Guardian: Η αστυνομική βία έχει αναζωπυρωθεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Guardian: Η αστυνομική βία έχει αναζωπυρωθεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Στα αυξημένα περιστατικά αστυνομικής βίας που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα και τα οποία έχουν πληθύνει από την στιγμή που ανέλαβε την εξουσία η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αναφέρεται εκτενώς σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα Guardian.

Με τίτλο, «Ο Έλληνας πρωθυπουργός κάνει έκκληση για ειρήνη αφού η αστυνομική βία πυροδοτεί ταραχές», η αρθρογράφος του κειμένου αναφέρεται στα βίαια επεισόδια που ξεκίνησαν από την περασμένη Κυριακή και προκάλεσαν ένα ντόμινο διαμαρτυριών.

«Η ελληνική κυβέρνηση, που αμύνεται στους αυξανόμενους ισχυρισμούς για αστυνομική βία, ζήτησε να υπάρξει ηρεμία μετά από συγκρούσεις στους δρόμους της Αθήνας, μαζικές διαμαρτυρίες και αυξανόμενο θυμό για το παρατεταμένο lockdown» αναφέρει στην εισαγωγή της η αρθρογράφος του κειμένου.

Στο κείμενο γίνεται εκτενής αναφορά στο πογκρόμ βίας και αυθαιρεσίας, με λεπτομερή περιγραφή στα βίαια επεισόδια της Νέας Σμύρνης την περασμένη Κυριακή και την περασμένη Τρίτη  αλλά και στην κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ χιλιάδων φοιτητών και της κυβέρνησης για την αστυνομοκρατία στα πανεπιστήμια.

Όπως σχολιάζει η αρθρογράφος στο κείμενο της «οι βίαιες τακτικές» της αστυνομίας έχουν αναζωπυρωθεί σημαντικά από την στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε την εξουσία.

«Το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιούλιο του 2019 και υποσχέθηκε να είναι σκληρό στο νόμο και την τάξη αφού κατηγόρησε τον αριστερό προκάτοχό του, τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι επέτρεψε να ανθίσει η παρανομία. Ωστόσο, οι καταγγελίες για βιαιότητα της αστυνομίας έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα από την έναρξη της πανδημίας» επισημαίνει η αρθρογράφος και προσθέτει πως ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών επέκριναν την υπερβολική χρήση βίας, «αποδίδοντας αμφότερες τις αστυνομικές ενέργειες σε μια κουλτούρα ενδημικής ατιμωρησίας που επέτρεψε τη συνέχιση των παραβιάσεων».

«Πέρυσι, η κυβέρνηση δέχθηκε κριτική για τη νομοθεσία που απαγορεύει τις διαμαρτυρίες ισχυριζόμενη ότι ήταν επικίνδυνες για τη δημόσια ασφάλεια. Η Διεθνής Αμνηστία στην Ελλάδα το κρίνει υπεύθυνο για την αύξηση των βίαιων περιστατικών» υπογραμμίζει η αρθρογράφος.

Παράλληλα, τονίζει πως πέρα από το σκληρό lockdown στο οποίο βρίσκεται η χώρα από τον περασμένο Νοέμβριο, η πίεση έχει αυξηθεί περαιτέρω τις τελευταίες εβδομάδες και με την υπόθεση του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter