Guardian: Πώς η Κρήτη κατάφερε και έδιωξε τη Χρυσή Αυγή

Guardian: Πώς η Κρήτη κατάφερε και έδιωξε τη Χρυσή Αυγή

Αφιέρωμα στους Έλληνες της Κρήτης που κατάφεραν να διώξουν την Χρυσή Αυγή από το νησί φιλοξενεί σε εκτενές δημοσίευμά του ο Guardian.

Όπως αναφέρει η αρθρογράφος του κειμένου Τζέσικα Μπέιτμαν, παρά τις επιθέσεις, η Χρυσή Αυγή θα μπορούσε να έχει κερδίσει έδαφος στο Ηράκλειο αν οι κάτοικοι της πόλης δεν αποφάσιζαν να εναντιωθούν.

Το αντιφασιστικό κίνημα της Κρήτης αγωνίστηκε σκληρά όπως αναφέρει το δημοσίευμα προσθέτοντας πως οι δάσκαλοι όλου του νησιού συσπειρώθηκαν για να αντιμετωπίσουν τη ριζοσπαστικοποίηση που λάμβανε χώρα στα σχολεία.

«Ο τρόπος με τον οποίο οι φασίστες κινήθηκαν μέσα στην κοινότητα των μαθητών ήταν τόσο έξυπνος και τόσο πικρός, δεν συνειδητοποιούσαμε τι συνέβαινε αρχικά», αναφέρει ο Φώτης Μπιχάκης, ιδρυτής του Κρητικού Συνδέσμου Αντιφασιστών Δασκάλων.

«Ήταν εύκολο να χειραγωγηθούν νέοι μαθητές, που ένιωθαν απογοητευμένοι».

Όταν ωστόσο, το πρόβλημα έγινε αντιληπτό, οι δάσκαλοι ένωσαν τις δυνάμεις τους και άρχισαν να διδάσκουν το μάθημα της ιστορίας με έναν λιγότερο εθνικιστικό τρόπο. Στη συνέχεια, 56 σχολεία του νησιού συνεργάστηκαν διοργανώνοντας ένα αντιφασιστικό φεστιβάλ.

«Γιορτάζουμε τον πολιτισμό όλων των μεταναστών του νησιού, μοιραζόμαστε τη μουσική τους, τις παραδόσεις τους, τις ιστορίες για το πώς ήρθαν στην Ελλάδα», επισημαίνει ο κ. Μπιχάκης. «Λάβαμε την απόφαση να συγκεντρωθούμε όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι – γονείς, καθηγητές, μαθητές, φοιτητές. Προσπαθήσαμε να κάνουμε την Χρυσή Αυγή να καταλάβει ότι οι ιδέες της δεν είχαν θέση στην περιοχή μας. Και έτσι κερδίσαμε» πρόσθεσε.

«Είχαμε πάντα την πίστη ότι (οι μαθητές) θα μπορούσαν να επανέλθουν στα δημοκρατικά ιδεώδη», προσθέτει ο κ. Μπιχάκης.

«Επειδή έβλεπαν όλους και περισσότερους συνομηλίκους τους να ενώνονται με τον αντιφασισμό, άρχισαν να αναρωτιούνται εάν είχαν παραπλανηθεί» είπε.

Το άρθρο σημειώνει ακόμη ότι πέρα από τη δράση των καθηγητών, «μια ομάδα μαχητικών ακτιβιστών πήρε την αμφιλεγόμενη απόφαση να αντιμετωπίσει με τη βία τη Χρυσή Αυγή». Τον περασμένο Απρίλιο μια ομάδα 70 αντιφασιστών έκανε νυχτερινή έφοδο στα γραφεία της στο Ηράκλειο και κατέστρεψαν τα πάντα. Δύο εβδομάδες αργότερα, η Χρυσή Αυγή τα μάζεψε και έφυγε.

Η περιοχή που επέλεξε η Χρυσή Αυγή να αναπτυχθεί στο Ηράκλειο ήταν το ανατολικό προάστιο της Νέας Αλικαρνασσού. Μια γειτονιά της εργατικής τάξης που έχει μακρά ιστορία αφού πολλοί ήταν εκείνοι που εγκαταστάθηκαν εκεί μετά την μικρασιατική καταστροφή. Η Χρυσή Αυγή λοιπόν, άνοιξε το γραφείο της εκεί το 2011. Από την αρχή το αντιφασιστικό κίνημα της μεγαλονήσου προσπάθησε να αντιδράσει, κινητοποιώντας τον ντόπιο πληθυσμό, αλλά ανεπιτυχώς. Όλα όμως άλλαξαν το Σεπτέμβριο του 2012 με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, που πυροδότησε διαδηλώσεις και προκάλεσε τη σύλληψη του αρχηγού της ΧΑ, Ν. Μιχαλολιάκου και 18 βουλευτών, η δίκη των οποίων συνεχίζεται.

«Πριν συμβεί αυτό, πολλοί είχαν τη γνώμη “δεν φοβόμαστε τη Χρυσή Αυγή, απλώς πρέπει να τους μορφώσουμε”», είπε ο 27χρονος ακτιβιστής Χάρης Ζαφειρόπουλος του Νέου Αριστερού Ρεύματος στον Guardian.

Ακτιβιστές όπως ο Ζαφειρόπουλος ακολούθησαν μια νέα στρατηγική: βγήκαν στους δρόμους και μιλούσαν δημοσίως για τον φασισμό και γιατί πρέπει να αντιμετωπιστεί. «Κάθε Σαββατοκύριακο πηγαίναμε στη γειτονιά και μιλούσαμε στους ανθρώπους», είπε. «Η Κρήτη υπέφερε πολλά από τους Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κάηκαν ολόκληρα χωριά. Προσπαθήσαμε να θυμίσουμε στον κόσμο τι είχε συμβεί παλαιότερα και τι συμβαίνει τώρα».

Ωστόσο, το δημοσίευμα της Guardian τονίζει πως σε άλλες περιοχές της Ελλάδας η ακροδεξιά έχει και πάλι ανοδική τάση ειδικότερα μετά το Μακεδονικό ζήτημα. Για την εκπαιδευτικό Μαρία Οικονομάκη η μάχη με την Χρυσή Αυγή δεν έχει τελεθιώσει ακόμα αφού όπως λέει «οι άνθρωποι εξακολουθούν να θέλουν να ρίξουν την ευθύνη σε κάποιον. Ο κρυμμένος φασισμός είναι σχεδόν πιο επικίνδυνος» καταλήγει. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter