Guardian: Η προκήρυξη εκλογών δεν θα λύσει τον καταλανικό γρίφο

Guardian: Η προκήρυξη εκλογών δεν θα λύσει τον καταλανικό γρίφο

Νέο κεφάλαιο ανοίγει στη διαμάχη μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης μετά την προκήρυξη εκλογών από τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι για την ανάδειξη νέου καταλανικού κοινοβουλίου, καθώς και την σχεδόν ταυτόχρονη «ανακήρυξη ανεξαρτησίας» της Βαρκελώνης.

Όμως σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Guardian», η απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης να αναγγείλει τη διεξαγωγή αστραπιαίων εκλογών στην Καταλονία στις 21 Δεκεμβρίου, σε συνδυασμό με την επιβολή καθεστώτος άμεσης διακυβέρνησης από τη Μαδρίτη δεν θα λύσει μαγικά το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

«Πολλά θα μπορούσαν και πιθανότατα θα πάνε στραβά πριν [τις εκλογές], καθώς το κυνήγι γάτας-ποντικού μεταξύ της Μαδρίτης και του κινήματος ανεξαρτησίας της Καταλονίας μπαίνει σε νέα φάση», γράφει ο Τζάιλς Τρέμλετ. Για δύο λόγους, εξηγεί. Από τη μια, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν όλα τα κόμματα που είναι υπέρ της απόσχισης θα συμμετάσχουν στην εκλογική αναμέτρηση και από την άλλη σε περίπτωση που το κάνουν είναι μάλλον απίθανο να διατηρήσουν την ενότητα που τους ανέδειξε σε σημαντική δύναμη στις βουλευτικές εκλογές της 27ης Σεπτεμβρίου 2015.

Παρά τις εντυπώσεις από την επίδειξη δύναμης του Ραχόι, οι ανακηρυχθείσες εκλογές θα διεξαχθούν την καλύτερη δυνατή στιγμή για τους οπαδούς της ανεξαρτησίας. «Κάποιοι από τους ηγέτες του κινήματος παραπέμπονται σε νέες δίκες αλλά διατηρώντας τη δυνατότητα να είναι υποψήφιοι, ενώ ο Πουτζντεμόν και άλλοι είναι αντιμέτωποι με μακροχρόνιες δικαστικές υποθέσεις και η συμπάθεια [προς τα πρόσωπά τους] είναι μεγάλη. Επίσης, η αστυνομική βία στη διάρκεια του χαοτικού δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου παραμένει νωπή στις μνήμες», εκτιμά ο Τρέμλετ.

Ο δεξιός και επίσης υπόλογος για σκάνδαλα διαφθοράς πρωθυπουργός της Ισπανίας προσπαθεί να ρίξει όλο το βάρος των ευθυνών στους Καταλανούς αποσχιστές.

Υπέρ του είναι το γεγονός ότι οι Καταλανοί έχουν συνειδητοποιήσει την απουσία υποστήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε συνδυασμό με το ότι οι μεγαλύτερες τράπεζες και εταιρείες μεταφέρουν τις έδρες τους μακριά από τη Βαρκελώνη. Αυτό δίνει ελπίδες στον Ραχόι ότι οι ψηφοφόροι θα τιμωρήσουν τους εθνικιστές για το χάος που έχει προκληθεί το τελευταίο διάστημα και θα τους καταψηφίσουν.

«Ο Ραχόι αναμένει ακόμη την αποκαλούμενη σιωπηρή πλειοψηφία των Καταλανών που τίθενται κατά της ανεξαρτησίας, να βγει από την απάθεια και να ψηφίσει. Κάτι τέτοιο ωστόσο είναι επικίνδυνο, διότι η αστυνομική βία της 1ης Οκτωβρίου ίσως να έχει συρρικνώσει το μέγεθός τους ή μπορεί ακόμη να αποδειχθούν ένα αποκύημα της φαντασίας των υποστηρικτών της ένωσης», σύμφωνα με τον Βρετανό αρθρογράφο.

«Παράλληλα, οι Καταλανοί εθνικιστές γνωρίζουν ότι αν ασκήσουν βία θα βλάψουν το σκοπό τους, γι’ αυτό και έξυπνα προσκαλούν τον κόσμο να διαδηλώσει ειρηνικά, χωρίς να προκαλέσει ζημιές, μετά την άρση της αυτονομίας της Καταλονίας από την ισπανική κυβέρνηση» εκτιμά.

Είναι, δε, απίθανο να προβλέψει κανείς τα αποτελέσματα των επικείμενων εκλογών, σύμφωνα με τον Τρέμλετ, καθώς η Καταλονία φέρεται να είναι χωρισμένη στα δύο.

Συνοψίζοντας, το ρίσκο που παίρνει η κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας είναι μεγάλο, «καθώς δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι το κίνημα υπέρ της ανεξαρτησίας θα συρρικνωθεί μετά τις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου». 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter