Γρηγόριος Δημητριάδης: Το έπος των nepos

Γρηγόριος Δημητριάδης: Το έπος των nepos

Ξέρετε_x000D_
από πού προέρχεται η λατινική λέξη νεποτισμός, που σημαίνει ανάδειξη συγγενών_x000D_
σε κρατικά αξιώματα με κριτήρια που μόνο αξιοκρατικά δεν είναι; 

Από τη λατινική λέξη nepos (γενική nepotis), που σημαίνει όχι γιος, κόρη, αδερφός, αλλά εγγονός. Και ανεψιός. Διότι, ως φαίνεται, οι Λατίνοι μια σοφία την είχαν. Καλά, σου λέει, τον αδερφό, την αδερφή, τον γιο, την κόρη. Αλλά τον ανεψιό; Αυτό είναι σύμπτωμα άξιο κατηγοριοποίησης, παρατήρησης και επίκρισης. Σύμπτωμα. Oπως καλή ώρα ο Γρηγόριος Δημητριάδης. Ανεψιός του Κυριάκου. Γιος της αδελφής του Κυριάκου. Εγγονός του Κώστα Μητσοτάκη. Ανεψιός της Ντόρας. Ξάδελφος του Μπακογιάννη. Και κουνιάδος της Κοσιώνη. Αν τα λέμε σωστά και δεν μπερδευτήκαμε με τόσο συγγενολόι.

Ο Γρηγόριος λοιπόν ως σύμπτωμα χαρακτηρίζει το Mητσοτακέικο. Νεποτισμός, μητσοτακισμός, όπως θέλετε πείτε το. Τους δικούς μας ανθρώπους δεν τους αφήνουμε να χαθούν, έλεγε παλιότερα η Ντόρα. Ουκ ολίγα βαφτιστήρια, κομματάρχες, πιστολέρο, σόγια, ζουν υπό τη σκέπη της Φαμίλιας. Τον ανεψιό θα άφηναν να χαθεί στα ερέβη της Energa; Επειδή σύστησε μερικές offshore για τον Φλώρο, βοήθησε τον Φλώρο, έγινε συνεταίρος με τον Φλώρο, βάδισε στους δρόμους της αριστείας και της επιχειρηματικότητας με τον Φλώρο; Απαγε της βλασφημίας. Μεταπήδησε εγκαίρως ο Γρηγόριος στο υπουργικό γραφείο του θείου όταν άρχισαν τα όργανα για τον Φλώρο. Και όχι μόνο μεταπήδησε αλλά ο θείος φρόντισε να καταργήσει για τον nepos του το ασυμβίβαστο με ειδική υπουργική απόφαση. Οχι παίζουμε.

Είναι κι ένα σύμπτωμα ακραίου πολιτικού κυνισμού βέβαια το παλικάρι. Διότι ο Κυριάκος δεν είχε πρόβλημα να υπηρετήσει το σύμπτωμα καταπατώντας όσα έλεγε περί απαγόρευσης συμμετοχής συγγενών σε κρατικές θέσεις. Aρχοντα στο Μαξίμου τον έστεψε τον ανεψιό και δεν ντράπηκαν ούτε ο ένας ούτε ο άλλος. Αφήστε που, εκτός από σύμπτωμα, μας έπεσε βαριά και η σύμπτωση. Aμα τη αναλήψει των καθηκόντων του nepos αποφυλακίστηκε με μια μνημειώδη δικαστική απόφαση ο Φλώρος. Για την οποία μέχρι κι ο Κούγιας έφριξε και ανέβηκε στα κεραμίδια. Αλλά ο μητσοτακισμός εκεί: Για την αποφυλάκιση του Φλώρου φταίει ο νέος ποινικός κώδικας του ΣΥΡΙΖΑ. Κούρευε λαγούς και άρμεγε χελώνες, εν ολίγοις.

Σύμπτωμα, σύμπτωση, nepos ή ό,τι άλλο επιθυμείτε, αλλά ο ανεψιός είναι το αυτί και το μάτι του θείου στο Μαξίμου αυτήν τη στιγμή. Τα πάνθ’ ορά στην έρμη χώρα. Κι αυτό μας έριξε σε άλλη μια σύμπτωση. Ή σύμπτωμα βαριάς ασθένειας. Ούτε μάτι εδάκρυσε ούτε καρδιά εράγισε από τα ΜΜΕ εκείνα που τους προηγούμενους τους θρηνούσαν κι έσκουζαν αν κανένας θείος από τη Μακρόνησο διοριζόταν στο μουσείο της Εθνικής Αντίστασης. Οπότε καλό είναι να το πάρουμε απόφαση. Ζούμε το έπος nepos. Και της σιωπής…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter