιόζικες πρακτικές που εφαρμόζονται εντός και εκτός γηπέδων… προς γνώση και συμμόρφωση

Καλόπουλος στη Θεσσαλονίκη έγινε στόχος εμπρηστών. Πρώτη φορά το έκαψαν το 2008 και δύο χρόνια αργότερα τοποθέτησαν σε μια μαύρη σακούλα έξω από το μαγαζί μπιτόνι με βενζίνη, τέσσερα γκαζάκια και εκρηκτικό μηχανισμό, αλλά δεν πρόλαβαν να τον πυροδοτήσουν.

• Στις 9/3/2008 επίθεση με βόμβες μολότοφ και πυροβολισμούς δέχτηκε ξημερώματα Κυριακής η αποστολή του Παναιτωλικού στο ξενοδοχείο που είχε καταλύσει στη Γλυφάδα ενόψει του αγώνα της με την Ηλιούπολη για τη 18η αγωνιστική του Νότιου Oμίλου της Γ΄ Εθνικής. Από τις βόμβες μολότοφ που έπεσαν στην είσοδο προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο ξενοδοχείο. Τα αυτοκίνητα του ποδοσφαιριστή Γιώργου Σίμου και του τεχνικού της ομάδας Σπύρου Μαραγκού δέχτηκαν σφαίρες, όπως και το πούλμαν της ομάδας που ήταν παρκαρισμένο έξω από το ξενοδοχείο.

• Τον Οκτώβριο του 2009 ο βοηθός διαιτητή Αντώνης Καρατζίκας παίζει σε αγώνα της ΕΠΣΑ στο γήπεδο του Αλσους Βεΐκου και μετά τη λήξη βρίσκει τη μοτοσικλέτα του έξω από το γήπεδο καμένη ολοσχερώς. Λίγες μέρες μετά άγνωστοι πυρπολούν κατάστημα στον Βόλο, αλλά σύμφωνα με την αστυνομία έκαψαν λάθος μαγαζί, αφού στόχος τους ήταν το κατάστημα του διαιτητή Γιώργου Δαλούκα 30 μέτρα πιο πέρα.

• Ξημερώματα της 25ης Μαρτίου 2010 άγνωστοι πέταξαν χειροβομβίδα στην είσοδο της πολυκατοικίας όπου στεγαζόταν το ταξιδιωτικό γραφείο του αρχιδιαιτητή Κύρου Βασσάρα στο Νέο Φάληρο, προκαλώντας μεγάλες υλικές καταστροφές στον χώρο.

• Τον Μάιο του 2014 στη Χαλκίδα το κατάστημα ηλεκτρολογικών προϊόντων του τότε αντιπροέδρου της ΕΠΟ Γιάννη Παπακωνσταντίνου έγινε στόχος εμπρηστών με γκαζάκια και υπέστη σοβαρές ζημιές.

• Τον Δεκέμβριο του 2015 άγνωστοι έστησαν ενέδρα και πυροβόλησαν στα πόδια τον δικηγόρο (πολλών αθλητικών υποθέσεων) Αργύρη Λίβα όταν έβγαινε από το γραφείο του στο Παλαιό Φάληρο.

• Στις 9 Νοεμβρίου 2016 το σπίτι του αρχιδιαιτητή Γιώργου Μπίκα στη Χαλκιδική γίνεται παρανάλωμα του πυρός ενώ ο ίδιος βρισκόταν στα γραφεία της ΕΠΟ στην Αθήνα και η οικογένειά του ευτυχώς δεν ήταν στο σπίτι, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς. Λίγες μέρες μετά άγνωστοι έκαψαν το αυτοκίνητο του προέδρου της ΕΠΣ Λέσβου και μέλους της ΕΠΟ Σταύρου Ψαρόπουλου έξω από το σπίτι του.

• Tο πρωί της 19ης Δεκεμβρίου 2018 κάτοικοι και περαστικοί στη συμβολή των οδών Θυμάτων Κατοχής και Δήλου στη Λάρισα ακούν τις κραυγές ενός 35άχρονου άντρα. Τρεις «φουσκωτοί» έχουν ρίξει κάτω και χτυπούν ανελέητα τον διαιτητή Θανάση Τζήλο έξω από το σπίτι του. Λίγο νωρίτερα είχαν σπάσει με σφυρί το τζάμι της πόρτας του οδηγού και τον είχαν τραβήξει έξω διά της βίας. Ο διαιτητής ουρλιάζει αλλά οι δράστες δεν σταματούν. Απτόητοι του καταφέρουν πολλαπλά χτυπήματα με τα χέρια αλλά και με το σφυρί, όπως αναφέρεται στα στοιχεία της δικογραφίας, σε όλο του το σώμα, στο κεφάλι και το δεξί γόνατο. Κάτοικοι της περιοχής τρέχουν στο σημείο αλλά οι δράστες εγκαταλείπουν τον Θαν. Τζήλο και τρέπονται σε φυγή. Ο διεθνής διαιτητής μεταφέρθηκε με πολλαπλά τραύματα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

• Στις 28/2/2022 η Κόρινθος κατήγγειλε ότι κατά τη διάρκεια του αγώνα της με τον Τενεάτη Αθικίων για τα πλέι οφ της τοπικής Α΄ κατηγορίας ένας οπαδός των Αθικίων πυροβόλησε με καραμπίνα στο γήπεδο τρεις φορές, βρίζοντας και απειλώντας τους ποδοσφαιριστές και τους φιλάθλους της ομάδας.

• Στις 27/3/2022 το τοπικό παιχνίδι ΑΟ Λουτράκι – ΠΑΣ Κόρινθος για τα πλέι οφ της Α΄ κατηγορίας του νομού δεν διεξάχθηκε, καθώς, όπως ανέφερε η τοπική ιστοσελίδα korinthosnews.com, όταν ο διαιτητής του αγώνα Παντελής Χονδρόπουλος βγήκε από το σπίτι του για να πάει στο αυτοκίνητό του και να μεταβεί στο γήπεδο βρήκε δύο σφαίρες στο παρμπρίζ του. Σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση ενημέρωσε την αστυνομία αλλά και τις τοπικές ποδοσφαιρικές αρχές και το ματς ματαιώθηκε.

Παράγοντες, δημοσιογράφοι

Μη νομίζετε ότι μόνο αυτά τα μαφιόζικα χτυπήματα υπήρξαν στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεκάδες ακόμη αυτοκίνητα, καταστήματα και μηχανές πυρπολήθηκαν, αρκετοί άνθρωποι του ποδοσφαίρου (παράγοντες, προπονητές, παίκτες) δέχτηκαν δολοφονικές επιθέσεις. Πόσοι και πόσοι διαιτητές εκτός του Τζήλου ή του Βασσάρα ξυλοκοπήθηκαν σε ανύποπτες στιγμές μακριά από τα γήπεδα ή καταστράφηκαν από μαφιόζικες επιθέσεις οι περιουσίες τους (Καλύβας, Ζωγράφος, Τσαχειλίδης, Αμπάρκιολης, Ευθυμιάδης, Παμπορίδης, Σιδηρόπουλος, Δαλύκας, Ζωγράφος, Σωμαρακάκης, Κύρκος, Σαμοΐλης, Τουμπακάρης, Κουντουρέλης, Κύζας και πολλοί άλλοι).

Πόσοι δημοσιογράφοι μαχαιρώθηκαν (Φίλιππος Συρίγος) ή ξυλοκοπήθηκαν άγρια από οπαδούς; Ηταν δεκάδες και από τύχη δεν θρηνήσαμε κάποιο θύμα.

Εννοείται πως είναι εκατοντάδες τα ραντεβού θανάτου, τα ντου οπαδών, τα επεισόδια και τα μαχαιρώματα. Με αποκορύφωμα βέβαια τους δώδεκα νεκρούς-θύματα της ανεξέλεγκτης οπαδικής βίας (Δημητριάδης, Μπλιώνας, Παναγιώτου, Λιάκας, Ντόλιας, Καρνέζης, Φιλόπουλος, Ρουσάκης, Κατσούλης, Κωνσταντίνου, Μποζατζίσκι, Καμπανός).

Ο κύκλος των μαφιόζικων χτυπημάτων ή των κάθε λογής επιθέσεων στο ελληνικό ποδόσφαιρο συνεχίζεται, την ίδια στιγμή που όλοι οι εμπλεκόμενοι με το άθλημα δηλώνουν ότι θλίβονται και πενθούν, είτε για τους 21 νεκρούς της θύρας 7 είτε για τον 19χρονο Αλκη και τους έντεκα ακόμη νεκρούς φιλάθλους εντός κι εκτός γηπέδων.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter