ΓΣΕΕ: Κατώτατος μισθός αναντίστοιχος των αναγκών

ΓΣΕΕ: Κατώτατος μισθός αναντίστοιχος των αναγκών

«Η ανακοίνωση του ύψους του νέου κατώτατου μισθού βρίσκεται μακριά από τις απαιτήσεις των πιο φτωχών εργαζομένων και δεν τους επιτρέπει να καλύπτουν βασικές ανάγκες διαβίωσης» αναφέρει η ΓΣΕΕ στον απόηχο της αύξησης του κατώτατου μισθού στα 780 μικτά, ήτοι αύξηση 9,4%, που ανακοίνωσε η κυβένρηση Μητσοτάκη την Παρασκευή και θα τεθεί σε ισχύ από 1η Απριλίου. Σημειώνεται πως ο ΣΕΒ και ο «εκπρόσωπός» του στην κυβέρνησης, Άκης Σκέρτσος, διαφώνησε «φρενάροντας» την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές ημέρες ο ίδιος ο Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι κατώτατος μισθός μετά την αύξηση δεν θα φτάσει τελικά τα 800 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα, ξεχνώντας επίσης να διευκρινίσει ότι τα «καθαρά» χρήματα που θα πληρώνονται οι εργαζόμενοι, θα είναι λιγότερα από τα 800 ευρώ, ανάλογα και με τις κρατήσεις.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ:

Η ανακοίνωση του ύψους του νέου κατώτατου μισθού βρίσκεται μακριά από τις απαιτήσεις των πιο φτωχών εργαζομένων και δεν τους επιτρέπει να καλύπτουν βασικές ανάγκες διαβίωσης.

Η θέση της Συνομοσπονδίας είναι σαφής και τεκμηριωμένη. Η ΓΣΕΕ έχει αναλύσει με επιχειρήματα  την αναγκαιότητα ο κατώτατος μισθός να βρίσκεται στο 60% του διάμεσου μισθού συν τον προσδοκώμενο πληθωρισμό, δηλαδή στα 826 ευρώ.

Ο θεσμός του κατώτατου μισθού είναι καθοριστικός για τη δημιουργία προϋποθέσεων μετάβασης σε μια πιο ανθεκτική, βιώσιμη και δίκαιη οικονομία και κοινωνία.

Για τη Συνομοσπονδία λοιπόν είναι επιτακτική ανάγκη, η θεσμική επαναφορά της διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού μετά από διαπραγμάτευση με τους κοινωνικούς εταίρους μέσω δηλαδή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα γι’ αυτό και απαιτείται περαιτέρω λήψη μέτρων που θα ενισχύουν τα εισοδήματά  τους, την προστασία τους, την καταπολέμηση της παραβατικότητας σε βάρος τους αλλά και τη θεσμική κατοχύρωση και ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συλλογικών συμβάσεων.

Διαβάστε επίσης:

«Μασάζ» Μητσοτάκη στη λαϊκή δυσαρέσκεια και τη δημοσκοπική κατάρρευση, με τον κατώτατο μισθό

Εμπαιγμός Μητσοτάκη με τον κατώτατο μισθό στα 780 ευρώ μικτά μετά τη λαϊκή κατακραυγή και τη δημοσκοπική κατάρρευση

Χατζηδάκης: Πρώτα η… παραγωγικότητα και μετά ο κατώτατος μισθός

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter